"Take nothing but memories. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time."





20 November, 2009

Gunung Liang Timur Barat

Heights : Gunung Liang Timur = 6343 ft
              Gunung Liang Barat = 6342 ft

Location: Tg Malim Perak
Date : 8.11.2009 - 9.11.2009
Guide : Kapten Amir
Team: Kapten Amir, Chef Jepp, Aie d' Sweeper, Sham, Zetty, Sal d'macho and Isma

Expedisi kali ini diketuai oleh Amir. Dia penah datang kat sini dulu tapi tak sempat nak sampai puncak... tak tau la plak kenapa tak sampai puncak???? tu yg dia nak repeat. Luckily, amir bawak Chef Jepp.... hehehe actually Jepp ni pandai masak..... paham2 jela..... hikhikhik...

Tapi kali ni naik gunung mmg byk sgt pacat (leech) serius byk amat2.... tak pernah pegi trekking byk pacat macam pegi liang ni.... setiap kali take 5, sure pakat sebok belek cari pacat.. huhuhu... dan semestinya aku n zety paling kuat jerit bila nampak pacat... aku mmg tak boleh tgk pacat ni.. geli yang amat2.... dan yang tukang cabut pacat ni si sal la... sal ni tegar sket ngan pacat2 ni.. hahaha tapi yang pasti pacat ni ikut kitorg sampai kitorg balik tau tak... sampai kat kete pon ada pacat dok melekat lagi.. hahaha... kene angin kuat pon maintain je pacat tu.... masa g tuh bawak kete zety... punyalah cuak si zetty ni sampai kat umah dia tak bwk masuk pon brg.. letak je kat luar.. takut bwk masuk pacat dalam umah.....

Aku paling tak lupa... masa lepak kat air terjun aku rasa melekit sgt kat lutut aku... ingatkan peluh tapi pelik apsal melekit semacam.. tak expect pacat masa tu... sampai je kat air terjun aku pon lipat la suar trek aku... tiba gedebuk jatuh pacat gemuk dr suar aku.... aku masa tuh tak tau nak kata geli ke hapa lagi... darah tak yah cakap la tak benti2.... agaknya pacat tu dah tak larat nak isap dah.. tuh yg jatuh tergolek... kurang darah aku....huhuhu gemuk pacat tuh... terlupa nak amik pic. itu pasal aku jd sweeper masa mula2 sekali... amir la yg suruh... rupanya byk pacat.... waaaa.... kesan dia ada sampai sekarang..

8/11/2008 - Day 1

Sekarang meh aku citer perjalanan ekpedisi kali ni... aku dan zetty tido kat umah sal Jumaat mlm tu pasal pepagi dah nak gerak pegi Western Digital. Gerak dr WD dalam kul 6 pagi. Ikut Highway (tak salah aku.. lupa la..) sampai kat Tg Malim dalam 7.30 pagi. Pastu kitorg breakfast kat kedai mamak. Aku makan roti canai telur dan tapau nak makan kat air terjun sekali. Lepas breakfast kitorg start gerak dan sampai kat dam dalam kul 8.00 pagi. Dalam kul 8.30 pagi barulah kami mula trekking. Kitorg parking kete dekat dgn Sg Dara Dam ni....
Sebelum tu group photo dulu ok...

Mula-mula kitorg kene panjat dam hehee nasib baik dari kene panjat tangga macam kat Yong Belar... tak nak dah...
 - Rehat sat no... senyum paksa ni hehehe
- Seriusnya muka abg guide hehehe

Akhirnya setelah 4 jam mengharungi segala macam perit getir kami sampai dalam di air terjun dalam pukul 12.30 tengah hari. Nama kem ni kem Lubuk Antu... nama pon seram siottt.. tidak dapat dipastikan napala diorg letak nama tu....
- Kem Lubuk Antu yang banyak PACAT!!!! patutnya letak nama Kem Lubuk Pacat baru betoii...
 - sesi melantak hehehe...
 - Sesi menghayati alam....
- Time ni aku dok sebok tgk pacat yang menari-nari... hisshh...

Aku dengar byk misteri disebalik tempat yang ni...huh masa ni aku lebih rela tau pon apa yg misteri tu....giloss... dalam hutan kot... ingat kat funfair ke??? nak cerita benda-benda tu.... lepak kat situ for half n hour. Lunch + main bunga api hahaa sempat plak si amir dan jepp main bunga api... mana diorg cilok bunga api tu aku pon tak tau....
- Gembira sungguh kanak-kanak ini bermain bunga api... lalalala

Tapi yang pasti tempat ni memang sangat banyak makhluk tuhan penghisap darah ni... pacat melata di mana-mana sahaja... atas daun-daun kering...atas batu...kat batang pokok...mana saja la port dia rasa best.... nak makan & rehat pon tak nikmat pasal kene aware ngan pacat... lepas melepaskan penat, kami sume gerak... nasib kurang baik bg sapa yg dok depan... kami panggil sweeper pasal... yg dok paling depan sekali ni akan menjadi tempat pacat melekat... dan orgnya zety.. hehehe sian dia... banyak sehhh pacat dok cium dia...
Ekpedisi kali ni zety baru 1st time ikut naik gunung tapi yg best nyer dia dapat rasa sumernya... pacat, jalan dalam hujan, khemah masuk air.... hehehe full package trip kali ni.... haa... ni aku nak story, ada sekali tu zety tersebut pokok tu cantik sangat... aku dan sal sama2 pandang.. pastu sal terus tegur kene jaga ckp... kalo suka apapon ckp dalam hati je.... pastu zety terus tak ckp apa.... ehehehe between otw kitorg terjumpa banyak bunga putih kat track.. pelik sgt.. pasal tak der pon pokok bunga kat area situ... hmmmm..... whatever la... lagi satu zety memang buat kami semua gelak besar pasal masa tengah dok lepak kat air terjun sedang org lain sebok la dok wat hal sendiri... entah camana si zetty ni tergelincir jatuh dalam sungai... semua org macam tergamam pastu yg lelaki sume bantai gelak.. aku ngan sal terdiam sekejap pasal tak caya yg si zetty ni leh jatuh dalam air....sian zetty.... pasal sebelum tu amir kata kalo nak mandi pon bole tapi si zetty ni kata tak nak la walaupon masa tuh dah basah sket... sekali dah habis basah sume... huhuhu masin mulut si amir tuh... tapi yg tak bole tahan tu zetty jatuh sampai dua kali.... kalo sekali tu mungkin sebab licin tapi ni sampai dua kali... mmg best trip kali ni... happening tul... kitorg tak habis-habis gelak...
- muka-muka penat auuwww....
 - Sal yang ceria... peace..!!!

Dalam pertengahan jalan lepas lunch kami mengahadapi satu masalah yg agak besar... kami hilang track pasal ada balak besar tumbang dan tutup jalan.... huhuhu dah la penat sgt dah ni... so,yang pegi jejak track tu si Amir, Jepp dan Aie... habis calar balar kaki dan tgn diorg... Kesian kan kan kan... tapi takkan la kami yg pompuan nak pegi tolong kot.... kalo tak penat pon tak nak la... hehehe... 
- Ayie dok lepak atas giant kayu balak yang tumbang...

Masa diorg sebok dok cari jalan datang satu budak org asli ni.. tergezut mak... tetiba je muncul... rupanya dia bwk group chinese (agak2 tua oppss.. veteren semuanya.. tapi power beb).... pastu ada sorg lagi org asli... yg ni agak tua, dia pon kata track ni dah lama org tak lalu.. huhu wat cuak plak pak cik org asli ni...(tak sempat nak tanya nama).

2 guide org asli tu pon turut sama cari track... dan mereka wat track baru...dan utk teruskan perjalanan kami terpaksa lalu atas balak besar tuh... balak tu ada la dalam 5 pemeluk kot besar dia... fuhh... serius mencabar pasal kene meniti atas balak... nak kene balancing la plak... dah la beg ni berat... huhuhu aku plak jenis gayat...dan yang pastinya aku kekadang merangkak pasal takut jatuh.... hehehe tak dapat dibanyangkan aksi aku time tu...kalo ada yg tangkap aksi masa tuh mmg aku sekeh-sekeh....dun drop my waterface ok!!! nasib baik time tu sume focus nak cross balak tu je....
 Finally, kami sampai kat camp site atau dikenali kem H2O @ kem 7E (tak der la plak kedai 7E kat situ hahaha..) dalam pukul 6 ptg, masa ni serius dah flat..... masa aku sampai dah hujan renyai2.... amir, jepp, sal, sham dah sampai dah masa tu.... sal turun balik tolong si zetty.. aku dah mmg tak larat dah... sampai je terus letak beg.. menyandar kat pokok... Penat doohhh....

Masa tu camp site dah penuh ngan pak cik-pak cik tadi... cepat tul diorg sampai... tak padan ngan tua... yg aku sempat tanya dari uncle-uncle tu.. yg paling tua umur 65 tahun... fuiyyooo.... gilerr power... hehehe kitorg yg "muda" ni pon kalah beb...

Ikut perkiraan dari camp site ke puncak ada dalam 2 jam lagi... serius aku dah tak larat.. sapa yg rajin nak teruskan.. korang pegi la.. ahahha mmg aku dah malas nak layan pasal ada suara-suara nak terus shoot naik puncak.... giler hapa... aku dah letih laa.... (jerit dalam hati la pasal nak ckp pon dah tak larat....) hahaha....

Akhir kata sepakat untuk berkhemah kat situ je... Yes!!! Lega... Tapi nak pegi water point dia punyalah siksa...  nak kene turun  dengan laluan yang agak curam... Adoiii dah la kaki sakit.. nak amik air pon kene redah lagi siksa ni.... masa ni mmg pikir kalo dok umah kan best hehehe.... saja cari pasal... ni la org kata.. jalan2 cari pasal.... padan muka ko Isma...

Makan malam jepp dah sedia nak tunjukkan skill dia memasak.. hehe kami pompuan tolong potong je.. Dan untuk kesekelian kalinya zety wat org lain tak leh tahan nak gelak... KOBIS....kalo citer pasal kobis sure dia ingat... dia kata pasni dia tak nak amik keje potong kobis lagi....  Nak tau apa jadi masa tu???
Ni kata-kata yang diucapkan oleh mereka pada zetty....

Jepp – "sapa potong kobis ni??? Besar-besarnya… reject jadi calon bini"
Amir – "sapa potong kobis ni? Cam nak bagi kambing makan je"

Pastu diorang bantai gelak tak hengat hahaha dan ada suare halus dan lembut menjawab...

"Biar la... aku memang x reti masak pun. aku bukan nk ngorat korg pun"...hehehe

Makan malam tu mmg best...daging masak kicap, kentang goreng, tom yam, ikan masin.....masakan untuk breakfast esoknya ialah nasi lomak.... macam makan kat kedai beb..... tapi yg penting nasi tak mentah... byk gak kami makan.. hehehe Tak sia-sia ada jepp ni...
Malam tuh hujan turun selebat-lebat nya... Dah tak leh nak buat apa-apa kami pon layan tido.. tapi malangnya tak leh tido pasal khemah masuk air la plak.. huhu serius.. habis basah khemah kitorg... sleeping bag pon basah sama... walaupon dah lapik tent dengan plastik (sponser from zetty) still masuk air gak...dah la sejuk kemain malam tu... so, memandangkan dah tak bole nak tido kami pakat-pakat sembang... aku pon citer la pengalaman lawak aku kat masa kat Gunung Nuang... pakat dok gelak... tapi tengah dok nyembang zetty kata ada benda memanjat atas khemah... terus kami tak jadi nak sambung borak... cuba tido.. tapi tak lama pastu zetty sejuk yg amat.. agaknya pasal siang tadi dia pakai baju basah lama sgt... sian dia...budak laki tido bawak fly jee.. tak tau la camana diorg hahaha lantak diorg la.. kami pon tak leh tido...

yang best tu bole trip kali ni sal silap bawa khemah plak... khemah kecik, terpaksa la kami berhimpit-himpit.... huhuhu mmg mencabar tul... dah la kene pasang kat tempat yg tak rata.. bayangkan...aku rasa macam nak jatuh bawah je bila tido.. dah la tepi khemah kami curam.. huhu

9/11/2008 - Day 2

Esoknya kami ingat nak tgk sunrise tapi dah semua lambat sgt siap tak sempat nak tgk.. yer la kami gerak dalam kul 7.30 pagi tak salah. Sunrise hapa masa tu... hahaha.. dan kata jepp dan amir... nak sampai puncak ada la dalam 1 jam je... so, aku, sal zetty tak nak la bwk beg.. nak melenggang kangkung je... Air pon kami tak bawak... kental kan????

Mula-mula track nak naik puncak tu mmg mencanak…penat tak ingatla.. dah la tak bwk air naik masa tuh… puncak liang ni punyalah jauh lagi... amir dan sham dah kat depan... aku dengan jepp... zetty, sal dan aie kat belakang.... aku tak habis-habis tengok jam.. aik.. dah dekat sejam ni.. tak der gaya pon nak sampai puncak... turun naik turun naik.. tak sampai-sampai jugak... betoi ke Amir kata sejam je ni??? Paling tensen nampak cerah dah kat depan.. dalam hati aku kata la oooo dah dekat ni.. kene plak aku tanya si jepp ni.. "Jauh lagi ker?"... dia kata "10 minit lagi"...yeess..... 10 minit lagi... ok tak pe isma... chaiyookk... tapi lepas 10 minit tak jugak sampai....memang la jepp ni psiko aku…sepanjang nak sampai, aku dah tak tau berapa kali aku kene kelentong kata dah sampai puncak… sabo jer la… mmg mental tul… bila si Jepp ni kata sket lagi sampai puncak… aku pon semangat la...tapi tak sampai-sampai… sket lagi sampai.. tapi tak sampai-sampai… last-last aku malas nak tanya… dah give up… jalan jer la... dari tanya pak cik ni dan asyik kene kelentong je baik diam..... buat habis air liur aku je... dah la tak der water point nak sampai puncak huhuhu... masa ni nak menikmatan keindahan alam pon dah tak larat.. kalo tak, pantang nampak tempat cun sket mula lah nak posing heheh... 

Akhirnya sampai gak puncak liang barat dulu.... sampai je atas tu aku terus rebahkan badan.. dan yg pastinya aku langsung tak perasan tempat kau landing tu sebelah lopak... dah penat aku dah tak heran apa kat sebelah menyebelah ni.... aku perasan bila si amir tu kata aku dah macam "kobau" nak berkubang.... hampeh tuh.... masa ni korg ckp la apa pon aku dah tak heran... amir, jepp dan sham gelak. Jahat giler bunyi gelak diorang...tak lama pastu aie sampai... Tapi Sal dan Zetty tak nampak lagi...Tapi aie dah bwk citer lawak... dia kata sal dan zetty boleh bantai rehat dan menyembang plak.. tau la tak larat.. ni sembang macam dah sampai puncak hahaha... yg aku plak si jepp bantai kutuk plak... dia kata bila dia bgtau kat aku lagi 10 minit lagi nak sampai puncak aku punyalah semangat jalan... pastu slow....kata lagi 10 minit aku laju balik.. hampeh.. jadi bahan plak....tak pe... aku tak kesah... pastu dok layan makan epal yg amir bwk... tak lama, sal dan zetty pon sampai... sian aku tgk zetty mmg pucat muka dia time tu.... tak pe.. skrang dia dah pendaki tegar macam sal...

Jom kita layan pic atas puncak Gunung Liang Barat...
 - View of Proton city from the summit of Liang Barat
 - Beirut of Liang Barat

Ok... nak ke Gunung Liang Timur para pendaki akan melalui kawasan hutan yg berlumut (mossy) macam ni... macam citer lord of the ring beb..... Layannn....
- Laluan berlumut ke puncak Liang Timur

Setelah lepak atas puncak liang barat lama kami gerak nak pegi satu lagi gunung.. puncak liang timur.... tak la sampai 10 minit pon jarak antara dua puncak ni...puncak liang timur tak lapang macam kat liang barat....kat sini kitorg apalagi posing maut la... bila lagi nak mai kan.. (isskk.. tak mai dah..kalo aku la...)

Kita layan view kat Liang Timur pulak... kat sini lagi cantik... jomm...
- Inilah signboard yang telah rosak
- Beirut of Liang Timur
- Itu bukan asap bakar sampah tau... ni kabus...
- Group photo at Beirut of Liang Timur
- Group photo with powerful uncle & auntie

Memandangkan tak boleh lama-lama sgt pasal kitorg nak kene turun packing brg pastu nak shoot turun balik... nak kene sampai sebelum maghrib.. kalo tak.... huhuhu sendiri mau ingat la.... aku org pertama turun pasal aku dah tak leh control dahaga... aim nak turun ni nak minum air kat camp site... tu je aku ada kat dalam pala otak.... serius dahaga....(padan muka la berlagak tak nak bwk air.. huhuhu) sampai kat camp site.. kemas brg sume.. gerak turun balik dalam kul 11.30 pagi... aku bab turun ni mmg sakit sket.. pasal lutut ni ada sket problem.. huhu... mau pkai lama maa.... masing-masing masa ni dah agak kurang stamina... amir plak sakit kaki.. so dia dok blkg sekali... balik ni zety dok depan... pasal dia kata dia ingat nak balik je... hehe tapi sekali lagi aku tak leh lupa bila zety kene tarik beg dia pasal ikut salah jalan.... puas si jepp ni tarik tali beg dia tapi dia tetap nak jalan ikut suka dia.. hehehe

masa ni aku dok kat belakang jeppp... nak tergelak sakan aku bila jepp mengomel.. "dah tarik pon nak ikut situ jugak" hahaha zetty wat lawak plak tgh org semua pikir nak sampai bawah cepat... mmg best pon expedisi kali ni.. kitorg mmg saling bantu membantu...apa yg penting??? KERJASAMA!!!!!

Masa dah nak sampai bwh.. cuaca agak mendung... tak lama pastu hujan turun mencurah2... mmg ni masalah aku... cermin mata aku tak der wiper.. huhuhu... mmg jadi masalah besar buat aku pasal aku tak leh nampak jalan... tapi thanks to aie... dia yg jadi penunjuk jalan dan pinjamkan aku topi dia... ok la sket.... saat ni mmg aku dah rasa nak flat… berat sgt rasa beg aku ni.. tapi kuatkan jugak.. pasal takkan nak susahkan aie… yg penting aie mmg best la… dia ni mmg tak yah nak mintak tolong tapi dia tau bila nak kene tolong.. tuh yg touching hehehee (kembang aie..).. yg pasti balik tuh kene redah sungai yg deras… tak dapat bygkan...nasib baik aie ada… dia la yg tolong… kalo tak.. mmg aku campak jer beg tuh hahahaha… aku dapat tau sal pon hampir nak hanyut.. nasib baik ada chef Jepp d Warrior.. hahaha...

Finally sampai jugak kat bawah dalam kul 5.30 ptg… sampai kat dam tuh rasa lega sgt… dah habis siksa… tapi nak panjat la plak… mmg tak larat dah.. apalagi.. beg aie bwk la... hheehehe.. for the 2nd time… mmg terutang budi la kat aie… kaki aku plak mmg dah melecet sgt… lepas dam tuh terus tanggal kasut.. jalan kaki ayam jer.. lagi senang…masa aku sampai (aku yg kedua last sampai hehe...) diorg dok sebok belek apa aku pon musykil... rupanya cari pacat... aik sampai ke atas diorg check... rupanya... pacat jenis hijau ni sampai atas dia naik... mak aihhh.. cuak jap aku.... sumer dok kecoh buang pacat.. pacat lagi… tapi nasib baik aku tak la plak pacat melekat… Alhamdulillah.. masa naik hari tuh dah penuh pacat lat kaki aku ni… sian kat zeti.. pacat habis gigit kat perut dia.. dia mmg ratu pacat....cuak gak aku… pasalnya aie pon kene pacat gak…aku nasib baik si aie dok depan aku... so dia la yg kene... selamat.... agaknya mmg nasib org yg dok depan la kene pacat.. yg nyata sampai saat ni kesan pacat tuh ada lagi…

Habis cerita pacat.. kitorg nak bersihkan diri la.. kitorg ingat nak mandi kat area situ je.. tapi tempat salin baju kunci plak... so, akhirnya tau tak kitorg mandi kat mana???... nun kat perhentian sebelah sg buluh.... pegghh.. sikit punyalah jauh.... masa ni la.. ada jugak pacat ikut aku balik... huhu kat kaki aku.... yg best tu kete zety pon ada gak pacat melekat.. baik punya melekat kat cermin depan hahaha....Walaupun kitorg bwk laju pacat tu maintain je... hehe kuat tul cengkaman dia...masa mandi sekali lagi .. check belen-belen pacat yg mungkin melekat kat badan...bila semua dah cun, kitorg makan malam kat kedai kat situ... masa ni macam-macam citer la kuar.. yg pasti mengundang ketawa dan kenangan wat kitorg sume..... Aku sampai rumah dalam kul 9 mlm...

Esoknya kaki sakit dan kejang urat....hahahaha

TAMAT.....

P/S : kalo ada cerita atau info yg tersalah atau tertinggal minta maaf yek....

3 comments:

  1. saya berminat nak daki gng liang dlm ms terdekat ni...boleh bg contact no utk guider....
    mcmane dgn trek?..jelas?...

    ReplyDelete
  2. saya dah bagi kat email. sila check ye.... discuss dgn dia camana. liang ni trek dia leh tahan jugak sussah... tapi kalo dah pendaki tegar no hal la kot.... hehehe apapon... gudluck n selamat mendaki. view pn mmg cantik kat sana....

    ReplyDelete
  3. Gunung liang west dan east ni starting point dia sama ke ?

    ReplyDelete