"Take nothing but memories. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time."





08 January, 2010

Gunung Korbu

Date: 25.12.2009 - 28.12.2009
Location : Gunung Korbu
Height: 7162 ft
Guide : Bro Omar & Bro Lah (SOS)

Ini adalah xpdc kedua aku menawan G7... hahaha.. hobi je naik gunung ni... tapi masa nak naik ni serius takut giler.. ye la... kalo aku flat nanti camana?? huhu tapi bila member aku bg semangat kene plak aku pon bosan dok umah maka aku pon join la xpdc kali ni... dah la tak jogging segala.. hahah main redah je... tapi masa trip kali mmg byk wat kenangan kat aku. Antaranya:

~ 1st time kasut aku hilang masa kat camp site... kecoh beb... ye la.. mau hilang betoi, takkan nak trekking ngan sandal kot... waa.... keje giler tu.... aku mmg kene bahan tak hengat la masa ni... semua org dok bahan aku "KASUT SAIZ 4"... Ceh.. hampeh tull... bukan nak simpati.. org tgh sedey kasut hilang ni..... tapi nasib baik.. esoknya lepas budak2 penjara tu dah habis kemas aku jumpa balik kasut aku... yeaahhh..... sukanya aku....

~ 1st time aku nangis kat trek pasal aku rasa macam tak mampu je nak panjat batu & pokok.. serius trek korbu ni macam giler beb.... aku surrender.... 90 degree tu... mana tahan beb... dah la beg berat.. kene plak panjat2 ni....

~ 1st time aku muntah kat trek pasal terlalu lapar & flat...

~ 1st time trekking 12hours non-stop... gilerr.. masa ni serious aku dah tak der energy walaupon minum 100+ or power gel.... huwaaa..... nak balik.....

~ 1st time ada toilet kat dalam hutan... huhu aku guna plak toilet tu.. dan berlakulah episod mistik dalam hidup aku... BEG AKU JADI BERAT TAK HENGAT....!!!!! aku tau pasal toilet ni pon lepas balik dari korbu ni... waa... nape tak bgtau awai2 jgn guna toilet tu....

~1st time ahli group bertambah.. huhuhu ~kisah mistik lagi..... pertambahan 2 org ahli yg hanya disedari oleh budak lelaki...~ nasib baik la.... kecoh citer kat FB...

namun byk kenangan manis... Makaceh pada Adikku Amir yg setia jd sweeper.. tak lupa jugak pada Faizul, Hezrein, Hakim & Napi yg tolong aku bwk beg di saat2 genting... hehehe....
buat sliding mmg aku champion hahaha..... asal trek licin je aku mulalah sliding... kesah pacat tak yah cakap la.. mmg byk pon.. siap habis belakang aku dia hisap.... yg best tu... lepas dah tukar baju nak balik ada pacat lagi ikut..... dalam poket suar pon ada gak dia nyorok.. mmg hebat la pacat2 kat perak ni.... masa naik liang pon cam ni gak....

Actually xpdc ni kami nak tawan 2 gunung sekali gus.. korbu + gayong.. tapi tak dapat pasal aku dah flat.. hahaha bila si omar tanya sapa yg tak nak naik... akulah org pertama yg angkat tgn hahaha..... kuasa veto... lalala.... tak pela.. mmg aku tak larat pon.. hapa giler ke.. nak trekking gayong kul 4 pagi.. dah la hujan masa tu.... tak nak... tak nak....

ni jadual kitorg naik korbu... dr hari pertama sampai la turun....

JADUAL PERJALANAN GUNUNG KORBU.

DAY 1
Empangan Ulu Kinta ke kem seroja perjalanan mengambil masa 6 jam.Melalui
laluan bukit kinta,melintasi beberapa anak sungai dan mendaki 45-75 darjah.Campsite
bersebelahan sungai. Start trekking pukul 9.30 pg dan sampai di Kem Seroja pukul 3.30 ptg.

DAY 2
Kem seroja ke puncak korbu (7162ft 2183m) perjalanan mengambil masa 12 jam.Melalui laluan sukar dan berbukit bukau.Pendakian 35-85 darjah.Last water point 4 jam sebelum puncak korbu. ~ masa ni la aku rasa nak pengsan jalan tak sampai2 puncak... Start trekking pukul 9.30 pg dan sampai atas puncak 9.40 mlm.... ~ huwwaa... lama gilerr.....

DAY 3
Puncak Korbu turun ke Kem Seroja perjalanan mengambil masa 9 jam melalui laluan yang sama.Tapak Perkhemahan bersebelahan sungai. Kitorg start turun dr puncak pukul 12 tgh hari... sebok posing hehe.. sampai kat camp site Seroja pukul 9 mlm.... ~ masa ni aku lapar sgt sampai muntah2... huhuhu....

DAY 4
Kem Seroja keluar ke Empangan Ulu Kinta Perjalanan mengambil masa 5 – 6 jam.Makan malam di kedai dekat ngan Masjid. Start gerak dr camp site pukul 12 tg hari dan sampai kat bawah pukul 5.30 ptg.. ~ Aku belasah makan tak hengat.. daging masak merah + kailan ikan masin + air tembikai.... yahooo.... dah bole balik umah.....

ok.. korg tgk la pic kat bwh ni k.... hehee...



5 comments:

  1. isma, wat la chat box...
    wat link member2

    ReplyDelete
  2. aiseh.... aku tak reti laa.... huhuu
    camana tu???

    ReplyDelete
  3. hhehhe yer la nnti aku bg kredit utk blog ko.. ko letak arr chat box cam aku wat tu... baru ley chat..

    ReplyDelete
  4. ko gi kat sini,
    http://www.shoutmix.com/main/
    ~pastu register
    ~Copy coding html kat shoutmix
    ~pastu log in blogspot
    ~gi kat setting
    ~gi kat layout
    ~pastu kat sidebar tu kan ader add a gadjet kan..
    ko click kt add a gadjet,
    ~pilih HTML/JavaScript
    ~pastu paste coding html yg ko amik dari shoutmix tu..
    ~Tamat

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum akak..penah gi gng tahan x?

    ReplyDelete