"Take nothing but memories. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time."





21 December, 2011

Family Day

Kerja kerja kerja... bole jadi giler kalo asyik keje je kan.. so, utk mengurangkan tekanan kerja korg kene berjimbaa... hahaha aiippp.... tak mo tak mo... maka utk hilangkan stress keje...apalagi jom kita bercuti....
Tanggal 26 - 27 November company ku yg baik hati telah membawa kami bercuti dgn percuma ke Bukit Gambang Water Park... yeeaahhhaaa..... kat mana??? Kat Pahang daaa.... ok jom baca sambil tgk pic... :p

Perjalanan bermula pada pukul 9.17 pg... setelah semua berkumpul di perkarangan office... bg aku agak lama jugak nak sampai pasal byk sgt dok benti2... huhu dan alhamdulillah kami sampai ke destinasi pada pikul 1.30 ptg... sampai2 je perut pon dah berdangdut.... nasib baik ada gak refreshment... walaupon sekadar bihun... jadila... lepas tu amik kunci bilik... aku share dgn 3 org lagi kwn office... dalam satu apartment tu ada 2 bilik... mmg agak besar la.. puas hati.... aku sebilik dgn kak ros... tapi kak ros tak tdo ngan aku pasal nak temankan kawan baik dia, kak ite... so maknanya aku conquer bilik tu sorg la... ahhaha..... cuma ada satu cerita keliwon sikit kat bilik tu.... huhu

Ni lah apartment utk kitorg tido... ada swimming pool lagi... korg ada??? haha....
ni antara pakej yg ada kat Gambang Water Park ... pilih mana korg nak... aku??? company punya....
ni plak bilik aku.... *takut*

Hehehe terus gambar dinner.... kejam tak??? pasal ptg tu actually ada telematch.... aku tak join so, malas nak citer... hahaha


oklah nak sambung cerita pasal bilik aku tu....Nak story kat korg... mlm aku tdo kat bilik tu... aku pasang lampu meja je la... tak nak cerah sgt kan... tapi biasalah kalo dah beralih tempat tdo ni aku bukan bole tdo lena pon.. kejap2 jaga.. kejap2 jaga.... ntah macam mana nak bg tdo punya pasal aku selubungkan lah badan aku dgn selimut ... bermulalah episod scary roti mary aku malam tu.... tetiba dalam dok lalok nak tdo ni....ada org dtg tepuk kaki aku 3 kali... time ni aku dok selubung satu badan la... aku mati2 ingat member aku yg dok bilik sebelah dtg nak kacau tapi senyap je... bunyi pintu terbuka pon tak de... aku malas nak layan....sampailah.. dia tepuk kali ke tiga tu baru aku selak selimut.... aku tgk tak de sapa pon... huhuhu dan yg best tu... aircond bilik tu punya lah sejuk... lagi sekali aku pelik pasal aku dah adjust air cond tu paling minimum... alih2 aku sedar pagi tu... dah nak dekat maksimum.... patutla sejuk giler malam tadi... serius beb... naik bulu roma aku... nasib baik sehari je... kalo lama sohih aku pegi bilik org tumpang tdoo.... scaryyy... The end....


Mula-mula masuk theme park tu aku, kak ros dan kak ite & family dok lepak kat coco beach... wave pool (largest in Malaysia)... tapi aku pelik.. elok je kaki aku cecah air tu... tak de plak ombak2 tu.. cehhh sabo jela.... alkisahnya sesi basahkan badan je la...

Actually aku cari gak mana yg game org tua ni.. yg aku nampak utk budak2 je... yg kelakar tu aku siap nak main kat budak punya sliding...LOL... gian tak kene tempat tul aku ni...(sila jgn tiru saya yee....) cari punya cari akhirnya aku jumpa jugak... YESS!!!! ni lah yg aku nantikan...

Tree Top Hill Slide... weehh... ni paling panjang kat Malaysia ok... aku baru tau bila baca kat website http://www.bgrc.com.my/WaterPark.html peergghhh... patutla aku rasa cam lama no nak sampai bawah compare dgn kat Sunway.... Mmg teringin habis nak naik... tapi bila nak try kali kedua tetiba rasa cuak semcm... adehhh... Biasalahkan... time paling rasa nak tercabut jantung tu time turun mencanak tu la... rasa nak terbang pegi lane sebelah pon ada... tu yg time turun rapat je badan kat tikar( aku tak tau benda tu panggil apa)... siap pejam mata...LOL.... tapi mmg best pasal korg leh jerit je kalo korg nak... tak de sapa nak kata korg gile kat situ... lainlah kalo tetiba korg jerit tu mmg sah org kata korang gila... Mmg sesuai utk org yg selalu TENSEN kat office....


Memandangkan aku tak sewa pelampung.. so, kene pilih game yg tak guna pelampung la kan... harga pelampung ikut saiz la kan... Lepas aku main slide, aku bersama-sama anak kak ite (Maya, Alif, Amir) nak main Family Raft Ride plak... kesian kat Maya.. dia pon teringin nak main jugak kan.... kami ulang main 2 kali.... queue punyalah panjang... tapi nak main punya pasal.. layan je la... yg penting happy.. :)


Memandangkan kitorg kene check out kul 12.30, so pukul 12 semua kene pakat keluar dr theme park... keluar je... Masya Allah... punya lah ramai org... Lautan manusia... yg kat dalam pon dah sikit punya ramai... belum campur yg nak masuk lagi ni.... huhuhu serius... mmg tak best kalau dah ramai2 sgt... sian aku kat diorg tu.... lupa plak aku nak snap pic... kalo tak leh korg tgk betapa ramainya org masa tu....


Cuma satu aku rasa tak best nyer kat Gambang ni... kalo korg nak beli makan korg kene beli kupon.. even you guys just wanna buy one 100+ bottle... and for your information... kupon tu hanya dijual dgn amount RM 50... serius leceh.. pasalnya katakan korg tak habis guna that amount... korg kene pegi kaunter kat luar theme park utk tukar balik ke duit... tak ke payah namanyakan... kalau org tak ramai.. oklah kan... tapi kalau org ramai macam time aku pegi tu.... tak ke korg rasa nak maki... kene beratur pjg semata nak amik balik baki duit korg.... dr cerita kak ite... dia kata ramai yg tak amik duit lebih dr penggunaan kupon tu pasal malas nak beratur... tak ker kes naya namanya tu.... kononnya... tak nak staff diorg pegang duit... boleh ke cam tu???? hmm... korg nilailah sendiri... tapi bg aku mmg tak effektif langsung cara cam tu... bukan menyenangkan pelanggan tapi lebihbyk menyusahkan.... Renung-renungkan.. dan selamat beramal.....

08 November, 2011

Kuala Selangor - Part 2

ok dear... kita sambung cerita pusing-pusing di Kuala Selangor....Dalam pukul 2 ptg kami dah habis tawaf Bukit Malawati...lepas penat turun Bukit Malawati..(kami tak naik tren tau turun.... tapi jalan kaki) kami singgah di kedai eskem... tgk apa kami order.... terliur tak??? hehehe
*manggo blended....sluurpppp*

So, setelah semua kembali ceria dan bertenaga... kami terus ke resort.... yeahh... Dalam pukul 2.30 ptg kami pon sampai ke Kg Belimbing...dan check-in....pic kat bawah ni... itu lah entrancenyee....
ni jalan nak masuk tmpt tido kitorg mlm ni... jom kita tgk....

Amacam cun tak view kat sini???? cantik kan kan kan!!!!!


bunga teratai pon ada..... mau terjun amik pon bole.. hahaha
inilah isi dalam rumah... ok kan???
Lepas check -in... kitorg rehat kejap dan mandi manda segarkan badan.... ada yg sebok layan tgk tv... dan siap2 semua kami terus ke pekan kuala Selangor.... isi masa lapang sebelum mlmnya mau layan tgk si KELIP-KELIP... so, kitorg decide nak main bowling.... kitorg main dalam 1/2 jam je... pasal masing2 perut dah bunyi2... lapar sehhh.... tempat yg di tuju seterusnya....

IKAN BAKAR.... terbaiklaahh..!!!
Kami sampai ke destinasi dalam pukul 6.30 ptg... agak jauh jugakla tempat ni.... tapi memandangkan alang-alang dah sampai Kuala Selangor tak makan seafood rasa rugi tu beb....hehe... lihatlah apa kitorg order.... sedap tau... dan service pon ok... tak de le lama sgt kami tunggu order kami sampai...
yg dlm pic kat atas yg panjang2 tu namanya pahat... baru 1st time aku makan benda ni... ok jugak la rasanya....



Malam bersama si KELIP-KELIP


Utk pengetahuan anda... kedai-kedai souvenier ni hanya dibuka waktu mlm je.. so mlm kat sini mcm meriah sikit la compare siang tadi.... kalo nak beli fridge magnet harga dia RM8 sebuah... ambik kau punya mahal... tapi memandangkan tak dtg sini dah kot... pejam mata beli je la....huhuhu



so sad.... tak boleh nak amik pic langsung huhu... kamera mahal pon tak leh amik...apatah lg yg murah2 ni.... so, hanya dalam memori je la kelip2-kelip tu... cuma bole cerita.... mmg cantik sgt pemandangan waktu mlm sambil di temani si kelip-kelip...byk sgt.. kelip-kelip ni suka dok kat pokok berambang.... siap macam buat lagu berirama cahaya kat buntut dia tu.... Subhanallah.... mmg cantik.... Kami naik bot dalam pukul 8.50mlm... dah kira lambat la tu pasal byk kelip-kelip dah habis POWER hahaha.... kalo nak LAGI BEST dalam pukul 7.30-8.00 mlm pasal time tu mmg byk sgt kelip-kelip kata org bwk bot tu la..... waktu nak tgk kelip-kelip ni dr pukul 7.30 - 10.00 mlm je... pastu diorg pon nak tdo jugak.... energize power utk esoknya pulak hehehee... lama jugak la dibawa pusing2 sungai tu... (serius takut gak beb pasal air tenang jgn sangka tak dak BUAYA...) dalam setengah jam gitu kami menikmati keindahan ciptaan Allah.... nasib baik tgk kelip-kelip kat Kg Belimbing pasal naik bot.... kalo kat Kg Kuantan aku dgr naik sampan beb... lagi horror beb....
ni la bot yg kitorg naik mlm tadi.... pic di ambil esoknya oleh cik Mas...
*laluan ke jeti*
*jaket keselamatan utk anda*
*inilah dia Si Kelip-Kelip*

Date : 17 July 2011

Tamat sudah cerita Si Kelip-Kelip.... Time to check-out... Kami check-out dalam pukul 9.00 pg dan breakfast pukul 9.40 kat warung otw balik... redah je restoran mana pon... tapi so frustrated... pasalnya kedai ni nampak macam ada macam2 tapi bila order sume tak de.... huhu so masing2 makan nasi lemak bungkus yg atas meja je... layan je la pasal perut dah lapar sgt....




Otw balik tu dalam pukul 12.20 tghhari, kami singgah mkn lunch kat satu kedai ni... signboard dia yg mmg membuat kami LAPAR.... Mee udang banjir Kuala Selangor.... yg lawak tu kami dah terlepas jln masuk... tapi nak makan punya pasal sanggup u-turn yg agak jauh jugak la.... hehehe.... betapa kuatnya kuasa LAPAR tu kan???
tu dia amik korg..... Mee banjir + char kiew tiau

tak cukup dgn tu kami mmg dah berangan nak makan durian kalo otw balik ni ada org jual durian... hahaha dasat tak kitorg... makan je ingat... Alhamdulillah... sampai nak dekat Klang tu ada org jual durian... apa lagi kami serbu la.... makan durian tepi bus stop tu.... layan je....

Alhamdulillah... semuanya selamat.... selamat bercuti dan selamat makan... hehehe... semua dah selesai... macam entry aku kali ni.... tunggu entry aku ke sarawak pulak ok... hehe... ok.. tq for reading my story....

Oppss sebelum tu.. bajet utk trip kali ni seperti berikut…

Chalet weekend : Any (Occasion) : RM180.00/room (RM45 or RM60 /pax)

Tiket (bot) layan kelip-kelip : RM15/pax

Transport (carpool) : RM25/pax (aku letak je dulu - nanti check blk ngn dreba kete)*

Makan : byk manyak mana mau and malam tu leh g mkn seafood kt Pasir Penambang

Sorang kena bayar : RM100