"Take nothing but memories. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time."





28 January, 2011

INDONESIA - PART 1

P R E C I O U S M O M E N T – I N D O N E S I A 2 0 1 1
Day by Day Itinerary
Day 1 – 5.1.2011 (Wednesday)“BANDUNG”3.30 pm – KL to Bandung…. (bye bye Malaysia….:D)


5 of us (from left: Cahya Ain, Cahya Mas, Cahya Zt, me, Cahya Faezah)






4.35 pm – Welcome to Bandung..!!!! ini waktu Indonesia. Kiranya waktu diorg lambat sejam dr waktu Malaysia…. Two-hour-journey…


5.30 pm – oooohhh… inilah dia Pak Edi… heheehe kusangkakan tua bangat… ahaks wahh... siap bwk teman lagi tu… Agus namanya…. Takut kene buli kah???


Our guide : Cahya Edi Permana (right) & Agus Rosadi


Agenda seterusnya terus ke kedai EIGER…. Dah aim mau beli sandal + bag…. Mmg awal2 dah berhabis kat kedai eiger... tapi still kalah ngan ain…. Bukan sikit habis tu weeiii…. Beribu-ribu…. Ada brani shopping kat Malaysia habis sampai ribu-ribu hahahaha… Jgn marah haaa….


Inilah hasil dr Eiger Store... bersusun sandal eiger... :p



Then, we go for extra shopping like shirt, jeans, cardigan etc… bandung kann … bole kata byk kedai kitorg keluar masuk…. Ish ish… tak penah aku buat kat Malaysia… keluar masuk kedai…. Naik lenguh kaki…. tapi byk2 kedai masuk aku cuma beli selai baju je… ingat nak sambar t-shirt or blouse ke... tapi tak de yg best pon…huhu kat luar kedai pulak dah standby penjual2 perseorangan yg sedang menunggu mangsa… hehehe… nasib baik Pak Edi ada… dah siap bgtau awal2.. jgn terpedaya… ikut aku mmg aku nak beli je…me?? Allergic to fridge magnet….hahaha…pantang jumpa... mesti beli :pAround 9.30pm… we had our dinner. Pak Edi tolong suggest nak makan apa… pasal menu dia pon serius pelik… yg pasti aku takkan lupa SUP BUNTUT @ sup ekor…. I like it so much…. Sedap bangat seh….. ni lah dia yg di panggil sup buntut.... lainkan dr yg kat Malaysia...


Then, we were heading to Yogyakarta… Sesudah perut di isi… seperti biasa masuk dalam kereta semua senyap saja… hahaha…
Zzzzzzzzzzzzzzz……………..

Dalam keadaan jalan yg agak tak elok.. tidorku sedikit tidak lena… badan pulak asyik kene straight je… bila terlanggar lopak… terjaga.. then sambung tdo balik… ngantuk beb… salute Pak Edi yg still can concentrate on his driving walaupon ahli yg lain sudah lena di ulit intan….

Day 2 – 6.1.2011 (Thursday)“YOGYAKARTA”
Tetiba rasa kereta berenti di tepi jalan… confuse + blur… apahal ni??? Rupanya Pak Edi nak ajak pose kat signboard jawa barat & jawa tengah…. Hehe... guess… it’s 3 am in the morning…. :p… posing org mamai….


Dah puas posing…. Masuk kereta sambung tdo balik…. Lalala….


ni antara port kitorg lepak kejap sementara bg Pak Edi tdo... sian dia... huhu sempat minum kopi panas.....

After 12-hour journey, we finally arrived to Yogyakarta…. Buntut pon habis leper…. Lama sgt duduk dalam kete….huhu…. lega rasanya dah sampai… serius beb… kalo dr KL ke Kelantan pon tak lama camni punya lama weeeiii…. Dah la jalan diorg dah macam naik kuda…. Haha….layan je la…. Lepas check in… lupa plak… kitorg dok kat Hotel Linaran… hotel biasa2 je.. ala.. bukan nak dok bertapa dalam bilik tu pon… semata-mata tdo jee…. (ada la benti2 utk rehat kejap + solat + makan2 alas perut….malas nak citer kang pjg sgt plak…. :D )


Yeeahhh… best sgt dapat baring…. So, gunakan masa ini utk rehat secukupnya…. Pak Edi bg masa 2 jam utk rehat, mandi manda…. Kami berkumpul semula jam 2 ptg (waktu Indonesia ya..)… muka semua berseri2 hahaha…. Harini kami akan ke Pantai Depok utk lunch… suka-suka…

Kami sampai di pantai depok dalam pukul 3 ptg. Mmg macam kawasan nelayan… korg bole pilih ikan apa korg nak makan… then bwk pegi kedai mintak tolong masakkan…. Lagi sekali Pak Edi yg bg idea nak masak apa ikan, sotong, udang yg telah dipilih. Kat sini makan paling mewah sekali…. Murah plak tu… Alhamdulillah….. selesai semuanya… hikhik….dasat tul… anak sapalah yg makan byk2 ni hehehe…..Dah kenyang… apalagi… cari tempat nak melaram plak… Pak Edi jugak menjadi professional photographer kami…. Dia jugak la yg byk bg tunjuk ajar nak pakai camera ni… jgn asik guna auto je... hahahaha…. Puas posing kami pusing di Pantai Parangtritis…. Tgk2 pantai… masa tu agak dah petang sgt… ye la… walaupon baru dalam pukul 6.30 tapi dah macam nak gelap… kiranya dalam waktu Malaysia dah pukul 7.30mlm la… dah malam kan…..so gelapla kan ... hehehe motif gambar: sandal eiger @ kaki sapa lagi putih??? hahaha sah sah la Faezah yg menang....



Next, we headed back to town jogja… jalan-jalan malam di sana… time for shopping…
haha serius tak paham maksub Ijab Qobul tu.. ingatkan pasal kawen... hahahakat jogja ni kaya dgn batik… so, mestilah shopping batik kan…. I bought tablecloths for my mom and batik shirts for my dad…. for ladies...decoration kat dalam dia cantik.. lupa nak amik pic...hehe...

dah penat jln... take 5 jap...


Sempat jugak singgah makan di tepi jalan… makan kerak nasi telur (x jumpa kat Malaysia nih..) + air halia…. Air halia tu mmg “sedap”sgt... huhuhu REJECTED. balik hotel naik kereta kuda la... jgn jeles haaaa....
End of day 2….. ZZzzzzz……



Day 3 – 7.1.2011 (Friday)“YOGYAKARTA – MOUNT MERAPI AFTER ERUPTION & CANDI BOROBUDUR”Today we are all hoping to see a view of Mount Merapi after eruption…. But before that, we had our last shopping in Jogja at Beringharjo Center. So, tak sah kalo tak belikan…. Tgk sajalah pic kami shopping hehehe…. Let the pic tell the story hahaha



dah siap packing masuk dlm kereta sume beg.... byk tak beg kitorg??? hahaha....


teka apakah ini???? ini ialah burung terbang.... ada ke burung yg tak terbang??? penguin...


Lepas shopping tentu sekali perut pon lapar kan…. Dah macam dangdut perut aku ni… So, Pak Edi brought us to the Bale Raos Sarinah Kraton Restaurant…. After he gave us some advise what to eat then he and Agus left us there for Solat Jumaat… My menu: Sekel Jene Set wif ice lemon tea.... Ok not bad...





Nak citer....Masa nak balik kan… kitorg jumpa artis Indonesia… hehe tapi haram sorg dr kitorg yang kenal dia… haha sadis sadis…yg best tu kitorg ingat ada shooting org kawen hahaha
Tapi aku tanya la Agus… dia kenal ke sapa??? Terkelu si Agus ni.. agaknya pasal cewek tu cantik bangat…. Rupanya dia Asmiranda... (google kalo nak kenal pelakon cun ni yee..) pelakon cerita Ketika Cinta Bertasbih2…. Korg kenal??? Hahaha… alaa… kalo korang perasan iklan AXE (deodorant) yg ada sorg minah tu tulis no telefon dia kat burger tu… minah tu la yg kitorg jumpa kat sarinah kraton tu…. Cun??? Mmg cun… tak perasan pasal masa tu dia pakai tudung….


Otw to Merapi… Pak edi singgah kejap kat kedai beli oleh-oleh khas di jogja… Kumbu kacang hijau… the taste is quite good…tapi paling suka getuk goreng…. Sedap… yummy yummy…

Around 4 pm, kami sampai ke tempat yg dituju…..unfortunate, because of foggy day we can’t see view of Mount Merapi… tak dapat la nak amik gambar gunung merapi… tapi yg aku perasan… kawasan tu masih kelihatan kesan2 letusan gunung berapi yg baru meletus tu…. Kawasan sekitar tanah masih terdapat debu-debu lahar…

Memandang tmpt kami pegi ni tak nampak Gunung Merapi, Pak Edi terus bawa kami ke tempat lain….where here we can see clearly the impact of Mount Merapi eruption…. Subhanallah….


Jambatan yg musnah di sebabkan ledakan gunung merapi....





Kebetulan...otw to Candi Borobudur… we passed by a village that hit by the volcanoes….. The impact is too bad dear…. Huhu…Untuk pengetahuan anda, jalan yg kami lalu tu sebelum ini ditutup pasal byk batu besar menghalang jalan… batu2 tu dtgnya dr gunung merapi…info from Pak Edi.


Kami jugak sempat singgah beli buah salak.... tapi bila sebut buah salak ni .. ada cerita lawak antara Pak edi dgn Agus.... ceritanya lebih kurang macam ni la.... Si Agus ni tgh lapar... so dia pon nya gagau la makanan yg letak kat belakang seat dia.. agaknya tanpa tgk dia terus sumbat dalam mulut... konfiden yg dia ambil tu pisang salai.... sekali bila dah masuk mulut.. dia rasa lain macam je pisang salai ni.... dia tgk balik rupanya yg dia makan tu kulit salak...hahaha... tapi yg best tu dia siap suruh Pak Edi sendiri rasa napa pisang salai ni lain sgt rasanya.... maknanya Pak Edi pon join sekali makan kulit salak tu.... ish ish ish... punya lah byk makanan, diorg makan kulit salak... sian sian... :p



Candi Borobudur


ok... kalau korg nak tau serba sedikit ttg Candi Borobudur ni bleh click link ini yaa...
http://www.kosmo.com.my/kosmo/arkib.asp?y=2011&dt=0129&pub=Kosmo&sec=Horizon&pg=ho_02.htm


Finally, we arrived at Candi Borobudur’s entrance at 4.45pm… we just left about 15 minutes before the gate is closed. Giloosss…. Sempat ke ni…. Tapi ada citer lain plak jadi…. Pak Edi kelam kabut la pegi beli tiket dgn harga Rp.20000…. Tapi tiba je kat gate nak masuk tu guard dia tanya…. : Dari mana ya???”
Dan tak bole aku lupa Ain jwb dgn penuh confidentnyee… “Malaysia”… huhu….
“Kalau dr Malaysia perlu ikut pintu sana….” sambil tunjuk ke arah pintu international visitors… waduuuhhh…. Pusing… dah la masa dah kritikal ni…. Pk punya pk.. belasah jugak la…. Ni pasal harga tiket bg international visitor is US 15 tau!!! Huhu sama dgn Rp.135000 rupiah seorg… fuhhh.. mahal sioooott… tapi dah alang- alang sampai.. redah je la… tapi kami dah nekad.. kalo diorg suruh cepat kitorg jwb je nanti….

Jarak dr entrance nak ke Borobudur tu bukannya dekat… sabo je la… jalan dah macam ribut… kitorg la org yg paling last sekali hahaha…. Sakit kaki pasal kene naik tangga tinggi tu.. mula2 langkah kecik je.. tapi bila dah nak sampai atas tu tangga dia punyalah tinggi… so kene langkah besar2 la… lenguh kaki2 beb…agaknya org yg buat dulu tu.. dah tak larat nak wat tangga rendah-rendah... lambat siap.... (agaknya la...)


Dah sampai kat atas tu puas la posing… hehehe.. masa tu dah dgr announcement yg pintu pagar akan di tutup... kitorg wat dekkk jee… apahal.. kitorg baru je sampai ni… dah la kene byr mahal… kitorg terus je amik port posing hahaha… sampailah dtg abg guard Borobudur kata dah kene turun… kitorg ckp kitorg baru je sampai… dia pon offer la tolong amik pic kitorg hahaha… tapi yg tak bole blah tu dia siap bgtau nak pose camana…. Ada satu tu kitorg ni asyik dok rapat2… dia kata… berselerak yaa…. Mesti dia pk apahal cewek2 ni… tempat punya lah luas tapi nak dok rapat2… hahaha… bagus jugak guard ni yaa…







Inilah hasil gambar dr abg guard Borobudur.... nasib baik gambar cantik hehehehe





Tgk gate dah tutup.. nampak sgt kitorg org paling last.... :D



Diorg menjadi bodyguard tak rasmi kami pasal ikut je mana kitorg g… mangsa jadi tukang amik gmbar kitorg jugak la… bagus gak jadi last group ni… dan diorg pon ada gak bagi gelaran kat kitorg… “ upin ipin”… haha… glamer sungguh sampai org Malaysia je diorg panggil upin ipin…tgk la guard yg escort kitorg tu (see pic)


Masa ni mas kene serbu.. waaaa.... T A K U T.....


Kami jugak sempat berenti amik gambar di Candi Mendut… ini candi FOC free of charge… hikhik…
Utk membersihkan diri Pak edi bawa kami semua ke rumah kakak sulung dia di Jogja… serius terharu kami semua… walaupon baru pertama kali jumpa… kami di layan dgn baik sekali…. Touching touching…. Kami tumpang mandi dan kemas barang di rumah saudara pak edi…. Habis satu tempat tu penuh brg kitorg…. Dah la menumpang… wat semak plak... hikhikhik…. Sempat jugak bersembang dgn anak kakak Pak Edi… walaupon bahasa nya sukar utk paham tapi tak kesahla…. Kakak Pak Edi juga bilang muka aku ni macam saudara diorg kat Bandung… ada kembar rupanya aku kat bandung ni…. Akupon mmg ada darah jawa… walaupon haram tak pandai cakap… hehehe


Bergambar kenangan bersama keluarga kakak Pak Edi


Utk mengisi perut yang dah berkeroncong ni...kami menjamu selera di tepi jalan.. 1st time dalam hidup aku makan tepi jalan…. Serius… pengalaman tu… kata Pak Edi… kedai ni glamer… dia buka dr pukul 11 malam sampai pagi…. Dasat dasat.. kedai korg tgk la.. sempoi je… tapi glamer…


Inilah dia kedai yg dikatakan glamer bangat tu.. sempoi je kan....


Aksi sebelum masuk tdo hehehe posing di jogja monument...


Our next destination....Malang......


ZZZzzzzzzzzzz….. except for driver @ Pak Edi….
To be continued..........

4 comments:

  1. nice story..mmg indon ni kalu yg baik, baik tau..saya penah ke bkt tinggi, padang..mmg tourist guide nye baik sangat..really miss him hehe

    ReplyDelete
  2. betul... kalo baik tu mmg baik sgt... apa istimewa kat bukit tinggi???

    ReplyDelete
  3. Salam,boleh saya dapatkan contact no Pak Edi?Kami sekeluarga plan nak pergi Yogyakarta minggu ni.Thanks sgt.

    ReplyDelete
  4. wsalam... Pak Edi tinggal di Bandung. saya kurang pasti dia bole jadi guide di Jogja tapi bole tanya dia di +628122004993 atau di facebook : cahya edi permana.

    ReplyDelete