"Take nothing but memories. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time."





21 February, 2011

INDONESIA - PART 2

Oklah selamat membaca sambungan itineraryku yg tergendala separuh… hikhikhik…. Berapa punya lambat daa mau sambung…. :D

Day 4 – 8.1.2011 (Saturday)
“M A L A N G”



Hari ke-4 kami di bumi Indonesia…. Untuk hari ini destinasi kami ialah melawat Agro Wisata…. Apa tu Agro Wisata?? Agro tu biasa dgr la kan… berkaitan dgn pertanian (tetiba teringat Bank Pertanian yg dah di tukar jadi Agro Bank…. Hehe keluar topic plak daaa….) Wisata tu maksudnya (jap tanya pakcik google… hahaha) tourism. Jadinya Agro Wisata itu maksudnya Agro tourism. Sudah pahamkah??? Dan sudah pastinya di sini bermacam-macam buah-buahan ada di tanam… Tapi target kami nak pegi ladang EPAL… mau petik epal… waahhh besttnyee… macam dok oversea plak leh petik buah epal ni…. (indonesia bukan oversea kah???...)



Dalam perjalanan nak sampai ke sana… biasalah… mesti ada tempat yg kitorg “commercial break” hehe… asal cun skit mesti melaram… sampai ada satu sungai tu kitorg berenti… tak tau la napa Pak Edi benti.. dia kata leh bergambar2… hmmmm…..Kami pon layannnnn….. (bab bergambar kami mmg SUKA!! Never say NO… ahaks)



Sampai di Agro Wisata Ladang Epal dalam pukul 11.30 pg…. cuaca agak sejuk dan berangin…ala-ala korang kat Cameron Highland laa…. Setiap group yg masuk ke dalam kebun ni akan ada seorang pengiring yakni yg kan menerangkan perihal agro wisata ini….. macam kitorg dapat awek @ cewek (suka Pak Edi + Agus dapat cewek jd pengiring hehehe….) Aku sempat interview cewek ni… umur baru 15 tahun. Namanya Rini Setyaningsih ( kalo tak salah la… :D). Buat praktikal dekat situ selama 6 bulan. Kiranya kalo dekat Malaysia dia macam sekolah Vokasional aliran pertanian la…. Mmg diorg telah di latih dgn segala info ttg Agro ni…. tanya je apa pon.. pasti dapat di jawab... :D ...rupanya besar kawasan ni… lupa berapa besar… (Nampak sgt tak concentrate masa minah ni explain kat kitorg… yelah asyik layan view jee… sory eekk…) mesti penat dia explain…..

korang tau buah apa ni???? ni lah buah MARKISA..... sedap dibuat jus...



huhu BERITA SEDIH kami tak nasib baik..tak dapat petik buah epal... Masih muda katanya… melepas peluang memetik buah epal…. Baru dok berangan-angan nak petik buah epal…..Kami cuma bole petik buah jambu dan limau je…. Dalam hati aku, kalo sekadar petik jambu, umah TOK aku pon ada…. Waa…..Apakan daya… oh ya lupa plak… nak masuk ni kami amik package Rp. 50000. see pic.


Bukit Panderman.....


cantik kan.... tinggal rantingnya aja....



penuh semangat nak tarik buah jambu tu.... :)


masing-masing sebok pilih buah pilihan hati...




berlatarbelakangkan... Gunung Arjuna....

aku tgh asik makan buah limau... rasanya ala buah bali.. tapi versi kecik punya buah bali...


Lepas habis pusing punya pusing itu kebun… kami menjamu selera… makan nasi goreng epal + air epal…. Kebetulan elok je kami habis tawaf … hujan turun dgn lebatnyaa….. makan dengan penuh PERASAAN. (penat + lapar)


teletubbies.....



We left Agro Wisata around 2 pm… sempat lagi singgah di kedai eiger… ni kedai eiger yg ke-3 kami lawati dan bershopping… aku sempat sambar selai seluar khakis eiger… seluar tak de so mmg kene beli… yg lain aku tak sure apa diorg beli…. Yg pasti kami ni dah macam HANTU EIGER… hahaha …





RATU beg eiger... hehehe

Selepas tu kami di bawa ke kedai ais krim sementara Pak Edi carikan hotel utk bermlm… dalam pukul 4 ptg kami menjamu selera dgn ais krim…. Pilihan aku… ais krim jagung….

Hotel Riche jd tempat kami beradu malam ini….

Mlmnya kami jln2 di mall saja… tapi tak de yg dibeli… jln2 cuci mata aja…. Dinner kat restaurant yg tak ingat dah nama apa… pasal masa tu dah tdo dalam kereta…. Letih sgt kot….masa tu mmg dah mlm sgt… bgn dr tdo… order makan…. Yg best tu kitorg last customer… :D

Balik hotel, packing brg pasal esok dah nak checkout…. Then apalagi, landing time…Turu laa…..ZZZzzz…..


Day 5 – 9.1.2011 (Sunday)

“B R O M O”



Masing2 beg dah beranak-pinak.... hehehe.....

Sebelum ke Bromo kami sempat lg singgah di Tugu Kota Malang….. rutin biasa… ambil gmbr la… apa lg… entah bila lagi nk dtg ke Malang ni… Then, we bought kerepik as ole-ole… pelik krepek yg jual kat malang ni… kerepek buah… mcm2 buah di jadikan kerepek… Rasanya enak juga…. Walaupon PELIK….hehehe

Kata Pak Edi kalau bernasib baik kami dapat masuk ke Bromo… tapi Pak Edi sendiri masih menunggu info terkini… kalo di ikutkan mmg tak bole masuk pasal kerajaan Indonesia melarang org luar masuk kesitu…. Maklumlah… takut tetiba meletus lagi…. Tak ke haru… hehehe kitorg bukannya ada SUPERPOWER… leh terbang ke hapa ke….



Wokey… its time to go…. Jarak dr Malang nk ke Bromo ni dalam 4 jam.. ni aku agak2 je la pasal aku tgk masa dalam camera tu je as my time reference… tapi aku ingat lagi masa tu memandang mmg TAK BOLEH masuk... so, Pak Edi cuma tunjuk dari jauh Gunung Bromo tu…. Tapi kami tak puas hati hehehe terpaksa lah Pak Edi menuruti kehendak adik2 nya hahaha… kami redah jugak masuk kg ke Gunung Bromo…. Sejuk dah terasa bila kami memasuki kaki bukit…. Agak jauh jugak la… dr jalan luar tu nak sampai ke atas…. Jalan pusing2….



Tetiba kami terpaksa berenti di pertengahan jln… ada org kat situ tahan kereta Pak Edi tanya Pak Edi mana mau pegi… lagi mau tanya ka... waduhhh…. hehehe.. mestilah nak ke Gunung Bromo… Pastu ada salah sorg tu cakap tak boleh…. Tapi tak tau apa yg Pak Edi cakap dgn diorg… akhirnya kami dapat masuk jugak ke Gunung Bromo dgn syarat pegi ke sana naik 4WD org kat situ jugak dgn bayaran seorang Rp. 50000. kami terus je cakap OK!!!….


kat sinilah kami semua kene TAHAN.....




Gunung Bromo....

Perjalanan dr tempat kami parking kereta ke Gunung Bromo mmg mencabar… jalan dia mmg tak boleh blah…. Patutla kene naik 4WD... kalo tak, mmg tak lepas la….siap ROSAK lagi kereta adalaa.....Lagi satu, kalo tak de bumbung la kan.. mau kitorg ni tercampak keluar…. Hahaha… melompat2 kitorg yg duduk kat belakang ni….azab dok kat belakang tu tak yah cakap la… kalo tak caya… try la…

muka time ni leh senyum lagi... hehehe pastu dah berkerut-kerut....



Alhamdulillah... penyiksaan kami berakhir…. Masa sampai di padang pasir tu… Subhanallah…. Macam tak percaya…. hilang rasa sakit2 badan bila tgk pemandangan yg cukup cantik.... Asap2 masih keluar berkepul2 siap dgn bunyi sekali… pertama kali melihat gunung berapi yg masih hidup dan baru lepas meletus dengan MATA SENDIRI…. Speechlesss…. selalu tgk dalam TV je kan.... Mmg lama kami lepak kat situ…. Tapi kami perlu keluar dr situ sebelum hari hujan.. kalo tak BAHAYA!!!… bak kata pakcik driver tu laa… so korg tgk je la pic tu ek… KENANGAN YANG TAK BOLE DILUPAKAN!!!!

Dan kenangan jugak bila 1st time naik kuda… waaaa…. Serius tak tau camana nak naik… terkial2…. Thanks to pak cik kuda n Pak Edi…

Kami terpaksa beredar bila hari dah tanda2 nak hujan…. Mmg rezeki kami… lepas kami keluar dr situ hujan pon mulai turun membasahi bumi bromo…. Nak balik maknanya kami terpaksa menempuh jalan yg dtg tadi la… waaa…. Tolong tolong…. Dan aku sempat belajar perkataan BARU dr pakcik yg bwk 4WD tu…. KECANTIKAN ALAMI…..hahaha…. alami tu…

Yang pasti rasa kepuasan yg amat sgt dapat jugak tgk MOUNT BROMO dr dekat.... Alhamdulillah... :D


Selepas tu kami singgah makan bakso… ni jugak kali pertama aku makan bakso….baru kutahu BAKSO tu camana…. Hahaha kat Malaysia tak minat plak nak tau….. Layan…..


Lepas makan ni kami akan terus gerak ke BALI…. YEAHHHH.......Bali tunggu kami yaaa….!!!! :p


BERSAMBUNG LAGI Daaaaa.....!!!! :D

1 comment: