"Take nothing but memories. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time."





10 March, 2011

INDONESIA - PART 3 (Finale....)

Finale.... yeaahhhh.... dun wori...ni last part ye my fren..... happy reading.... :D

Day 6 – 10.1.2011 (Monday)“B A L I”Bali oh Bali.... kami datanggg...!!!!! Kami tiba di jeti dalam pukul 1.30 am…. lepak sampai pukul 5 pagi… Kasi can pada Pak Edi rehat la plak kann… asyik kitorg je yg layan TIDO.... sian dia drive non-stop…




Kami naik feri dalam pukul 6 pg…. rupanya mmg byk feri nak ke Bali ni.. so dun wori la… pilih je kul brapa korg nak… Pak Edi kata nak amik view sunrise…. Nampakkah???? kita tunggu je nanti nampak ke idak sunrise tu... lalala....Perjalanan amik masa dalam sejam jugak nak sampai ke Bali naik feri ni… Jangan betulkan JAM anda yaaa....!!!! waktu Bali dgn Malaysia sama saja ya….









Yaa.... itu dia SUNRISE nyeee..... sudah keluar... Caakkk!!!



















YESSS!!! sudah sampai..... BALI......









Lepas je jeti di Bali we all terus menuju ke Tanah Lot… Tukar baju… gedik2 nak pakai skirt semua… hahaha dan sebelum tukar baju sempat beli t-shirt “I Love Bali”… gara2 nak kasi sama semua…. Pak Edi & Agus juga join the group LOL... diorg lagi dasat, siap beli ala2 tengkolok (xingat apa ntah nama benda tu....)









ini bukan pic bf saya yaa...!!! Ini Pak Edi our guide yg BEST.... aku nak tunjuk benda yg dia pakai kat kepala yg ala2 tengkolok tu.... Pak Edi & Agus tak nak KALAH ngan kitorg hahahaha














antara kedai-kedai sepanjang jalan masuk ke Tanah Lot.... RAMBANG MATA you....



















Disebabkan air pasang tak dapat kami nak cross ke pulau kecil tu.... huhuhu....









ni signboard yg unik... ceerrr baca apa yg dituliss.....





Menurut Pak Edi, cara hidup org di Bali ni lain sket.... yg mencari nafkah itu PEREMPUAN.... yg lelakinya main SABUNG AYAM..... adduhhh... kok gitu... hmm..... Dah puas posing kat Tanah Lot… kami gerak ke Bedugul dan sampai dalam pukul 3.30 ptg….









Di Bali byk sgt patung2 berukir yg sgt halus ukirannya.....




Di Bedugul ni korang bole la naik bot pusing satu tasik ( ye kot…) dan disini jugak kenangan yg tak bole dilupakan.... apa tak nye.... kami yg COMEL-COMEL ni terpaksa mengaku dr Bangka Belitung….wakakakak… mmg tak bole blah… siap diorg wat announcement tu budak Bangka Belitung nak naik bott.. ceetttt… hampeh tul… tapi yg aku perasan yg lain2 tu tak pulak dia wat announcement…. Agaknya dia pelik kot cewek-cewek Bangka Belitung jarang nak dtg Bedugul ni…. Hampeh tuull… sila google kalo korang nak tau pasal Bangka Belitung… kenapa ia istimewa??? Aku tak mau cerita… tamau…








Si Ayu BANGKA BELITUNG......naik bot daaaa.....









Apapun mmg cantik view kat sini..... TERUJA tak????? so, apalagi... kalo dtg Bali singgah la sini yaaa......Setelah penat menyedut udara Bedugul…. We headed back to KUTA BEACH… One of d feveret beach to see sunset....Romantik sioottt…. Kurangnya tak de pasangan je….semuanya gf jee…. tak kesahlah.... Janji Happy donggg..….




Aikk???? Apsal terlebih satu kaki ni hahaha.... siap ada bulu kaki nampak lagi.... ish ish ish..... lol




Then, Usha-usha baju kat Hard Rock…me??? tak tertarik… mahal tu... Untuk tido mlm PERTAMA di bumi Bali ni Pak Edi carikan hotel yg nama dia unik… nak tau nama hotel tu????Hotel 2-Dara…. Hehehe… tapi kami 5 dara kok…. :D




Akitiviti utk malam ni kami dah plan dr kat malaysia lagi nak massage…. Body massage + facial… yeeaah… Rp. 150000.. (oklah tu.... duit byk lagi kan... hahaha) Its time for us to relax and manja-manjakan badan… Pak Edi jugak yg carikan tmpt kami nak massage ni… dia jugak yg make sure tak de lelaki masuk kat situ… huhu TERHARU kan kan!!!!…. betapa dia menjaga kami sebaik mungkin…. Thanks Bro!!!...




Masa nk start massage tu dia suruh kami tanggal baju semua… terkedu aku kejap… takkan la tak de kain sarung kot… Masa aku wat massage kat Thailand tu pon dia bagi baju tidur sebagai ganti… ni langsung tak bg apa pon…gilloosss…. Leh dia kata… “ ala… kan cewek2 belaka..” kami masing2 tak tau nak wat apa.... lastnye dia bg jugak kain sarong kat kami hahaha…. ceehhh....Ada pon….




Time ni mmg tak der pic yeee.... SASAU ke hapa nak amik gmbr time ni.... hahahaha... sendiri mau ingat la.... dah dah.... kasi pusing otak bg centre balik OK!!!!! Tgh dok asyik massage tu hujan turun dgn lebat… blackout la sekejap tempat kami massage tu… nasib baik sekejap je…. kalo tak ... hmmm... tak dpt kubayangkan.... ishh.. tamau bayangkan..... Dah habis massage kami sambung dgn facial pulak… hehehe…. Tapi Faezah je yg tak mau wat massage.. dia nak wat facial saja…. Selesai semuanya kami turun la…. tak tau la berapa lama Pak Edi tunggu kami....Nampak Pak Edi basah kuyup… Ya Allah… dia balik hotel dalam hujan2 tu semata-mata nak ambilkan payung utk kitorg…. Issh…tak terkata aku masa tu… Cuma bgtau Pak Edi balik hotel nanti terus mandi… takut demam… jgn wat pasal beb…… sapa nak DRIVE nanti.... Agus????? hhmmm....




Lupa nak citer kat bali ni… jalan dia punyalah sempit… lorong2 kecik je…. Mmg kene expert giler la… jalan nak sampai ke hotel kami tu mmg muat2 satu kereta jee…. Ish ishh ishh…









ni monumen nama-nama org yg mati waktu bali kene KEEBOOOMM.....BOOMMM....




Time to EAT....!!! Our dinner tonite, we had at a small stall… Nasi pedas… and its demmm pedas beb…. Susah nak cari kedai makan HALAL kat Bali ni... so korg kene la pandai2 k….kitorg harap Pak Edi la yg carikan…. Tonite our last nite in Bali…. So, Pak edi baik hati belanja karaoke…. Lagu feveret “Hanya Dia” KD+SH… I like….tapi tak de dalam list… huhuhu




Day 7 – 11.1.2011 (Tuesday)
"Still in BALI la....."




Our last day… huhuhu….. Time flies so fast…. cant we juz turn back time... NOPE.. it won't happen dear....!!!! Panggg... wakeup wakeup....









posing di Hotel 2 Dara..... Cun tak???? Kami ke hotel yg CUN???




Memulakan dgn breakfast di Nasi Pecel Bu Tinuk dalam pukul 9 pg... not bad hehehe... p/s: no more makan2 ok after this.... so now...makan puas2.....




Layan baca paper lepas perut KENYANG.... apa bisa paham ini berita????








Now, our next destinantion....Monkey Forest...Dalam pukul 11.30 kami pon sampai kat Monkey Forest.....Sememangnya tak selesa sungguh bila di kelilingi oleh monyet2….. huhuhu A W A S !!!! cermin mata anda yaa…. tak tau la nape monyet2 ni teruja sesgt dgn spek mata ni.... maybe "they" looks COOL with that spek mata...Adoiii… macam-macam hall... so, better u oul melenggang kangkung pasal takut kang bwk beg habis kene tarik dgn mak pak nyet-nyet itu…. satu hal plak la kan.... bergaduh dgn monyet.... Apadaa..... so, juz bring along ur camera.. tu pon kene careful gak… bukan leh lepa sikit… ada gak yg kene tarik… Si Agus punya camera pon nyaris2 jadi HAK MILIK KEKAL si nyet-nyet tu… Mmg rasa sepanjang jalan masuk tu ada je mata yg memandang… ni yg aku malas ni… agaknya monyet2 ni dok tengah usha apa yg leh di ambil….














One Happy Family.... U wanna join??? lalalala









jgn korg ingat monyet tak mandi ok..... "we also having our bath in a tab laa...." hahaha





Kami jalan punya lah rapat pasal takut monyet2 ni dtg dekat…. Mmg tak selesa… mata ni liar je dok pandang mana ada monyet… Pak Edi je la yg berani dok bg makan…. Kami jgn harap la… tgk dr JAUH je… tak leh lama2 kat sini.. lepas amik je gambar mana yg patut kami ajak Pak Edi keluar .. hahaha.. semua jenis cuak dgn monyet…. Satu tempat lagi yg kami terpaksa merempuh monyet-monyet yg ekstrem…. Waaaa….









this is what we called as KOMODO DRAGON..... Looks like a real one....









apa tu???? nampak tak keli besar dalam kolam tu.... kalo korg tak nampak sah sah la korg mmg RABUN.....










Sekarang kami di Uluwatu… satu tempat yg cukup indah ciptaan Illahi… Subhanallahh…. Satu tempat wajib kene pergi kalo ke Bali… Kuil yg terletak di atas bukit… di bwhnya laut… mmg cantik… tgk saja gambar2 tu…. CANTIK kann???









tgk tu.... betapa MESRAnya mereka.... hehehe.... jgn JELES ok....









Superb view.....!!!! dun miss it if u come here guys....!!!









Masa mmg mencemburui kami…. Kami terpaksa bergegas beredar… byk tempat lagi… flight kami pukul 9.30 mlm… sekrang sudah pukul 5.30 ptg…. Mas & zt nak ke Hard Rock… nak ke Krisna beli kacang ole-ole Bali…. Mau ke GWK lagi… ish ish.. sempatkan semua itu????





Mengikut urutan… Pak Edi bawa kami ke GWK dulu… Apa GWK tu??? Hehehe yg tau IWK je kan… (indah water consortium...:p) hahaha GWK tu Garuda Wisnu Kencana…. Sebuah patung replica yg amat besar… yg terletak di Cultural Park…. Dan bole di lihat dr Tanah Lot... hmmm tak perasan la pulak…. So, kalo korg pegi Bali… tgk la leh nampak tak patung ni dr Tanah Lot nun haaa…. Aku dah terlepas…. Hehehe…. Kononnya sekiranya pembinaan patung ini siap patung ini akan menjadi yg TERBESAR di dunia…mengalahkan patung liberty…. Tak tau la… betoi la kot…..





Akhir sekali, sempat beli souvenier Bali di sini tapi mmg harganya agak mahal… tapi memandangkan pasni dah tak de nak shopping lagi.. so rembat la souvenier yg cun2 wat kenangan….. we left GWK around 6.15 pm… next, beli kacang bali yg sedapp…. Di sebabkan we’re running out of time… so, Pak Edi juz left Faezah & Ain at Krisna… diorg byk nak borong lagi…. Aku main ambik je kacang yg Pak Edi kata SEDAP aku REMBAT g bayar…. Zt n Mas pon ikut balik sekali tapi Pak Edi drop diorg kat Hard Rock… Aku je yg ikut Pak Edi balik hotel… nasib baikla beg kitorg dah packing dan letak dalam bilik Pak Edi… so senangla sket….





Sementara tunggu Pak Edi masukkan beg dalam kete aku sempat mandi hehehe… salin baju…. Tepat pukul 7.30 mlm kami gerak pegi ambil Zt, Mas, Agus kat Hard Rock… Ain & Faezah di Krisna…. Nasib baik airport otw je dr Krisna… so senangla…. Sampai di airport tepat pukul 8 mlm…. Kelam kabut bwk turun brg n packing barang yg beli tadi…. Kat situ jugak kitorg packing hehehe…. Dah habis packing, cepat2 check in…. ye la.. nak masuk brg kat kargo lagi.. so kene cepat la… Pak Edi ingatkan kitorg…. Timbang beg dulu… takut terlebih muatan.. hehehhe




Masa nak masuk tu Pak Edi cakap kalo lepas check-in bole keluar kita g makan sama utk kali terakhir… tapi rupanya kat Bali Airport ni dah tk leh nak keluar kalo dah check-in…. huhuhu…..(part sedey ni aku sambung jap lagi…) Kami lepas je check in… masing2 bwk beg pegi timbang… nasib baik semuanya tak lebih had.. siap ada balance lagi.. so aku masukkan beg aku bg tak rugi kitorg byr luggage tu…. Lepas settle semua tu… Ain & Faezah pegi jumpa Pak Edi nak bayarkan balance duit…





T O U C H I N G…… Rupanya Pak Edi sempat belikan kami makan… Nasi Ayam Betutu….Ya Allah…. Terasa beb…sanggup Pak Edi beli memandangkan kami tak bole keluar lagi…. Rupanya masa bg makan tu Ain dah nangis…. Pak Edi pon cam tu… Aku, Zt dan Mas pon ambil peluang jumpa Pak Edi dah Agus nak ucap terima kasih…. Itupon tepi pintu je… sempat salam2 je…. Sedey sgt masa ni.. tak tau la nape… mungkin kami semua dah macam satu keluarga…. Berat sgt hati ni…. Masa ni air mata rasa mau gugur…. Tapi kutahan… tak nak walaupon dalam hati dah nangis…. waaaa...... !!!!!





Terima Kasih Pak Edi & Agus atas segalanya….. Budi baik kalian akan kami kenang…. Insya Allah… Kita akan berjumpa lagi…. Kami sempat makan makanan yg Pak Edi beli betol2 tepi pintu airport… yer la.. mana leh bawak masuk makan dalam kapal terbang kan… so kami sempat la menjamah walaupon sedikit.. SEDIHHH…. Malam kami balik hujan lebat siap dgn kilat lagi… seolah-olah merasai apa yg kami rasa saaat ini…. Dalam flight… masing-masing layan perasaan… Kami smpai Malaysia 1.30 pg….







































































The end of our journey to Indonesia....what a precious moments we had together.... May Allah give us a chance to meet again next time..... Until we meet again.... muah muah muah......








p/s : sory for a very veryy long story.... juz wanna share along our journey.... thanks for reading thiss.... luv uol....

1 comment:

  1. salam dear... nice story in bali...
    boleh x bg i number tourism guard 2?
    email i at kronic_gurlz85@yahoo.com

    ReplyDelete