"Take nothing but memories. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time."





12 April, 2011

Bukit Kutu

I was HERE!!!!

Kali ni moh le kite-kite ni memartabatkan bahasa peghok..... Kann tgh demam usop wilcha dalam citer Hantu Kak Limah tu… hehehe…. “Kita bako je…"


Sebenornya teman nak cenghita la kat mike-mike semua waktu teman pegi mendaki bukit… isshhh bukan bukit la bg teman.... tapi udah macam naik gunung… nak tercabot rasa lutut2 teman ni dibuatnya......bukit yg teman naik ni namanye BUKIT KUTU…. ntah leerr... bila masenye kutu-kutu ni keje ngangkut tanah buat bukit ni.... idok le teman tahu..... kalo mike-mike nak tau kutu apa?? itu kutu Bxxx... hahahaha.....


Tarikh teman mendaki: 26.03.2011

Tempat teman nak mendaki: Bukit Kutu, KKB

Kepala kumpulan : Nina & Apip (OGKL)

Kaki kumpulan : OPUS SPORTS and RECREATIONAL CLUB (OSRC) + outsider(teman termasuk dlam golongan ni leee...)


Sebelum tu bior teman cenghita tentang bukit yang teman dan kwn2 teman nak daki ni…. "Bukit Kutu terletak di kawasan Kuala Kubu Baru. Ianya merupakan kawasan biasa latihan dibuat selain dari Gunung Nuang jika ingin mendapatkan fitness untuk melakukan pendakian yg lebih besar. Starting point pendakian adalah di Kg Pertak dan jarak perjalanan dr starting point ke puncak bukit kutu lebih kurang 3-4 jam. Ketinggian bukit ini adalah 1200m. Keistimewaan bukit ini, di kawasan puncaknya terdapat bangunan tinggal dipercayai tinggalan penjajah british yang masih lagi dapat dilihat. Jika anda bernasib baik, dari puncak bukit kutu boleh jelas kelihatan Empangan Selangor, Gunung Rajah di Bentong Pahang serta Genting Highland."

Haa… begitulah cenghitanyee. Ate sekarang ni part teman la pulok…. Cercerita… cerceritaa…..


Awai2 pagi udah suruh berkumpoi kat Faber Tower....jam 6.30 pagi.... kononnye lee.... tapi biasalah....paham2 sendiri udah le.....XPDC kali ni teman menyelit je… kalo mike semua nak tahu teman ni udah pencen 15 bulan dah bab2 mendaki ni… tulang2 teman udah reput…. Tapi idak le teman pakai wheelchair macam usop tu….


wokey...itenerary bermula jam....

8.00 pagi : bergerak ke Kuala Kubu Baru (car pool). Teman naik van compeni.... Drivernye lawok sungguh.... tak tahan teman....

9.00pagi : sampei di KKB + sarapan + bungkuih makan tengahari

9.30 pagi : bertolak ke kg

9.45 pagi : sampei di kg pertak dan bersiap2 untuk mendaki

10 pagi : barulah teman & kwn2 teman mula mendaki… matahari pun udah atas kepala hahha layan je la....


First metal suspension bridge … bergaye dulu....


mula2 treknye idokla susah manapon...macam makan koci....


Fallen bridge.... get ur balancing ok!!!


masuk kawasan kebun getah pulok......

Budak geng depan.... yg pakei baju merah tu la guide kami.... laju bedesuppppp.....



seberang sungai.... teman basah sampai pinggang pasei idok cukop tinggi... huhuhu


yang ni sungai kecik jee.... idak le mau lemas pon kalo kome tak tahu berenang pon....


habis sungai redah bamboo plant

masa ni muka dah KELAT dah... trek dah mencanak.....


tgk tu siap kene berpaut pasal tinggi sgt....(bukan aksi lakonan yeee...betul punya)

kene lalu bwh pokok besaq... gaya maintain... hahaa.

Tuuu ddiiiaaa... cer tgk batu tu... sket punya besor....teman sampei BATU TERGANTUNG ni dalam pukul 12.00 pm…bukan puncak lagi.. baru semi puncak jeee......


dok melepak/relax sambil tunggu kaum kerabat yg lain...

almost half an hour lepaking here... femes rest area...


dun u dare to pick and eat this mushroom ever....cendawan ni jgn le korang gatai2 nak kutip makan wat sup plak.....





yeeahhhh.. Welcome to peak of Bukit Kutu... we reached the top at 1.30 pm. speaking london jappp....(itulah pentingnya... ENGLISH EDUCATION... hahaha)


The old chimney. Landmark of Bukit Kutu


telaga @ well.... so, kalo tak cukup air leh la amik air kat telaga ni.... 100% fresh...


me & zt

gigantic rock


hahaha.... time ni teman udah rasa gayat ya aamaatt.... tinggi bangat... cukup la takat tu je...


From the peak


*like*


Flat ground around the old chimney.....

sesueii bebenor utk camping....


All of us.... semuanya mmg BEST la...


3.00 ptg : bertolak turun. Masa teman turun ramai group lain naik nak bermalam atas puncak.... Teman tunghun sensorg pasal... tak terkejar teman budak depan teman tu.... kaki teman udah le melecet habihhh.... tahan je la.... dalam dok turun tu ada la… bebudak kesihatan ni menegor teman….

Deme: mike… berapa lama lagi nak sampei puncok??? (sambil ngisap rokok..)


Teman: setengah jam lagi kome sampei la…

Deme: oooo…. Kalo gitu naik beskal 15 minit sampei la ye???

Teman: isk… kome ni…. Ate kalo naik beskal mana mau 15 minit nyee…. Ngundur belakang lagi ada le….

Deme: hahahaha…. Betoi jugak….. hahhaaa pandai mike buat lawak yeee…. Teman suka….


Penat2 teman ni idokla otak teman pon sama penat… terkene kome ye dengan teman…. Hehehe… mintok maap la… jawapan tu spontan keluor dr mulut teman ni….

tu la sketsa yg berlaku waktu teman turun dr puncak....

5.30 ptg : teman sampei di starting point. Sakit kaki teman ni tak tau nak kabo camane...

6.30 ptg : bertolak pulang ke Kuala Lumpur.

Malamnya teman idak bole tido pasei kaki teman sakit ya amat.... kesan minyak gamat....

The end

5 comments:

  1. hehe.... tu lakan... tak panjat ni saya pon tak tau... bole la try panjat... :D

    ReplyDelete
  2. tu ar...kat kkb..nanti boleh masuk list....

    ReplyDelete
  3. TEBING TINGGI BACKPACK
    MOUNT GUIDE SERVICE
    ANDY 017-9997790

    ReplyDelete
  4. TEBING TINGGI BACKPACKER(fb)
    Mount Guider Service(licenced)
    Will arrange:
    -forestry permit
    -police report
    -nature guider licenced
    -emergency kit(basic)
    -walkie talkie
    -4x4 transport

    ANDY
    017-9997790
    whataps/sms/call

    ReplyDelete