"Take nothing but memories. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time."





26 April, 2011

Shooting Star at Jerangkang Waterfall



Tanggal 23-24 April yg lepas, aku bersama member kaki gunung (KHK) berehat di Jerangkang Waterfall yg bg aku antara waterfall yg tercantik dan masih tak tercemar.... pior org perak kata... Mmmg best sgt.... Seperti yg di jadualkan... kami berkumpul di manusalwa sebelum bergerak ke rumah pengantin... mesti korg blur kan... kata tadi nak g jerangkang ni apahal pulak g kenduri ... hehehe sebenornya... rumah kenduri kawen yg kitorg nak pergi ni mmg antara budak gunung jugak... dan kebetulan rumah org tuanya dekat area Jerangkang tu.. so sambil menyelam minum air....

setelah semua sampai... kami gerak ke rumah Mawi (rumah pengantin nyeee...)... aku, dila & zt tumpang kete bekem & wife (lyn). jauh jugak la.... kami gerak dr Manusalwa dalam pukul 11 pg.... dan sampai ke kuantan dalam pukul 1.30 ptg... so, sampai tu mmg perut dah lapar kan... sedap sunggu makan kat rumah pengantin ni... hehehe..... puas makan + posing bersama pengantin... kami pon gerak ke masjid utk solat dan tukar baju (takkan nak pakai baju kurung plak kan....)

utk masuk ke dalam Jerangkang tu kami sewa lori.. huhu.. bau getah sekerap je aku rasa... dan ada yg naik 4wd.... sewa per head=RM25 (pergi & balik). hahaha tak bole blah tul dok dalam lori tu.... rasa sakit satu badan... apataknye... kalo lalu ikut jalan tar tu oklah jugak... ni jalan ikut laluan balak... paham2 je la... dah la nak sampai sana dalam sejam la jugak... masak la punggung... hahaha.... kitorg gerak dalam pukul 3.30 ptg... sampai kat Jerangkang dalam pukul 4.20 ptg... so +/- 50 minit la.... ohya lupa nak citer... ada gak group kitorg yg cycling masuk Jerangkang.... ada 3 org.... mmg salute la kat diorg ni... leh kayuh beskal naik bukit... turun bukit tu tak la kesah sgt... bab naik bukit yg aku tabik spring tu... dasat2...



nak masuk ke waterfall tu kene la jalan masuk hutan dalam 10 minit... tak susah pon... lenggang kangkung pon bole je... aku siap bwk kuali lagi hahaha macam nak pegi mendulang je....

jeng jeng jeng.... dah sampai.... suka suka.... letak je dulang apalagi terus cari air terjun la....
cantik... wwoooo..... rugi korang tak dtg sini... hehehe (ayat dengki....) biasalah.... tangkap gambo la... pastu sebok pasang fly... n bab masak ada yg dah amik tender dah.... Cik Is the chef.... so kitorg suka la... dia mmg rajin dan pandai masak.... so, mak mak kat luar yg dok cari menantu bolela tanya available lagi ke idak... hehehe

dah siap pasang fly... agenda seterusnya...MANDIII.... jom mandi.... air dia tak yah cakap la... clear water.... mmg bersih sgt... mgkn lom lagi tercemar pasal tak ramai dtg sini lagi.... apapon mandi mmg best....air sejukkk....

malam menjelma.... selesaikan tuntutan agama..... dinner time... hikhikhik.... makan steambot tu.... jgn jeles haaa... aku biasalah... bukan leh makan byk kalo camping2 ni... lepas kenyang... layan view malam la... tu part paling best.... ni yg aku nak citer sesgt kat korg ni....

malam tu kitorg lepak kat batu tepi waterfall.... layan tu bebb... mmg best.... tapi yg paling best..... dapat tgk SHOOTING STAR!!!!!!... Subhanallahhh.... mmg tak terkata apa beb... macam tak percaya... selalunya dpt tgk dalam movie je... ni dapat lihat dgn mata sendiri.... Alhamdulillah.... sampai tertido2 kitorg kat situ... hehehe

Esoknya punya cerita.....

bgn subuh, solat, kemas2 brg sikit-sikit... tolong Abang Chef Is potongapa yg patut.... menu breeakfast kitorg....keutiaw goreng..... mmg sedap la chef Is ni masak... hehehe sebok nak masak goreng pisang.... fuhh layan tu... lepas mandi layan pisang goreng... apapon.... nak mandi dulu.... last mandi kat jerangkang ni... zt & dilla sebok dok tolong Chef Is lagi... aku dgn Lyn mau mandi... hehehe.... tapi mandi kali ni mmg lama siott.... sampai kecut2 jari jemariku ini....:D


ok all this pic taken from my waterproof camera... testing testing... not bad haaa..... can see clearly the small fishhiee...
*like* (cun tak pic ni????) amik dr dalam air... unik kan???

sekarang breakfast pulak...makan ketiaw goreng....

habis makan... semua packing brg2... turunkan fly.... masa utk balik... kitorg kuar dr Jerangkang dalam pukul 2 ptg.... tapi kali ni balik naik 4WD.... oklah sket... hehehe.... yg pasti ENJOYYYY.............!!!!!!tgk dok usha rama2 masa ni hehehe.... sekali ada org snap pic kita... lyn kat belakang pon sama gaya plak tu... hehehe.....

11 comments:

  1. wow...pernah dgr jerangkang..tp xpernah smpai..tp mmg cantik ar.....

    ReplyDelete
  2. mmg cantik sgt... air bersih.... tak rugi dtg sini... camping kat sini mmg layan lahhh.... :D

    ReplyDelete
  3. boleh la saya pegi nnti..camping kat sana...

    ReplyDelete
  4. bagus2.... naik sampai yg atas sekali tau nanti...
    haritu tak sempat nak naik sampai atas... air terjun kat atas tu mmg cantik la.. tapi ada dekat sejam jugak la dr campsite nak ke air terjun yg atas sekali tu...

    ReplyDelete
  5. hehe tak sure la pulak trek tu canmana... pasal diorg yg penah naik kata kene redah sungai/air byk kali nak sampai atas...nanti tanya member yg naik atas...k pastu saya bgtau awak trek tu camana...

    ReplyDelete
  6. saya baru dapat info pasal yrek tu... ni dia....
    "single trek.. jelas.. ade penanda...trek semua lallu sebelah sungai n nampak waterfall yg bertingkat2 tu... sekejap je sampai waterfall... ade trek pacak sket... trek x sampai sejam..."

    so selamat yeee...

    ReplyDelete
  7. ade no lori tue x..klu nak bleh..no ilang la..hehehe

    ReplyDelete
  8. Masa kami pegi last day ada kematian... pemuda India age 25...lemas betul2 kat air terjun tepi kws camp saudari tu... apalagi kitaorng pun kemas...terus balik.. Xjadi nak camp untuk satu malam lagi... this place is horror....

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu yeke??? kat situ air dalam jugak kan.... bahaya kalau tak tahu berenang...

      Delete