"Take nothing but memories. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time."





21 May, 2011

Made In Thailand

Date : 30-31 October 2010
Location : Hat Yai & Songkla, Thailand
Member: Cik Zt, Cik Dilla, Cik Farah & Cik Isma

Kami mulakan journey dr KL dengan menaiki bas ke Arau pukul 11.30 mlm. Aku gerak dr opis.... maknenyer mmg baju pon baju opis... hahaha.....Tiba d Arau dalam pukul 5 pg dan di jemput oleh Cik Dilla. Lepak rumah Cik Dilla utk mandi & solat subuh. Then, ayah Cik Dilla hantar kitorg ke KTM Arau. Tak lama tunggu keretapi pon sampai. Naik KTM dalam pukul 8 pg.

Dalam train pon kitorg sebok amik pic haha... so byk la yg menyelit sekali...
Sebelum masuk ke Thailand kene stop kat Padang Besar dulu ok.... ini semua utk urusan imigresen. Tiba di padang Besar dalam pukul 8.30 pg. Jgn lupa bwk pasport haa.... IC or kad pengenalan TIDAK DI LAYAN ok...!!!! :D



Sempat menjamu selera sementara tunggu train utk ke Hat Yai....(lama tu tunggu train huhuhu)

Selepas perjalanan hampir 1 jam 45 minit kami pon sampai di stesen keretapi Hat Yai.... yeahh....
Ni lah dia yg di panggil tut-tut.... kenderaan kami di sana... murah je....
WELCOME to HAT YAI.... Sawadikapp...


Kat sini diorg mmg expert bwk motor sambil pegang payung... dasat.. dasat...
Ni lah hotel penginapan kami.... Hatyai Garden Home Hotel...
amacam cun tak???
Duit Thailand. Tak susah sgt la.. tak macam duit Indon..byk sgt kosong nya... hehehee
Kiranya RM1= 10 baht (lebih kurang la...)
sampai ke Hotel, letak barang, tukar baju nak g shopping.. YESSSSS!!!!!

ni antara byk barang buatan tangan or handmade... mmg rambang mata esp girls yg dtg sini... (aku mmg tak leh tahan tgk...macam2 rasa nak beli hehehhe)
lepas habis cuci mata dan shopping sikit2... kitorg gerak nak g Songkla....Tapi memandangkan perut dah berkeroncong... kitorg makan dulu... nasib baik abg driver tut-tut ni baik seehhh... siap tau kitorg cari kedai makanan HALAL....

Menu paling sedap... mmg pior la la tomyam & som tam tu.... terliur beb.. (dah nama pon kat Thailand...hehehe) dah la lapo.... tapi yg bestnye masa kitorg nak order kan diorg bg menu dalam bahasa Thai... terkebil2 kitorg masa dapat menu tu... hahahaa apa muka kitorg ni dah macam org Thai ke???? (lupa plak nak amik pic menu bahasa Thai tu...)
Jarak dr Hat Yai ke Songkla lebih kurang 30 km. Naik tut-tut ni agak2 dalam sejam jugak la... Kalo sampai ke Songkla ni mesti wajib datang ke Samila Beach... nak tau kenapa??? pasal ada Golden Mermaid Statue la... mmg beratur la nak amik pic dgn mermaid tu... Glamer tul mermaid tu.... ke pasal patung tu topless??? Patung mermaid ni kononnya dikatakan sumpahan seorg anak yg tak suka makan ikan....



Berkesempatan juga bergambar dgn si cilik yg comel sesgt.... geram sgt tgk diorg berdua ni.....

Antara tempat2 yg kami lalui sepanjang jalan balik dr Songkla... Actually, kami amik pic je.... tak masuk pon..... amik pic pon jadilah....

Dan mlmnye kami ke FLOATING MARKET, Hat Yai. Kebanyakkan makanan di sini HALAL kerana majoriti penjualnya ramai beragama Islam. So, Dun wori ok.... Ada gak yg boleh cakap melayu tapi dialek Kelantan. Floating market ni berkonsepkan 'jual beli dalam perahu'. Kat sini kita bole lihat sendiri makanan dihidang dalam bekas tanah liat atau periuk kecil yg dilapik dgn daun pisang dan jugak air minum dalam buluh. Unik kan!!!!

Tulah bekas minuman yg aku cakap unik tu.... dr tanah liat....& buluh....


makanan yg aku dan zt makan dekat Floating market ni.... aku punya maggie je.. zt aku tak sure apa dia... tapi rasa dia sedap gak.... Tapi yg aku nak tunjuk tu bekas yg kitorg guna nak makan tu... aku punya tempurung & zt plak daun pisang.....

Balik dr Floating market dalam pukul 9 mlm.... oh ya.. perbezaan waktu kita dgn Hat Yai ni lewat 1 jam. Tapi waktu ni byk kedai2 dah tutup....

Esoknya sebelum pulang, kitorg dah survey nak wat massage.... hehhee.... tapi aku rasa macam nak patah pinggang pasal yg urut aku tu kuat giler.... kat sini gak ada yg separa... hehehe...

Lepas mengurut balik bilik packing, dan shopping kat area stesen keretapi Hat Yai dan menjamu selera.... waktu balik ni hujan lebat membasahi bumi Hat yai.....
ni masa aku wat money exchange kat Thailand pasal tak cukup duit hehehehe....
last pic kat hotel...

Oklah... setakat tu je la percutian hujung minggu kami... hehee... apa yg pasti bersyukur sgt pasal lepas je kami balik dr Hat Yai ni.... bandar Hat Yai kene banjir besar tu beb...... kalo tak sure kami stranded kat Hat yai.... :D (alamatnya byk lagi la habis duit lalalala....)

Tamat

11 comments:

  1. nice entry... photo pun cantik2.. :D

    ReplyDelete
  2. wow...pegi siam....akan dtg vietnam n swak..byknye berjalan....hehe

    ReplyDelete
  3. warisan siantan: Tq...
    amri: ala...tak byk pon... lambat lagi... tak sabar nak g bercuti dah sekrang ni...hehehe

    ReplyDelete
  4. Wah truly amazing! mst byk shopping, kn? tingat pg Bandung izu pon samala, siap tk cukup duit yg bwk, kene tkr lg kt sana..hihi..

    Bestnya nmpk floating market tu klong!! org bjual ats sampan, mmg unik! ;) Aah mujur kLong dh slmt blk Msia sblom banjir besar tu kn. Alhamdulillah.

    Psst, ada 2 lg trip eh..seronoknya! hbs Asia, plan ke UK la plak k! ^_^

    -k.chik-

    ReplyDelete
  5. bercuti mmg best.....sy pun insyaAllah ke Beijing hujung tahun ni.....

    ReplyDelete
  6. kak chik: tq baca blog k.long... lama k.long try nk folow blog k.chik... huhu ada je problemnye... broadband la katakan... bab shopping mmg best tapi kene bajet gak... kalo tak mau beli je sumer tu.... floating market tu mmg unik... mcm2 makan ada...pelik2 plak tu... Insya Allah kalo ada rezeli leh g UK plak tapi ongkosnya tu yg pening sket.... byk kene simpan... ok.. mis u la kak chik..

    ReplyDelete
  7. amri: bercuti mmg best tapi yg kene menyimpan tu yg tak best... tapi kalo tak menyimpan tak de la merasa nak bercuti... waaa.... bestnye.. g beijing... jeles2.... naik ikut jer rasa... hehe

    ReplyDelete
  8. salam . satu journey yg menarik . sy pun berhajat nk pergi melawat negara gajah putih tu . tp nk tnye sikit boleh ? cmne perjalan balik drpd hatyai ke arau ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf lambat reply... kalau dari hatyai ke arau pon sama jugak.. naik KTM kat hat yai tu...

      Delete
  9. harap dapat reply drpd awak a.s.a.p. ke email sy ni adibhaikal_syaf05@yahoo.com . terima kasih :D

    ReplyDelete