"Take nothing but memories. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time."





26 September, 2012

Sarawak & Brunei - Part 2

30 Oktober 2011

Pukul 8 pagi kami sudah check out dan bergerak balik ke Bandar Miri… So, sebelum chow kami mestilah buat sesi bergambar kenangan dulu… hehehe wajiblah katakan…


Otw tu kami singgah di Taman Negara Lambir… Ambik gambar je…

Dalam pukul 10.30 pagi kami pon sampai Bandai Miri… Check-in di Minda Guest house…
Bajet punya… tapi yg penting bersih… Lepas letak barang semua.. kami pegi lunch dulu di Muara Restaurant… restoran yg glamer di Miri ni… Apa lagi kami belasah nasi lalapan la… korang penah mkan tak??? Sedap… tapi nak makan selalu mmg idak le… pasal berhari2 aku masih terasa nasi lalapan tu kat anak tekak aku nihh…. Haaiisssshhh……
Lepas dah memenuhi tuntutan perut kami…. Destinasi kami adalah menuju ke Brunei… memandang Miri dengan Brunei ni tak la jauh sgt (yeke???) … dan alang2 dah sampai kat sini.. readah je la…. Nasib baik aku ada contact no member uni aku Hamadah yg mmg asal org Brunei...Semalam janji dgn dia nak jumpa dan minta tolong dia bawa kami pusing2 Brunei… hehehe….

Kami sampai di border Brunei dalam pukul 2.00 ptg… nasib baik semua bawak passport hahaha…. Oh ya sebelum terlupa… masa nak pegi Miri ni aku tak guna passport so dapat satu kertas yg kene simpan sampai la korang keluar dr Miri ni… dan nak jadi cerita slip kertas tu dah basah kuyup.. (nasib baik tak koyak je) masa hujan lebat kat Gua Niah semalam. Maka aku cadangkan pada sesiapa yg nak pegi Miri ni baiklah pakai passport je.. senang… yer la… mana tau tetiba hilang plak kertas tu masa korang nak balik,… tak ke haru….
Kat border ni kene bayar tiket tol B$3.00 yee.... Ready la duit siap-siap...
Jauh jugak la nak sampai Bandar Seri Begawan dr border ni… Tgk je signboard tu berapa kilometer nak sampai Bandar Seri Begawan.... huhuhu... 

- Ni menurut mak Hamadah adalah rumah kurniaan Sultan Brunei....

- Dari jalan pun dah bole nampak kawasan penapisan minyak (onshore)

Dalam pukul 4 aku janji jumpa Hamadah di Masjid Umar Ali Saifuddin… (Masjid anak dia..) Mmg cantik… Kubah bersalut emas…. Dan yang pasti masa kat perkarangan masjid tu nyaman je walhal masa tu tengah panas terik….Subhanallah….
- Cantikkan.....

- Ni bangunan apa yee....



Lepas dah solat dan posing-posing… kami gerak ke Masjid Hassanal Bolkiah…Haa.. ni baru masjid bapa nya…. Mmg semua nya emas2… kaya kaya…. Pak cik kaya....hehe
- Sory la.. gambar gegar beb... amik masa kereta bergerak... inilah hasilnya...

- Nilah Kawanku Hamadah...

Destinasi seterusnya… Istana Nurul Iman.
 Kami sempat jugak shopping souvenier  kat Brunei ni tapi mmg sakit beb... mau tak nyee... beli key chain, fridge magnet pon nak dekat seratus... Dahla tukar pon berapa je... huhu masing2 dok tekan calculator dok sebok kira takut terlebih bajet… hahaha…. Siap aku tanya Hamadah... kalo Makan kat sini agak2 bajet berapa.... waaa... duit dah habis.... Alhamdulillah.. Hamadah belanja makan.....
Dalam pukul 7 malam kami dinner di Restoran Aminah Arif... Makan makanan Brunei.... yang di panggil Ambuyat... aku sekadar rasa jela... tak kene dengan tekak aku kot... tapi yg lain ok...
- yang arrow tu la signboard Restoran Aminah Arif... (Anggaplah gambar ni tak gegar hahaha...)
- Kalau nak tau mana satu ambuyat... yang ada senduk tu la ambuyat... dibuat dari sagu...sekian...


Dah setel makan semua kami singgah di rumah Hamadah... kalo korang nak tau.. org Brunei ni kalo tgk kereta kat rumah diorg ni mmg byk... 5 – 6 biji kereta utk satu rumah… dasat kan….

 Kami di sambut mesra oleh keluarga Hamadah… Terharu sgt… Dan byk cerita dikongsi dgn kami tentang kehidupan kat Brunei ni…. Dan yang aku pasti orang di Brunei ni memang menitik beratkan hal-hal agama…. Contohnya, bila ada majlis kenduri kahwin, kehadiran ulama & ahli-ahli agama adalah satu penghormatan besar dan keberkatan buat majlis tersebut…. Lainkan kita kat sini… Kita akan rasa gah bila ada VVIP dalam majlis kita… Moga kita akan mengikut Brunei suatu hari nanti….
- Bergambar kenangan dgn mak Hamadah... terima kasih mak cik sebab sudi terima kehadiran kami...
- Ni buah tangan dari Hamadah & Family... TQ

Tak bole lelama kat rumah Hamadah pasal kami perlu sampai di border dalam pukul 10… kalau tak alamatnya kami tak dapat la balik Miri… Walaupon ayah Hamadah pelawa kami tidur kat situ tapi kami mmg dah plan nak balik hari tu jugak… Terima kasiih banyak2 buat Hamadah sekeluarga….

Alhamdulillah… kami sempat sampai di border pukul 10 mlm dan yg penting tak tutup lagi hehehe…. Sampai bilik apalagi mau buat… Mandi, packing dan tido la….

No comments:

Post a Comment