"Take nothing but memories. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time."





16 October, 2012

Sarawak & Brunei - Part 3

31 Oktober 2011

Pukul 9 pagi kami check-out. Mau pusing2 Miri pulak… So, tempat pertama kami tuju Sarawak Handicraft. Aku beli baju t-shirt je…
 Pastu shopping tempat lain pulak… hhehe Masuk Miri Handicraft Centre... Kat sini byk barangan yg di jual.. so pilih je mana yg bekenan... Unik & kreatif... 
- Korang tau tak ni apa??? ni la yang di panggil SAPE... (pic atas)
- Hahaha aku tau apa korang pikir.... manyak jahat wwooo... Ini gambir utk orang sakit gigi maa..... Banyak mahal...kecik pon RM10... Apada...
Kami lunch dalam pukul 10.30 pg… awal siot lunch hahaha

12.30 tgh hari dah sampai di Miri Airport… Tunggu flight pukul 1.30 ptg…

Perjalanan dr Miri ke Kuching mengambil masa dalam satu jam je… so, oklah… Sampai je di airport Kuching kami terus cari teksi. Tapi sebelum ke guest house kami ke Hospital di Kuching ni kejap… Nk tau pasal apa??? Hahaha…. Bukan ada org sakit tapi Farah nak amik barang kat sana… doctor lah katakan… Dalam pukul 3.30 ptg… kami check-in di Rafflesia Lodge… Lepas dah rehat-rehat dan bersihkan diri… kami lepak borak2 dgn cik Zamz yg kebetulan pon kat Kuching…. Dia mmg cool la beb… travel sensorg tu….tabik la… Lama jugak la kami borak…. Cik zamz pon nak check-out dah harini…
- Ni tempat kami tdooo....
Selepas tu kami jenjalan la pusing Kuching… Amik gambar di tugu Kuching… and we had our lunch at Top Spot…. Mmg terbaik la… 
- Benda ni korang akan jumpa masa tgh jenjln... letak dekat walkway... kalo korang pandang atas je mmg sure tak nampak benda ni... rugi heheh.... aku pun tak sure ada berapa History walk ni.. yg sempat amik 2 jer...huhu

- Wajib amik pic kat sini tau!!!
- Makan kat sini mmg best la...SEDAP..!!!
Alhamdulillah…. Berjalan balik bilik…. Mmg senak la perut… nak sampai bilik tu kami jumpa kwan Dila… Lepak-lepak minum sambil bwk tunjuk jalan utk esok…. Nak tau kami nak pegi mana…. Hehehe TUNGGGUUUU!!!!.....

1 November 2011

Pukul 8 pagi dah bersiap-siap menunggu kawan dilla nak pinjam kete. Destinasi kami adalah ikan masin hehehe…. Masing-masing tapau ikan masin bawak balik rumah nanti…. Tapi mmg aku tak tau nak pilih yg mana.. dah balik sini baru tau.. kene beli yg besar sikit baru sedap… tapi harga pon mahal sikit la… hahaha… manalah aku tau… bukan penah beli pon….

- Mari mari.. beli ikan masin... banyak masin wwooo....


Then, we had breakfast at Kedondong Café. Aku order nasi goreng seafood… bolehla… yg penting diorg masak mmg tak rasa pedas… kene mintak cili potong byk2.. hahaha


- Nsi Goreng Seafood.. Okaylah..Hmmm...
Bila dah kenyang ni baru best nak jalan… dan korang mesti nak tau kami pergi mana kan….
Jeng jeng jeng….
Bukan tempat ni yang kami nak tuju... ternampak signboard ni masa otw nak ke Kampung Budaya.... Macam best je kan... tapi aku dah resign...hehehe

Pastu ternampak view yg cantik ni pulak...

Pukul 10.15 kami sampai di Kampung Budaya Sarawak…. Cantik sgt view kat situ… Sebelum masuk korang akan diberi passport utk korang cop di setiap rumah yg akan korang kunjungi… mmg best la… dan menambah pengetahuan… cheewaaahh…

- Passport
- Ok.. I've got my passport...
Persembahan budaya dalam pukul 11.30 pagi, so, kami kene pastikan kami pusing semua rumah tu sebelum persembahan bermula… kalo tak mg tak sempat… Persembahan budaya tu mmg terbaik la… seronok sgt… so tak rugi la kalau masuk sini…
- Posisi KURUS... !!!




 - Aku ternampak sesuatu... hehehe
 - Muka senyum cuak hahaha.... panjat sikit je dah cuak... saya takut tinggi ok...



Lepas habis tgk performance tu kami terpaksa bergegas balik… kalo tak takut terlepas flight… jgn cari pasal ok….

Sampai je bilik… semua sebok packing barang yang beli tadi… ye la.. dgn ikan masin lagi nak pack dalam beg hahaha…. Setel semua kami gerak ke airport… dan sampai airport dalam pukul 5 ptg…
Flight kami pukul 7.10 ptg dan di jangka tiba di KL pukul 8.50 mlm…
- tengah test bag lepas tak masuk kabin...

Alhamdulillah semua selamat… dan yg kami dapat merasa makanan Sarawak dan Brunei… Happening… yeaahhh…..

Thanks for reading this entry ….. Until we meet again…


No comments:

Post a Comment