"Take nothing but memories. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time."





21 November, 2012

Gunung Baling, Kedah

- Selamat Datang ke Kedah Darul Aman -
Semuanya plan dgn pantas, aku di ajak temankan zt... Dia kata nak pegi kolam air panas... yang tu ok.. tapi bila dia kata nak naik gunung baling... itu ada sedikit susah hati... aku dah resign la... last trekking aku rasa bukit kutu kot....itupon konon last trip aku nak daki-mendaki ni.... tapi pastu tak jugak resign hehehe.... Tapi mungkin jugak kot... bila dah lama tak masuk hutan.. rasa RINDU.... rindu pada alam... itupon pada yg paham la...

Ok.. perjalanan dr KL ke Sungai Petani dgn menaiki bas selama 4 jam memang agak lama... tapi nasib baik naik bas mlm so, bolela tidur2 ayam.... Sampai di Sungai Petani kami di jemput Izan. Cuma bagi aku yang tak pernah travel memalam dan sampai ke destinasi pepagi buta ni... memang agak terkegut dengan suasana di bus stop tu... Bayangkan... pukul 4 pagi dah ada orang berniaga nasi... and the point is ada yang sanggup pepagi tu dtg dengan family semata-mata nak makan nasi lemak??? hmmm... memang aku sedikit terkejut... korang???? Sampai kat rumah Izan, kami bantai tido... hehe konon nak gerak awai naik gunung tapi last-last pukul 10 jugak baru keluar rumah hahaha.... sgt la bagusnya...

Ok.. Di sinilah bermulanya cerita...

Date : 7 January 2012
Mount : Gunung Baling, Kedah
Team : Ladies - Cik Ijan, Cik Zt & Cik Isma
Duration : 3 hours ( ni gara-gara dah lama pencen..)

Kami memulakan trekking dalam pukul 11.35 pagi... Matahari pon dah nak menegak atas kepala baru la kami terhegeh-hegeh nak mendaki hehehe... Tapi tak pe... bak kata zt, kalo dah panas ni pacat dah malas nak cari mangsa... betul la kot... hahaha... Harap-harap mak-mak pacat tu tak de la keluar nak join kitorg trekking nanti.... _smile_

Bila terpandang je puncak yang ingin di tawan tu... memang mengucap panjang... tinggi tu sehh... mampukah aku ni??? Lutut ni bole tahan lagi ke tak??? Cuma nasib baik tak perlu bawak beg yang berat... That one i like... but, right now, we need to focus... aim to conquer the summit... Insya Allah...
- tgk arrow tu... kat situlah aim kami... huhu mampukah aku???

Sebelum tu kene stretch ala-ala kadar...( ni jgn ikut ye...) kami memulakan pendakian kami menuju puncak... permulaan kami masuk ke kawasan kebun... entah sapa punya kebun pon tak tau la... minta izin ye tuan tanah...hehehe... elok je baru nak masuk kami bertembung dengan satu group yang baru turun dari mendaki gunung baling ni... so, kiranya tukar turn la kan... terkejut diorg bila kami kata hanya kami bertiga saje dan yang penting guide kami tu pon perempuan jugak...

Trek gunung baling ni bagi aku memang terbaiklah untuk orang yang dah lama resign dari mendaki macam aku ni... confirm resign terus hahaha...(yeke??) Dari mula sampai ke puncak.. memang naik jeee.... tak denye nak santai-santai... memang mencanak... penat bila kene langkah batu-batu... tak pon kene panjat batu... habis tenaga semua... sure tergezut habis urat-urat aku... huhuhu makanya kami dah wat rule... setengah jam mesti kene rehat hahaha... Izan pon sound... kalo macam tu lambat la sampai puncak....
- aktiviti panjat batu tajam.... sakit tangan dohh...

Tapi yang paling lawak tu Izan tak jemu-jemu tanya kami ok ke tak... Ada yang kami jawab... ada yang kami wat deekkk jee... hehehe nampak sangat la memang tak larat giler nak jawab....Semestinya Gunung Baling ni memberi impak yang hebat untuk aku... Apa tak nye... lepas 20 minit trekking aku muntahkan semua breakfast aku makan pagi tadi... hambik kau.... memamg time tu aku rasa nak pitam segala... aku terus duduk dan tak lama lepas tu aku terus muntah... hahh.. lega sikit...Moral of the story, jangan makan melampau kalau nak trekking yee...(akulah tu...)

Around 12 kami sampai ke pit stop "white limestone"...fuuhhh serius lega ya amat... walaupon bukan la sampai puncak pon lagi.... sebabnya aku rasa dah lama sangat kami trekking hahaha....cari port nak rehat jap... sambil tu posing la walaupon muka kelat...PENAT sehhh...!!! Sorry la kalau nak aku repeat lagi kan... memang idak le yee... Izan la yang rajin amik pic.. aku memang dah malas nak buka camera pon... rehat lagi baik daaa....
- Tempat kami lepaskan penat... lalala sangat suka saat ini....hehehe

Bila dah agak-agak ok kami pon teruskan pendakian kami yang masih bersisa ni... kene sampai jugak puncak Baling ni... Alang-alang menyeluk pekasam.. Biar sampai ke pangkal lengan... Cheewwaahhh....bioll sudah.... trek macam biasa jugak.. still mencanak plus kene memanjat batu... so, memang akan penat la yee... dan yang pasti duration yang patutnya hanya 2 jam akan bertambah menjadi 3 jam... Layan jela... oh ya, dalam dok trekking tu kami terhidu bau belacan... hehe jangan pikir bukan-bukan pulak... info dari Izan, bau belacan tu datang dari kampung dekat sini yang buat perusahaan belacan... tak denye mistik-mistik yee...

Sebelum sampai ke puncak kami akan melalui tempat yang di panggil Rock Garden... Kenapa nama macam tu??? Memang sesuai dengan namanya.. tempat tu di kelilingi dengan batu-batu yang agak tajam... tapi view memang cantik... Bak taman batu....So, for those wanna bring kids, it's not adviseable. tangan aku habis calar balar beb...Puas la posing kat situ dengan gayatnya.... wahahaha... kene paksa dengan izan... hahaha
- aku gayat tolooonggggg!!!!!!
- With Izan.. our guido....
Finally, we reached the summit at 1.55 pm.... Alhamdulillah.. for all the 'suffer' we faced along the trekking... its really the best time... hehehe Izan dah keluarkan barang-barang masakan.... aku & zeti...merehatkan badan lalala... penat sesangat la tu kan...
- Di Puncak 'I'.... I for Isma hahaha.... just joking.. I tu utk Baling yang sampai sudah tak siap-siap....

Puncak Gunung Baling ni agak tertutup oleh pokok-pokok... So, kalau nak amik pic kene la turun sikit kat huruf 'I' utk posing.... baru bole nampak pekan Baling... Aku nak cerita sket pasal huruf 'I' yang terkontang-kanting satu-satunya kat atas tu... Actually, nak angkut huruf tu agak costly pasal laluan nak angkat memang susah... kat atas tu jugak korang bole nampak takal yang dah berkarat yang digunakan untuk angkat huruf-huruf yang gabak besar tu.... sampai bengkok takal tu beb.... Makanya hasrat nak buat ala-ala Hollywood tu memang ntah bila la akan tercapai... Wait n see je la...

Dan puas posing kat tiang karat tu... kami pon siap-siap nak turun... cuaca pon agak mendung..so, baik gerak cepat sebelum terlambat. Kami gerak turun dalam pukul 2.30 ptg... tapi turun ni hanya amik masa 1 jam setengah je.... apataknye... kitorg sepanjang turun tu dok sesi luahan perasaan... hahaha.... sedar tak sedar dah sampai kat bawah... yeeaahhh....Apapun pendakian kali ni memang mengujakan... hahaah... kenangan muntah tengah trek... lalala.... Sekian...

9 comments:

  1. salam kak long, cayalah! klu izu konfem kt kaki gunung je la hihihi..

    wah pukul 4pg ada jual nasi lemak? syoknya! hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak chik... tu last trip hiking pon hehehe.. dah tak larat...
      tang jual nasi lemak pepagi tu mmg pelik hahaha... pukul 4 pagi tuh... dah macam nak bersahur hehe

      Delete
  2. hi..nak tya ler..trek clear x? if x da guido marker senang x? hehe thx

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi... pada pandangan saya.. better amik guido... sorry lambat reply...

      Delete
  3. Hi.. Kwn awk Izan guide tu dok baling lagi x? Jadi guide sy boleh? Hee.. Xpun, awk au mana2 no contact guide gng baling? Thanks

    ReplyDelete
  4. boleh tak bg contact number GUIDO tu....nak naikkkkkkkk

    ReplyDelete
  5. Boleh tanya, macam mana nak book guide gunung baling nie? Mahal ke bayar?

    ReplyDelete
  6. panjat2 ? ala gunug datuk ea?? alamakkk

    ReplyDelete
  7. Kat sana ada kemudahan pengangkutan dari bustop ke gunung baling tak?

    ReplyDelete