"Take nothing but memories. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time."





19 November, 2013

Travelog Umrah - Part 1

Date     : 2-12 February 2013 / 21 Rabiul Awwal - 1 Rabiul Akhir 1434
Hotel    : Ishraq Al Madina (Madinah)
              Mira Ajyad (Makkah)
Airlines : Emirates (KL to Dubai / Dubai to Jeddah)
              MAS (Jeddah to KL)

Baiklah... betapa kekuatan diperlukan untuk membuat karangan SPM travelog umrahku kali ini.. memang lama yang amat... Kita mulakan dari aku gerak keluar dari rumah sewa aku di KL menuju ke Shal Alam. Packing yang aku kira paling smart aku penah buat. Mana tidaknya... Packing orang baru baik demam... sure ntah hapa-hapa kan... sedey tak de sapa nak tolong packing untuk aku.... *nanges tepi tiang....

010213 - KL / KLIA (FRIDAY)
Aku sampai di KLIA lebih kurang pukul 11 malam. OTW nak ke KLIA hujan turun renyai-renyai dan ada ketika agak lebat seolah-olah merasai perasaan aku yang bercampur-baur... (ayat novel okay...). Sungguh bagaikan mimpi aku sekarang dalam perjalanan menuju ke rumah Allah... Allahu Akbar!!! Walaupun sebelum tu bermacam-macam tragedi yang berlaku yang aku simpan buat diri aku jee... Korang baca part yang hepi-hepi jee...yang sedih-sedih tu aku simpan. Aku berdoa semoga segalanya dipermudahkan oleh Allah.... Aammiinnn....

Malam tu aku dihantar oleh abg aku satu family (except anak buah aku yg sulung pasal ada kat asrama), kakak sulung aku dan adik aku one and only dan hensem tu (kembang hidung dia kalau baca... tapi aku tau dia tak baca blog ni... hahaha...) dengan 2 biji kereta. Aku naik kereta bersama my SIL and elder sister. Yang kecik-kecik sila naik mpv yee... Untuk pengetahuan korang aku pegi bersama my BFF with her mom and auntie dia... Zetty sampai lambat gara-gara salah jalan....Flight kami pukul 2 pagi. So, pendekkan cerita...setelah settle semua hal visa, luggage, tagging kami bergerak masuk ke dalam pukul 1.20 pagi. Saat aku bersalam dengan abang aku.. dia terus peluk aku.. Ya Allah... Aku terharu...*takmau sedey-sedey yee... dan yang paling best dan tak sangka tu... anak buah aku siap bagi surat suruh baca dalam flight. Siap WARNING "Achik jangan baca sekarang tau!!!" Wahhh.... apala yang korang tulis yang secret maut sangat tu... hihihi... macam-macam anak buah aku ni...anyway, all of you are so sweettt dear...love you all so much... Dan pemergian aku dihantar dengan JERITAN anak buah aku yang seramai 7 orang...Glamer nye aku saat tu.. dah macam artis popular.... -perasan kan kan kan???

"Achik!!! Achik!!!".....Aku just lambai-lambai tangan... takkan lah aku nak balas jeritan diorang kottt... mau pengsan habis semua jemaah dan semua org kat airport tu nanti... hahahaha... nak pegi umrah ke hapa minah ni????

- Thanks Cik Dilla sudi hantar kami... Cik Dilla yang tengah tu...

020213 - KLIA / DUBAI / JEDDAH / MADINAH (SATURDAY)

Ini sekadar information...
  • KL ke Dubai perjalanan lebih kurang +/- 7 jam
  • Dubai ke Jeddah perjalanan lebih kurang +/- 2 jam (tapi ni yang paling azab...)
  • Jeddah Airport to Madinah perjalanan lebih kurang +/- 5 jam setengah by bus (tengok jugak jam ke idak)
  • Total journey sehinggalah sampai ke hotel lebih kurang dalam +/- 16 jam atau mungkin lebih... tengok keadaan... So, mmg lamakan??? Aku nasihatkan amik la ubat kalau long journey macam ni.... *aku tak amik... pasal tak de sapa bagitau....huhuhu....
*Situasi dalam kapal terbang Emirates*
Lagi sekali aku mention yang flight ni bukan direct flight ke Jeddah tapi kami akan transit di Dubai... (merasa la sampai Dubai walaupon hanya kat airport jee.... hehehe....)

Ting Tong....

"Ladies and gentlemen. This is your captain speaking. Welcome to Emirates Airlines..." bla..bla.. bla... yang aku amik port bila captain tu mention 7 hour and 10 minutes journey to Dubai....perrgghhh.... lama tuh.... Tapi bersyukur pasal tak la sempit macam naik airasia kan... kalau tak, mau cramp kaki aku... Ya Allah... permudahkan lah...

- Bole tgk view... terbang di atas awan nan biru....
Memandangkan journey yang lama, bole la kalau nak tengok movie ke, main game ke, layan mata ke... ikut korang la... tapi kan kita nak pergi umrah... baiklah di elakkan perkara-perkara yang lagha ni... (peringatan untuk diri aku...) aku ntah camana aku bole terlayan satu cerita tamil ke hindustan ni.... pada mulanya layan tak layan je tengok citer tu... aku tengok kat tv yang depan aku ni...alih-alih syok pulak... hahaha sinopsis cerita mengenai seorang isteri dan ibu yang tak tahu berbahasa Inggeris terpaksa survive di London... Best tau!!! tapi ke aku je yang layan??? huhu kelip-kelip mata....Sekali dok best layan sekali tutp lampu daaaa... Makanya secara automatik mata aku pon nak tutp la jugak.... so ending cerita tu aku tak tau la. Tapi sudah pastinya ending cerita ni isteri/mak ni bole speaking London super-duper very well kan kan....

Aku yang tidur-tidur ayam... aku mengerling ke arah Zt yang asyik mengunyah.... ntah hapa la yang dia makan... aku lebih memilih untuk tidur.... tapi elok je aku nak terlelap.. sekali ada mamat ensem tegur aku...

"Miss, anything you want to eat?? We have omelette bla bla..." aku yang tengah dok lalok-lalok ni hanya dengar menu yang pertama je... so, mulut aku pon laju je sebut...

"Omelette, please.." sambil senyum kambing... dalam hati... omelette tu hapa ek??? blurr.. focus hilang....

Nahh... amik kau.. TELURRR!!!!... dah tau tak minat makan telur yang ko gatai-gatai mulut order telur buat apa... hahaha.. konon saja nak rasa.. kot-kot la omelette dalam kapai torobang ni lain sikit rasa dan lain bentuk.... sekali rasa... terus muka kerut-kerut.... breakfast dengan omeltte dalam kapal terbang... THE END

Finally, kami sampai di Dubai dalam pukul 5.20 pagi... Solat subuh di airport Dubai yang mewah itu.... sampai nak cari surau pon sikit punya jauh kene jalan.... dan terjadi lah satu episod drama masa nak naik flight ke Jeddah... Kami.. iaitu aku, mak lang, mak Zt dan Zt telah penat mencari pintu D di airport Dubai yang besar tu... hanya ada C.... gelabah tak hengat la... mana tak nye.. dah lambat weii.... nasib baik ada guard yg naik tren tu sudi hantar kami sampai ke tempat yg di tuju.... Alhamdulillah... dan yang paling best kamilah orang yang paling last... Encik Ridhwan sudah cuak pasal kapal sudah mau terbang...yezzaaa...

Bermula satu episod sadis untuk aku dan zt...
Apa taknya... sepanjang journey nak sampai Jeddah tu aku dan zt asyik termuntah je.... Mula-mula Zt... pastu aku pon jadi tak tahan... kapai terbang tu punya bergegaq... sampai ke perut aku ni naik dah nak puting beliung.... bukan kepala je pening... perut pon naik pening... so, apa lagi.. keluarlah segala isi perut especially omelette aku makan tadi.... sampaikan tak de apa yang nak keluar dah... serius lembik... kalah ibu mengandung time tu... dalam hati kata cepat la sampai.. cepat la sampai... tapi masa tu la rasa lambat betul nak sampai airport... masa tu aku dah nampak bintang-bintang berkerdipan depan mata...

Dalam pukul 11 pagi (local time) kami pon sampai di Jeddah Airport... Fuhhh.... serius lega... ready nak buang sisa terbuang tadi... rupanya ada gak yang satu team dengan aku dan zt.. hehehe... salute la pada Mak Lang dan mak Zt.. diorg rilex je... kitorang yg muda ni yang flat....

Dah setel kat imigresen kami terus menuju ke bas untuk ke Madinah yang mengambil masa lebih kurang 5 jam setengah lagi....*picit-picit pala yang pening
- Angkat barang masuk dalam bas dua tingkat 
Di pertengahan jalan ke Madinah, kami singgah di  RNR... untuk lunch dan solat jamak.... RNR kat sini bukan macam RNR kat Malaysia okay... sungguh pilu....
Alhamdulillah.. akhirnya kami sampai di hotel pada pukul 4 petang (local time). Saat turun dari bas angin kuat menerpa ke muka... berangin dan SEJUK... sungguh ia di luar pengetahuan geografi aku yang menyangkakan di bumi Madinah ini panas sepanjang masa... - pengetahuan geografi dunia FAIL....
Setelah membersihkan dan merehatkan badan... tak sabar nak menjejakkan kaki di Masjid Nabawi... Ya Allah.. terima kasih kerana menjemputku menjadi tetamu MU...... 
Selepas solat Isyak, buat pertama kalinya aku dapat menjejakkan kaki ke Raudhah... salah satu tempat mustajab doa.... hanya ucapan Alhamdulillah yang dapat aku ucapkan atas nikmat yang tak terhingga ini... perasaan yang hanya DIA yang tahu....Allahu Akbar!!!
- Inside Masjid Nabawi... Subhanallah....
- From left : Ana, Me & Zt
For your information :
  • # Dubai time is 4 hours late than Malaysia time [GMT +4]
  • # Jeddah / Saudi Arabia time is 5 hours late than Malaysia time [GMT +5]
  • # Take note yeee especially for ladies. To visit Raudhah there are 3 slots allocated everyday... Tak bole semberono... Kalau lelaki sepanjang masa bole except these 3 slots time:
  •    1) Selepas solat Subuh sehinggalah pukul 11 pagi
  •    2) Selepas solat Zuhur sehingga sebelum masuk waktu Asar
  •    3) Selepas Isyak sehingga pukul 12 tengah malam
So, pada hari pertama ni memang terasa sangat perubahan waktu. Waktu solat Isyak terasa mengantuk sesangat.... yer la... Solat Isyak dalam pukul 12 tengah malam waktu Malaysia.... so, tentu-tentunya mengantuk yang tahap gaban...(akulah tu...)... huhuhu... So, sementara nak tunggu masuk Isyak... banyakkanlah membaca Al-Quran...Selawat... jangan biar diri anda diselubungi syaitan....hihi... jangan ingat kat Tanah Haram ni tak de setan yee... lagi banyak ujian bila dah kat tanah haram ni... Jagalah kata-kata dan perbuatan kita sepanjang kita di Tanah Haram.... Ingatan untuk diriku yang mudah lupa ini.... Sambungan hari kedua di Madinah bersambung di entry yang akan datang.... Insya Allah...

Thanks pada yang sudi baca entry ni.... :)

16 August, 2013

Ar Rahnu Agro Bank

* SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI * MAAF ZAHIR BATIN *

Meh aku nak story kat korang semua pasal apa terjadi & berlaku kat aku harini. Aku nak share sikit pasal pajak gadai Ar-Rahnu Agro bank. Pada yang dah biasa buat tu aku tau korang lagi expert dari aku yang budak baru belajar ni. Biasalah kan lepas dah raya ni agak la sengkek, so, aku plan nak pegi jengok-jengok sambil plan nak pajak emas aku yang berkoyan2 tuh…. Hahaha… giler riak… padahal emas dua tiga butir jek… *deng*

Tak kesah la tu kan… ni kes nak pakai duit la ni… Memandangkan aku halfday hari Jumaat, apalagi aku terus berdesup pegi ke Ar- Rahnu kat area CM tu. Naik bas free… (*gilerr punya kedekut aku ni..)

Tunggu punya tunggu sampai la turn aku… Padahal sorang je pon yang nak pajak gadai tu… tapi mmg lama seehhh nak tunggu… Masuk la aku dalam bilik kebal…. Dan bermulalah perbicaraan…

"Cik, mana emas yang nak pajak tu? Bole saya tengok?"

"Ni dia (sambil angkat peti besi letak atas meja..) hahaha giler punya menipu…
buka purse syiling je pon... 

"Ni beli dari ehem-ehem ke??" sambil tangan dia dok belek barang aku dengan benda comel kat tangan.

"Ha’ah" jawab dengan rasa pelik dah dan mula rasa tak sedap hati…

" Hmmmm....Kalo beli kat situ kat cangkuk ni diorang suka tambah besi nak bagi berat… Kalo timbang tak bole nak baca ni..."

"Haaa????!!!" Tambah besi??
*Deng*
Adoiii…. Apa kes ni?? Tak bole nak baca la pulak… ni rasa nak jadi Tarzan… arrrggghhhhh sengal…..

"Kalo nak jugak...kene la tukar cangkuk lain.. yang macam ni"....sambil tunjuk cangkuk versi mak-mak…

Dalam hati aku memang dah menyumpah tul…. Dah spoil aku punya hari…

*Balik dengan rasa HAMPA*

THE END
So, moral of the story, masa beli barang kemas tu pastikan lah cangkuk yang digunakan tuh bukan yang macam ni… mmg la senang dan nampak cantik tapi bila kita nak pajak tak bole terima… Kat Agro Bank la… Kalo kat Bank Rakyat Ar Rahnu aku tak try lagi… Nanti-nanti la… *tensen punya pasal*
Lagi satu masa nak beli sila la bawak besi berani @ magnet... Test kat situ gak hahaha.... kalo ada besi mesti melekat punya.... Ni aku dah siap demo....

- Melekat tu beb... Hangin je aku....

15 March, 2013

Hari Lahir 2013

Kita mulakan dengan bacaan doa.... Ambil berkat di hari yang mulia ini Hari Jumaat... Moga doaku dimakbulkan Allah.... Amiiinnn.....

Selamat Hari Jadi
Selamat Hari Jadi
Selamat Hari Jadi Aku
Selamat Hari Jadi...

Sila lihat kalendar... berapa haribulan??? Yaaa... pandai....15 March... Tu yang nak bagitau kat korang semua.... Harini saya lahir... tahun bila??? Hmmmm.... kejap ye nak ingat... bila yee... 1941 kot... huhu lama dah tu... tu yang ingat-ingat lupa tahun bila.... hehehe... tak kisahla... yang penting tarikh tu... hehe... Yang pasti aku tak pernah celebrate birthday pon... I mean tak de kek-kek bagai... dapat hadiah "kau-kau" bagai... mimpi tidur balik mimpi pon tak dapat jugak hahahaha.....-Nanges- cuma makan-makan yang sedap sikit je... hepi-hepi diri sendiri...huhu sedey tak??? tapi aku dah biasa....Kalo ada org wish tu kira aku dah cukup touching... ye la.. ada gak orang ingat besday aku ni... Jangan sampai aku sendiri lupa besday aku sudah...

Aku cilok dari blog versi indonesia... sapa yang lahir harini berkarakter : Amat simpatik dan menarik perhatian umum. Karena kesukaannya akan kesenian, ia bisa cocok jika bekerja di lapangan musik, drama dan film. Umumnya ia bisa memperoleh banyak rejeki... Hehehe.... korang faham... suka pada kesenian... hmm....macam bole jadi artis je.. wahhhh artis ko jaahhhh..... hahaha memang tak sesuai dengan I la kan.... I'm happy with my job now... to be an "injinnyorr.." (pelat orang perak).


ok.. thanks for reading this guys & girls...

21 February, 2013

Kursus Umrah

- Masjid Besi... cantikkan

Ok.. perkara pertama sebelum nak ke tanah suci silalah buat persediaan awal seperti attend kursus umrah... macam aku yang first timer ni lagilah wajib kene pegi kan... Jangan ingat pergi sana macam pegi jenjalan makan angin tengok Eiffel Tower plak... hehehe kalau yang dah byk kali pergi pon tak de salahkan untuk attend kursus umrah ni walaupon dah berpuluh-puluh kali dah pegi.... sure bole refresh mana yang dah rasa-rasa nak lupa tu disamping dapat tambah ilmu... Lain speaker tentu lain cara dan isi kandungannya... tak gitu???

Date : 12 January 2013
Location : Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin / Masjid Besi
Speaker : Ustaz Haji Ahmad Shukri
Organiser : TH Travel & Services

Thanks to Zt yang mencari dengan bersungguh-sungguh kursus umrah yang percuma area Selangor disebabkan kami sendiri tak tau bila la kursus dari travel agensi kami ni nak buat, makanya kami perlu mencari inisiatif sendiri... kat sana bukan bole main hentam kromo je... kene ada ilmu... dan akhirnya kami jumpa yang ni.... Lepas tu baru aku tau rupanya kat Menara Tabung Haji  di Jalan Tun Razak ada buat tiap-tiap minggu setiap hari Sabtu jam 8.30 pagi .... hehehe...
Bermula dari jam 9 pagi hinggalah jam 1.30 petang. banyak ilmu dan info yang diperolehi...

Yang paling aku tak bole lupa part larangan semasa berihram. Kan semuanya ada 13 perkara yang dilarang. Salah satunya memburu atau membinasakan binatang... Mati-mati ingat benda ni memang tak kan la nak buat masa kat sana... Sekali ustaz tu cakap kalau sergah burung pon tak bole masa dalam ihram. Itupon dah dikira salah... huhu... Itulah hikmah menghadiri kursus ni... yang kita anggap remeh sebenarnya perkara besar.... dan satu lagi yang penting niat umrah bagi yang perempuan. Kalau dalam buku yang aku beli tu general je tapi rupanya untuk yang perempuan ada lain sikit pasal perempuan kan datang haid so ada tambahan dalam niat umrah... Silalah bertanya yang lebih arif ye....

Tak sangka plak ada disediakan makan untuk kami semua yang datang kursus ni hehee.... dan pihak TH pon tak sangka ramai pulak yang datang... so, makanan tak berapa nak cukup... Aku dapat la jugak rasa nasi lemak untuk alas perut yang lapar.... Alhamdulillah... Rezeki Allah....

Speaker pon best... Ustaz ni memang cool cara penyampaian dia... Aku ni asyik nak tergelak je bila dia relate dengan keadaan masa kita buat umrah nanti... cara pakai kain ihram buat lelaki, info penting buat kaum wanita, cara nak tawaf pon ustaz ni tunjuk... terkekek-kekek ketawa bila ustaz ni bagitau kat sana nanti ada macam-macam orang... kene banyakkan bersabar... -serius... aku kat sana memang banyak kene bersabar... Pada aku nak elakkan dari kita hilang sabar... SENYUM... :)

Alhamdulillah... inilah kursus umrah aku yang agak proper la... pasalnya kursus yang travel agency aku tu lebih kepada bercerita... hhmmm.... Bukan lah nak kata tak bagus cuma bagi yang first timer macam aku ni memang agak blur la kalau tak de cerita apa yang patut dan yang tak bole buat masa kat sana nanti... Maybe group aku ni semuanya dah banyak experience so dia ubah style banyak kepada bercerita pengalaman di sana. Husnuzhon.... Bersyukur sangat dapat pegi kursus ni.. kalau tak memang la banyak info yang aku dan zetty tak tahu... Cuma pandangan akula, pada yang nak pegi umrah ni baiklah attend sebanyak mungkin kursus umrah yang ada... memang ada info yang sama tapi pasti ada ilmu tambahan yang akan kita perolehi. Aku cuma dapat pegi sekali je huhu...- Insya Allah... walaupon dah sampai sana aku akan attend jugak kursus umrah lepas ni... sekadar menambah ilmu... jom kengkawan... In sha Allah dengan cara ini kita akan  dijemput menjadi tetamu Allah.... Amiinn....

20 February, 2013

Lambaian Kaabah

Assamualaikum semua....Alhamdulillah... sudah selamat sampai ke Malaysia setelah hampir 2 minggu di Tanah Haram... atau lebih tepat lagi selama 12 hari di sana...terasa bagai mimpi bila menjejakkan kaki di Masjid Nabawi dan Masjidil Haram... Tak sabar nak kongsi dengan kawan-kawan semua sepanjang di sana... Bukanlah untuk bermegah-megah (astaghfirullah) sekadar berkongsi keadaan di sana... Moga anda semua jua di jemput menjadi tetamu Allah suatu hari nanti... Amiinn....

Masalah visa sedikit sebanyak memang mengganggu persiapan ke sana... Berdoa dan tawakal moga semuanya dipermudahkan.... Alhamdulillah, dua hari sebelum bertolak visa aku di luluskan.... sujud syukur... Demam menyerang... Ujian di kala banyak perkara yang perlu di uruskan.... yer la... last minutes punya preparation hinggakan aku lupa nak bagitau kakak aku yang aku nak pergi umrah hehee - apa punya teruk aku ni...... memang agak kelam kabut.... huhu.... mana nak packing, nak jumpa doktor mintak ubat la... nak cari barang yang tak cukup... haru biru aku masa tu.... Cuma aku bersyukur sangat pasal barang-barang untuk buat umrah aku dah beli awal-awal.

Oklah... nanti aku sambung cerita yeee.... Intro je dulu....

31 January, 2013

Alhamdulillah


Segala puji bagi Allah... Terima Kasih Allah atas segalanya.... Ya Allah permudahkanlah segala ibadahku.... Terimalah diriku yang hina ini sebagai tetamu MU Ya Allah....

14 January, 2013

Tumpang Mahram


As salam semua....

Sekadar untuk perkongsian semua.... Sekarang kan kecoh pasal tumpang mahram pada yang nak mengerjakan umrah pada tahun 2013... Dan aku tergolong dalam golongan yang nak tumpang mahram ni.... Seperti yang aku niat tahun 2013 ni aku berhasrat menunaikan umrah. Alhamdulillah duit yang kusimpan sudah mencukupi untuk aku ke sana tapi inilah namanya ujian bila Kedutaan Arab Saudi mengeluarkan syarat TIADA lagi konsep tumpang mahram. Mengikut perancangan aku akan pergi bersama kawan aku yang mengikut mak dia dan Mak Lang nye...dan aku dan kawan aku akan tumpang mahram. Itulah perancangannya... Tapi tiada siap tahu perancangan Allah....

Memang amat menyedihkan bila semua sudah di uruskan sekadar menunggu kelulusan visa... Pada saat ini aku hanya dapat berdoa moga di permudahkan segala urusan dan dapat menjadi tetamu jemputan Allah. Rabbi yassir wala tu'assir...

Ok ni aku copy and paste dari website andalusia.

Semua jemaah wanita yang berumur kurang dari 45 tahun atau jemaah lelaki yang berumur kurang dari 18 tahun pada tarikh permohonan visa umrah TETAPI TIDAK DITEMANI MAHRAM tidak akan diluluskan visa umrah oleh Kedutaan Arab Saudi lagi.


Contoh mahram yang dibenarkan dan dokumen diperlukan :-

1. Suami – surat nikah;
2. Bapa kandung – surat beranak;
3. Adik beradik lelaki kandung – surat beranak
4. Bapa saudara kandung – surat beranak wanita,surat beranak ibu/ bapa dan surat beranak bapa saudara
5. Datuk kandung - surat beranak wanita dan surat beranak ibu/ bapa

Andalusia tidak boleh dipertanggungjawabkan terhadap sebarang penolakan visa umrah sekiranya jemaah wanita gagal mematuhi peraturan – peraturan tersebut di atas.

Arahan Pengurusan,
ANDALUSIA TRAVEL & TOURS SDN BHD

Buat pembaca semua... Tolong doakan aku & kawan aku dapat kelulusan visa untuk menunaikan umrah... Doakan kami yee....

09 January, 2013

Ujian kesegaran minda

Jawab spontan, jangan byk fikir!
Baca satu demi satu!
Concentrate!

1. Kertas A4 apa warna dia ?

2. Asap warna dia ?

3. Tisu warna dia apa ?

4. Lembu minum apa ?

yang jawab susu konsentrasi anda terganggu, sbb lembu minum air..

1. Rambut anda warna apa ?

2. Tulisan ini warnanya apa ?

3. Jalan raya warnanya apa ?

4. Kelawar tidurnya bila ?

yang jawab malam, ertinya konsentrasi anda terganggu. sbb kelawar tidur siang hari.

1. Warna cendol apa ?

2. Daun kelapa warnanya apa ?

3. Warna bagi kebanyakan daun ?

4. Harimau makannya apa ?

yang jawab rumput itu salah. sbb harimau makan daging