"Take nothing but memories. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time."





19 November, 2013

Travelog Umrah - Part 1

Date     : 2-12 February 2013 / 21 Rabiul Awwal - 1 Rabiul Akhir 1434
Hotel    : Ishraq Al Madina (Madinah)
              Mira Ajyad (Makkah)
Airlines : Emirates (KL to Dubai / Dubai to Jeddah)
              MAS (Jeddah to KL)

Baiklah... betapa kekuatan diperlukan untuk membuat karangan SPM travelog umrahku kali ini.. memang lama yang amat... Kita mulakan dari aku gerak keluar dari rumah sewa aku di KL menuju ke Shal Alam. Packing yang aku kira paling smart aku penah buat. Mana tidaknya... Packing orang baru baik demam... sure ntah hapa-hapa kan... sedey tak de sapa nak tolong packing untuk aku.... *nanges tepi tiang....

010213 - KL / KLIA (FRIDAY)
Aku sampai di KLIA lebih kurang pukul 11 malam. OTW nak ke KLIA hujan turun renyai-renyai dan ada ketika agak lebat seolah-olah merasai perasaan aku yang bercampur-baur... (ayat novel okay...). Sungguh bagaikan mimpi aku sekarang dalam perjalanan menuju ke rumah Allah... Allahu Akbar!!! Walaupun sebelum tu bermacam-macam tragedi yang berlaku yang aku simpan buat diri aku jee... Korang baca part yang hepi-hepi jee...yang sedih-sedih tu aku simpan. Aku berdoa semoga segalanya dipermudahkan oleh Allah.... Aammiinnn....

Malam tu aku dihantar oleh abg aku satu family (except anak buah aku yg sulung pasal ada kat asrama), kakak sulung aku dan adik aku one and only dan hensem tu (kembang hidung dia kalau baca... tapi aku tau dia tak baca blog ni... hahaha...) dengan 2 biji kereta. Aku naik kereta bersama my SIL and elder sister. Yang kecik-kecik sila naik mpv yee... Untuk pengetahuan korang aku pegi bersama my BFF with her mom and auntie dia... Zetty sampai lambat gara-gara salah jalan....Flight kami pukul 2 pagi. So, pendekkan cerita...setelah settle semua hal visa, luggage, tagging kami bergerak masuk ke dalam pukul 1.20 pagi. Saat aku bersalam dengan abang aku.. dia terus peluk aku.. Ya Allah... Aku terharu...*takmau sedey-sedey yee... dan yang paling best dan tak sangka tu... anak buah aku siap bagi surat suruh baca dalam flight. Siap WARNING "Achik jangan baca sekarang tau!!!" Wahhh.... apala yang korang tulis yang secret maut sangat tu... hihihi... macam-macam anak buah aku ni...anyway, all of you are so sweettt dear...love you all so much... Dan pemergian aku dihantar dengan JERITAN anak buah aku yang seramai 7 orang...Glamer nye aku saat tu.. dah macam artis popular.... -perasan kan kan kan???

"Achik!!! Achik!!!".....Aku just lambai-lambai tangan... takkan lah aku nak balas jeritan diorang kottt... mau pengsan habis semua jemaah dan semua org kat airport tu nanti... hahahaha... nak pegi umrah ke hapa minah ni????

- Thanks Cik Dilla sudi hantar kami... Cik Dilla yang tengah tu...

020213 - KLIA / DUBAI / JEDDAH / MADINAH (SATURDAY)

Ini sekadar information...
  • KL ke Dubai perjalanan lebih kurang +/- 7 jam
  • Dubai ke Jeddah perjalanan lebih kurang +/- 2 jam (tapi ni yang paling azab...)
  • Jeddah Airport to Madinah perjalanan lebih kurang +/- 5 jam setengah by bus (tengok jugak jam ke idak)
  • Total journey sehinggalah sampai ke hotel lebih kurang dalam +/- 16 jam atau mungkin lebih... tengok keadaan... So, mmg lamakan??? Aku nasihatkan amik la ubat kalau long journey macam ni.... *aku tak amik... pasal tak de sapa bagitau....huhuhu....
*Situasi dalam kapal terbang Emirates*
Lagi sekali aku mention yang flight ni bukan direct flight ke Jeddah tapi kami akan transit di Dubai... (merasa la sampai Dubai walaupon hanya kat airport jee.... hehehe....)

Ting Tong....

"Ladies and gentlemen. This is your captain speaking. Welcome to Emirates Airlines..." bla..bla.. bla... yang aku amik port bila captain tu mention 7 hour and 10 minutes journey to Dubai....perrgghhh.... lama tuh.... Tapi bersyukur pasal tak la sempit macam naik airasia kan... kalau tak, mau cramp kaki aku... Ya Allah... permudahkan lah...

- Bole tgk view... terbang di atas awan nan biru....
Memandangkan journey yang lama, bole la kalau nak tengok movie ke, main game ke, layan mata ke... ikut korang la... tapi kan kita nak pergi umrah... baiklah di elakkan perkara-perkara yang lagha ni... (peringatan untuk diri aku...) aku ntah camana aku bole terlayan satu cerita tamil ke hindustan ni.... pada mulanya layan tak layan je tengok citer tu... aku tengok kat tv yang depan aku ni...alih-alih syok pulak... hahaha sinopsis cerita mengenai seorang isteri dan ibu yang tak tahu berbahasa Inggeris terpaksa survive di London... Best tau!!! tapi ke aku je yang layan??? huhu kelip-kelip mata....Sekali dok best layan sekali tutp lampu daaaa... Makanya secara automatik mata aku pon nak tutp la jugak.... so ending cerita tu aku tak tau la. Tapi sudah pastinya ending cerita ni isteri/mak ni bole speaking London super-duper very well kan kan....

Aku yang tidur-tidur ayam... aku mengerling ke arah Zt yang asyik mengunyah.... ntah hapa la yang dia makan... aku lebih memilih untuk tidur.... tapi elok je aku nak terlelap.. sekali ada mamat ensem tegur aku...

"Miss, anything you want to eat?? We have omelette bla bla..." aku yang tengah dok lalok-lalok ni hanya dengar menu yang pertama je... so, mulut aku pon laju je sebut...

"Omelette, please.." sambil senyum kambing... dalam hati... omelette tu hapa ek??? blurr.. focus hilang....

Nahh... amik kau.. TELURRR!!!!... dah tau tak minat makan telur yang ko gatai-gatai mulut order telur buat apa... hahaha.. konon saja nak rasa.. kot-kot la omelette dalam kapai torobang ni lain sikit rasa dan lain bentuk.... sekali rasa... terus muka kerut-kerut.... breakfast dengan omeltte dalam kapal terbang... THE END

Finally, kami sampai di Dubai dalam pukul 5.20 pagi... Solat subuh di airport Dubai yang mewah itu.... sampai nak cari surau pon sikit punya jauh kene jalan.... dan terjadi lah satu episod drama masa nak naik flight ke Jeddah... Kami.. iaitu aku, mak lang, mak Zt dan Zt telah penat mencari pintu D di airport Dubai yang besar tu... hanya ada C.... gelabah tak hengat la... mana tak nye.. dah lambat weii.... nasib baik ada guard yg naik tren tu sudi hantar kami sampai ke tempat yg di tuju.... Alhamdulillah... dan yang paling best kamilah orang yang paling last... Encik Ridhwan sudah cuak pasal kapal sudah mau terbang...yezzaaa...

Bermula satu episod sadis untuk aku dan zt...
Apa taknya... sepanjang journey nak sampai Jeddah tu aku dan zt asyik termuntah je.... Mula-mula Zt... pastu aku pon jadi tak tahan... kapai terbang tu punya bergegaq... sampai ke perut aku ni naik dah nak puting beliung.... bukan kepala je pening... perut pon naik pening... so, apa lagi.. keluarlah segala isi perut especially omelette aku makan tadi.... sampaikan tak de apa yang nak keluar dah... serius lembik... kalah ibu mengandung time tu... dalam hati kata cepat la sampai.. cepat la sampai... tapi masa tu la rasa lambat betul nak sampai airport... masa tu aku dah nampak bintang-bintang berkerdipan depan mata...

Dalam pukul 11 pagi (local time) kami pon sampai di Jeddah Airport... Fuhhh.... serius lega... ready nak buang sisa terbuang tadi... rupanya ada gak yang satu team dengan aku dan zt.. hehehe... salute la pada Mak Lang dan mak Zt.. diorg rilex je... kitorang yg muda ni yang flat....

Dah setel kat imigresen kami terus menuju ke bas untuk ke Madinah yang mengambil masa lebih kurang 5 jam setengah lagi....*picit-picit pala yang pening
- Angkat barang masuk dalam bas dua tingkat 
Di pertengahan jalan ke Madinah, kami singgah di  RNR... untuk lunch dan solat jamak.... RNR kat sini bukan macam RNR kat Malaysia okay... sungguh pilu....
Alhamdulillah.. akhirnya kami sampai di hotel pada pukul 4 petang (local time). Saat turun dari bas angin kuat menerpa ke muka... berangin dan SEJUK... sungguh ia di luar pengetahuan geografi aku yang menyangkakan di bumi Madinah ini panas sepanjang masa... - pengetahuan geografi dunia FAIL....
Setelah membersihkan dan merehatkan badan... tak sabar nak menjejakkan kaki di Masjid Nabawi... Ya Allah.. terima kasih kerana menjemputku menjadi tetamu MU...... 
Selepas solat Isyak, buat pertama kalinya aku dapat menjejakkan kaki ke Raudhah... salah satu tempat mustajab doa.... hanya ucapan Alhamdulillah yang dapat aku ucapkan atas nikmat yang tak terhingga ini... perasaan yang hanya DIA yang tahu....Allahu Akbar!!!
- Inside Masjid Nabawi... Subhanallah....
- From left : Ana, Me & Zt
For your information :
  • # Dubai time is 4 hours late than Malaysia time [GMT +4]
  • # Jeddah / Saudi Arabia time is 5 hours late than Malaysia time [GMT +5]
  • # Take note yeee especially for ladies. To visit Raudhah there are 3 slots allocated everyday... Tak bole semberono... Kalau lelaki sepanjang masa bole except these 3 slots time:
  •    1) Selepas solat Subuh sehinggalah pukul 11 pagi
  •    2) Selepas solat Zuhur sehingga sebelum masuk waktu Asar
  •    3) Selepas Isyak sehingga pukul 12 tengah malam
So, pada hari pertama ni memang terasa sangat perubahan waktu. Waktu solat Isyak terasa mengantuk sesangat.... yer la... Solat Isyak dalam pukul 12 tengah malam waktu Malaysia.... so, tentu-tentunya mengantuk yang tahap gaban...(akulah tu...)... huhuhu... So, sementara nak tunggu masuk Isyak... banyakkanlah membaca Al-Quran...Selawat... jangan biar diri anda diselubungi syaitan....hihi... jangan ingat kat Tanah Haram ni tak de setan yee... lagi banyak ujian bila dah kat tanah haram ni... Jagalah kata-kata dan perbuatan kita sepanjang kita di Tanah Haram.... Ingatan untuk diriku yang mudah lupa ini.... Sambungan hari kedua di Madinah bersambung di entry yang akan datang.... Insya Allah...

Thanks pada yang sudi baca entry ni.... :)

2 comments:

  1. Allahu Akbar..bestnya klong! Indahnya masjid Nabawi!! Cant wait for the next update

    ReplyDelete
  2. salam ziarah dari wak yee., sian tenokks tandas yg pilu lagi sadis tu kanns.,UHUuuuu

    ReplyDelete