"Take nothing but memories. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time."





21 May, 2014

Pulau Mabul - Part 1

Assalamualaikum...

*Krik krik*

Sunyi sepi.

Hmm....Parah blog aku ni... hahaha... lebih parah lagi bila aku sendiri sampai lupa password nak login....last post aku last year kot... memang patut aku lupa password.... kene la sangat dengan laptop aku yang slow tahap siput khinzir ni... sekarang semangat tengah berkobar-kobar nih... banyak trip yang aku dah susun...trip yang dah pergi berbulan-bulan yang lepas...yang dah setahun pon ada hahaha entah ingat ke idak lagi.... sebelum aku hilang ingatan aku mulakan travelog aku ke Mabul untuk first post aku bagi tahun 2014 ini.... Selamat Tahun Baru Blog Alianaisma....*DENG....
- geng sempoi... yg belakang tu ketua kumpulan.. haha
Perjalanan dari LCCT ke Tawau airport - 2 jam 50 minit

Lepas tu dari Tawau airport tu ke Pekan Semporna mengambil masa 1jam 20 minit lagi.
Dalam perjalanan kami di jamu dengan kerepek ubi lebar... *sedaaappp.....

- kerepek ubi lebar
Sementara nak tunggu bot dan air pasang kami sempat pusing-pusing pekan Semporna. Apa yang aku notice la, dari segi kebersihan tu agak kureng sket.... bebudak selamba je tak pakai kasut/selipar. Ada pulak makcik-makcik yang jual sotong kering dengan selamba seret dekat jalan raya... huhuhu sangat sadiiisss pemandangan ini... Datang la ke sini dan lihat sendiri...ye dakk!!


- Masjid di Pekan Semporna, Sabah
 

Oh ya untuk trip ni kami ambil pakej under Scubajeff http://scubajeffsipadan.com/
Sila google sendiri hehehe...


- Kat sini la office diorang. Hampir-hampir tak perasan... *Deng memang tak perasan...
- Pakej yang ditawarkan...
-Jeti Semporna
Tiket = RM139 (AirAsia)
Pakej =3 hari 2 malam (RM500/pax) *kalau group ramai dapat lagi murah
Shopping = sendiri bajet la... banyak membeli banyak duitnyee...

Dari jetty nak ke Pulau Mabul tu ada la dalam lebih kurang 1 jam lagi... So bajet la masa korang ye...  Kami ambil flight pagi pasal tak nak la sampai kat Mabul nanti malam... huhuhu....
- Rumah atas air...
- Dragin Inn view dari belakang... Kami akan stay kat sini satu malam...
-Kehidupan orang semporna


- Budak di tengah lautan... ada brani???
- Offshore platform... hehehehe....
Setelah sejam berlalu dengan dugaan sakit belakang dan bontot sebab duduk atas seat kayu... memang kenangan diulit intan betoi...tak boleh tahan bila bot meredah oommbaakkk....aku dah macam lompat katak dalam bot tu... sakit dohh bontot...saje je brader bot tu bawak laju-laju...

Akhirnya kini pasti....
- Amacam teruja tak??? hahaha pandang sepi je la pasal the real one is.......
- Scubajeff
Bajet kot.... agak-agak la... hahaha....
Kami di sambut dengan staff scubajeff dan ada penerangan panjang lebar yang aku rasa aku dengar ke idak... kes mengatuk pasal tak tidur lagi sejak semalam... huhuhu... Actually, masa kami sampai ni ada satu trip snorkeling pada sesapa yang nak ikut... aku??? hahaha... lebih rela layan mata... so, hari pertama layan view kat Mabul ni je... Jom layan sesama...

- Jiran tetangga
- Sunset yang terlepas.... hihihi
- Budak Bajau
- Unggun api
Malam pertama aku di Mabul... lepas makan layan tengok bulan dan bintang... Jauh dari keserabutan... lurus je rambut ku.... hahahaha

Sekian.... Jumpa lagi...

No comments:

Post a Comment