"Take nothing but memories. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time."





29 March, 2010

MEMORI CINTA SEMALAM - PART 2

Gedegang…..!!!!!!!!!!!!!! aduuhhh… sapa plak yg langgar file aku ni… habis berterabur… terus lamunan aku terhenti….

♪ Terhenti lamunan bila ku dikejutkan....Engkau dipimpin pergi oleh seseorang ♪

Cuuttt…..!!!!!!!!!

" Leeyyya….ssooooryyy…, aku tak sengaja.." lembut je suara ni… aku dah tau sapa…
"eh kau ni napi… jalan kalo tak macam ratu kebaya tak boleh ke?? Tangan tu kepit la… habis file aku…hah apalagi kutip la balik!!!.." mulut aku mmg laser sket ngan minah ni.. opssss… mamat ni…. Nama elok2 mak ayah letak hanafi… gatai2 nak tukar jadi fifi… mmg kene la ngan aku…. Suka2 nak mengurangkan kaum adam kat muka bumi ni…

"ala... aku nak cepat ni… ada meeting ngan Client ni..." aku dah agak.. mesti si napi ni sebok nak g meeting ngan client dr Singapore tu…org tak ajak pon sebok nak join… pasal mamat konon macho la… tall..dark n hensem… ceh… tak tertarik menarik pon aku tgk… not my taste not my taste… malas nak layan… Napi terus tinggalkan aku mengutip file2 yg berterabur… hangin je aku…nanti kau napi…aku Cuma memandang lenggok napi yg macam ratu kebaya tu…. Teringat aku masa aku marah suruh dia jalan macam lelaki normal… dia try la jalan… tapi aku tgk dah macam robot tempang je… alih2 dia balik pada jalan ratu kebaya dia tu… moga2 nanti si napi ni jadi LELAKI SEJATI suatu hari nanti.. itu doa aku…. Amin…

Tapi org yg macam si napi ni paham hati perempuan… mungkin sebab jenis separa2 ni… hehehe tak baik aku ni…

“ Leeya... kau ni broken heart ek??” di suatu petang yg dingin aku di aju soalan hampeh…apsal tetiba mamat ni tanya soalan sengal ni….

" Tak la…blendedheart..!!” amik kau… byk sgt tanya…hahaha

“blendedheart???” terdiam sekejap si napi… agaknya tgh pk apa maksudnya…

“ko paham tak???” Aleeya kesian tgk muka napi yg mula blur2…Cuma gelengan dr napi…

“hehehe.. ko ni, tu pon tak paham…. Aku bukan broken heart tapi hati aku ni dah kene blend… macam blender tu… hancur lumat… kalo broken still ko leh cantum2… tapi aku ni dah hancur lumat…” panjang explanation aku bg pd napi….

Aku lihat wajah napi semakin berkerut… Aik tak paham lagi ke…???
" Leeya…. Sian kat kau kann… sapa mamat yg jahat tu???"...
Fuhhh .. nasib baik dah paham…. Kalo tak paham tadi mmg kene sekeh mamat sorang ni…
"dah la… citer lama… Cuma kekadang bila teringat tu yg buat aku sedey…. Aku dah terminate pon dia.. tapi memori ni aku tak jumpa button delete… huhuhu…"
Aleeya masih cuma sembunyikan kesedihan… air mata ni asyik nak kuar je…. Udah2 le tu…
-------------------------------------------------------------------------------------------
Please get your robe and scarf/tudung on the stated date… bla bla..bla…
“kenapa la aku kene pegi lagi tempat tu…hmmm…. Wat aku teringat kat dia je…“

Terasa lain waktu aku melangkah masuk ke Multipurpose Hall… terasa lemah kaki Aleeya saat terpandang wajah yg berada di kaunter smart card…

" Ya Allah… kenapa dia perlu ada kat sini…"

Belumpun sempat Aleeya menghulurkan borang….

"Rizal.. ni awek ko nak amik smart card ni… ko nak bagi sendiri tak???" laung si Saiful pd insan yg amat aku benci.. Benci ke???….aku tak pernah mampu utk membencinya…kenapa ek?? Lu pikirlah sendiri…

"awak masuk ikut pintu tu..“ jari Rizal menuding ke arah pintu yg di khaskan hanya utk komiti convo… dan Aleeya hanya mampu menurut.. gelodak di hati hanya Allah saja yg tahu…

“ awak dah keje?”… soalan pertama setelah lama kami berpisah…
"Belum.." pendek sahaja Aleeya menjawab…menahan rasa dalam hati…

"Kenapa tak keje lagi???“ ceh bole tanya cenggitu.. apa dia ingat aku suka2 taknak keje… dah tak der rezeki aku lagi nak wat camana….Aleeya hanya mampu menjerit dalam hati….sabar Aleeya sabar…. Tapi belum sempat aku jawab…dia dah hilang… dan aku tunggu macam tunggu bulan jatuh ke riba…. Hampeh…itulah kali terakhir aku jumpa insan bernama Rizal Fazri…. TERMINATED….
--------------------------------------------------------------------------------------------
aduh… lambat plak harini…. Mintak2 la sempat…“ Aleeya masih tercari-cari tag nama dia…nasib baik ada… sampai di depan pintu lif…

“sapa yg macam tugu Negara ni??? Tak penah tgk pon muka dia..” Aleeya mengomel dalam hati…
“ arghh.. lantak la.. apsal aku nak sebok plak… bukan sedara mara aku pon.."
“Level 8” terdengar suara kakak lif memberitahu aku dah sampai office..
“ Aik mamat tugu Negara ni pun level sama aku gak???” Department aku ker??? Tak penah nampak pon datang interview. Gasak la.. aku dah lambat ni…

Dear Miss Aleeya,

Please attend this course as our representative. For any enquiries please liaise with our secretary….

Wahh… pepagi dah dapat email bosan ni…sapa la yg gatai2 propose nama aku kat bos ni.. kalau aku dapat tau, mmg kene pangkah ngan aku…

Aduh tak pepasal kene attend course yg kebarangkalian utk aku mengantuk sgt tinggi… aiseh… aku sorang jeke??? Tak nampak org lain pon…

" Hi..” tersentak aku bila disapa tak semena2….

" Haaa???"… budak ni lagi…

" Awak sorg jeke???" ni aku malas nak jawab soklan yg tak mencabar minda…
" Tak lah.. ni ramai ni…" aku mula la nak loyar buruk… aiseh.. sian plak.. dah la baru kenal dah kene smash ngan aku… budi bahasa budaya kita…. Hehehe
"Sorry.. sorry… I sorg je.. tu yg tercari2 sapa yg kenal…” nasib baik mood aku ada baik sikit ini hari….

Senyuman terukir di bibir mamat tugu Negara ni…
Sweet plak aku tgk mamat ni senyum..
Aleeya.. ingat jgn perasan…. Ko tak kenal lagi dia sapa…

"Awak Aleeya kan??”
" Hmmm ya… u?”
"Saya Zahari” aku tenung mata mamat ni.. aiseh tenang je… suka plak aku tgk…
Asyik sungguh si Aleeya pandang jejaka di depan tanpa dia sedari dia dah terlebih pandang.. bukan pandang lagi tapi ni dah tahap tenung macam nak telan….
"Kenapa pandang saya macam tu??"
"Sory sory.. tak der pape…” benci benci kantoi… aku ni mmg suka mengantoikan diri sendiri…

"Mana u tau nama I??" wondering…. Dalam erti kata lain perasan glamer haha

"Dari Encik Rahman…”

" Oooo.. so, u ni dr department rumah mayat la…".… oppss.. aku dah terlepas cakap…

Terkebil2 mamat ni dengar department rumah mayat.. hahahaha gelaran utk department structure yg dihuni oleh pakcik2 veteran… hehe

"Kenapa panggil macam tu???” belum pon aku sempat jawab tetiba seorg gadis genit menghampiri aku dan Zahari…

"Hi, i’m Sofia… are both of you from the same company?" gadis genit yg agak daring penampilannya memperkenalkan diri sebagai Sofia…

" Yup.. too obvious??” pelik kenapa dia bole terus tanya macam tu…

"Couple ke??” ni lagi satu soalan pelik… Aleeya terus pandang jejaka disebelahnya… Cuma senyuman terukir di bibir mamat tugu Negara ni…

“Eh bole senyum je plak” gerutu hati Aleeya… mmg betul la ko ni macam tugu…
"Eh tak la…” cepat2 Aleeya menafikan… mulanya Aleeya malas nak menjawab.. tapi bila teringat dia penah nampak mamat ni makan ngan seorang gadis terus dia pangkah….
" Tak derla u berdua pakai baju kaler sama…. So, i thought both of u ni couple.."

Penjelasan yg buat aku tak berapa puas hati…bole jump into conclusion hanya kerana pakai baju kaler sama…

Aleeya memandang baju yg di pakai Zahari… Ceh.. yg ko pegi pakai baju kaler purple jugak nape??? Bentak hati Aleeya…

Lantakla… perbualan tamat setakat itu sahaja dan Aleeya mengharungi sepangjang hari dengan rasa bengang…
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Sampai je kat pintu lif Aleeya ternampak mamat tugu Negara sedang menunggu lif.. alamak.. dia pulak ada kat situ.. buat bodoh je la…
Sikit pon Aleeya tak pandang lelaki di depannya…walaupon dia terasa ada bahang mata yg asyik memandang tembus ke arahnya..

Buka je lif Aleeya terus meluru masuk… berdua dalam lif membuatkan dia rasa kurang selesa.. kene plak mamat tu dok kat belakang…serius senyap macam kene langgar garuda…

"Awak tak jawab lagi soalan saya hari tu??"

Soalan??? Apahal mamat ni.. soalan apa plak?? Mana ada dia ckp pape seingat aku tadi…

“Soalan apa??? Bila masa awak tanya saya?? Saya tak dengar pon awak tanya apa2?”

Aku pandang mamat tu tapi dia tergelak bila aku mmg blur soalan apa…

" Hehe muka awak ni bila blur cute la…”

Cute?? Itu puji ke mengeji… aku tak lentuk la wat ayat2 skema tu…

"Pasal department rumah mayat”….

Aku terus gelak kecil.. Adoi la.. ingatkan apa la tadi…. aku pun dah lupa.. dia leh ingat lagi… betul ke tak budak ni….

“ Kenapa nak tau sgt??”
“ Curious…nape??”
" Ok…kitorang apa tau tak??? pasalnyee department awak tu dah macam masuk rumah mayat. Awak tak perasan… sunyi sepi… sian kat awak kan???..”

Ceh yg aku nak kesian buat apa.. padan muka dia… hahaha

" Tak la.. ok je… ke awak yg bosan pasal saya tak masuk department awak??”
Ek eh mamat ni.… sengal ke hapa… malas nak layan…. Buka je pintu lif aku terus masuk…. GILAAA….
-------------------------------------------------------------------------------------------

" Good Morning Leeyaku sayang.... Ada org kirim salam sayang..!!!!" Napi dengan lenggok suara yg kadang2 buat Aleeya geli je dengar…. Aleeya buat2 tak dengar…

" Eh ko dengar tak ni… Ada org kirim salam… tak jawab dosa…"

Ewah.. pandai cakap dosa pahala plak mamat separa ni.. yg kau tu gaya dah macam pompuan tu tak dosa ker??... biarlah.. malas aku nak bertekak…

" Iye.. aku dengar… Wa álaikumsalam..... boleh aku tau sapa org yg rindu kat aku tu???”
" Haaaa…. sapa lagi....Mamat department rumah mayat tu la...." ada gelak dihujung jawapan Napi ni.... bole percaya ker???

" Sapa???" Takkan pakcik2 tu kot… gile hapa…

Earth Hour



What is earth hour?? hmm... semua org cakap pasal earth hour... tak kira la kat tv ke, radio ke.... last year join gak earth hour ni,.... padam sume lampu beb.. tinggal ON TV je.. hahha takut gelap sgt.... experience tgk klcc bergelap.. tapi tak lama la... faktor keselamatan.. kang ada yg g langgar klcc gelap2 tu hehe esok jadi kes plakkan... konon nak save electricity... lain hal plak jadii... hahaaha (aku dah start nak merapu...)


ok.. ok... aku sendiri kurang paham apa tu earth hour.. padahal dah start tahun lepas... so aku google nak tau apa la yg org dok kecoh2 ni... ni aku copy dr Wikipedia..(free encyclopedia...pasal free la ni hehhee..)



Earth Hour is a global event organized by WWF (World Wide Fund for Nature, also known as World Wildlife Fund) and is held on the last Saturday of March annually, asking households and businesses to turn off their non-essential lights and other electrical appliances for one hour to raise awareness towards the need to take action on climate change. Earth Hour was conceived by WWF and The Sydney Morning Herald in 2007, when 2.2 million residents of Sydney participated by turning off all non-essential lights.[1] Following Sydney's lead, many other cities around the world adopted the event in 2008.[2][3] Earth Hour 2010 took place on March 27, 2010 from 8:30 p.m. to 9:30 p.m., at the participant's respective local time.



KLCC BEFORE and AFTER..


well.. utk apa earth hour ni.. saje2 ke diorg buat this event??? kalo sesaja takkan satu dunia take part kan... ini semua disebabkan oleh pemanasan global or GLOBAL WARMING.. aduuhhh,... apa lagi term ni.... so zaman IT ni search je... maklumat dihujung jari beb.... no more excuses...



aku suka website ni pasal the word is simple n easy to understand... so takla pening2 lalat nak pahamkan... byk je yg explain pasal global warming ni but the words too bombastic (utk aku yg tak berapa terer omputih ni)...kene cr kamus plak nak paham term2 yg diorg guna... satu hal plak... hehehe


What is global warming?


Global warming is when the earth heats up (the temperature rises). It happens when greenhouse gases (carbon dioxide, water vapor, nitrous oxide, and methane) trap heat and light from the sun in the earth’s atmosphere, which increases the temperature. This hurts many people, animals, and plants. Many cannot take the change, so they die.



What is the greenhouse effect?
The greenhouse effect is when the temperature rises because the sun’s heat and light is trapped in the earth’s atmosphere. This is like when heat is trapped in a car. On a very hot day, the car gets hotter when it is out in the parking lot. This is because the heat and light from the sun can get into the car, by going through the windows, but it can’t get back out. This is what the greenhouse effect does to the earth. The heat and light can get through the atmosphere, but it can’t get out. As a result, the temperature rises.



The sun’s heat can get into the car through the windows but is then trapped. This makes what ever the place might be, a greenhouse, a car, a building, or the earth’s atmosphere, hotter.







The squiggle lines coming from the sun are visible light and the lines and arrows inside the car are infrared light.

This diagram shows the heat coming into a car as visible light (light you can see) and infrared light (heat). Once the light is inside the car, it is trapped and the heat builds up, just like it does in the earth’s atmosphere.

Sometimes the temperature can change in a way that helps us. The greenhouse effect makes the earth appropriate for people to live on. Without it, the earth would be freezing, or on the other hand it would be burning hot. It would be freezing at night because the sun would be down. We would not get the sun’s heat and light to make the night somewhat warm. During the day, especially during the summer, it would be burning because the sun would be up with no atmosphere to filter it, so people, plants, and animals would be exposed to all the light and heat.Although the greenhouse effect makes the earth able to have people living on it, if there gets to be too many gases, the earth can get unusually warmer, and many plants, animals, and people will die. They would die because there would be less food (plants like corn, wheat, and other vegetables and fruits). This would happen because the plants would not be able to take the heat. This would cause us to have less food to eat, but it would also limit the food that animals have. With less food, like grass, for the animals that we need to survive (like cows) we would even have less food. Gradually, people, plants, and animals would all die of hunger.


What are greenhouse gasses?
Greenhouse gasses are gasses are in the earth’s atmosphere that collect heat and light from the sun. With too many greenhouse gasses in the air, the earth’s atmosphere will trap too much heat and the earth will get too hot. As a result people, animals, and plants would die because the heat would be too strong.

What is global warming doing to the environment?
Global warming is affecting many parts of the world. Global warming makes the sea rise, and when the sea rises, the water covers many low land islands. This is a big problem for many of the plants, animals, and people on islands. The water covers the plants and causes some of them to die. When they die, the animals lose a source of food, along with their habitat. Although animals have a better ability to adapt to what happens than plants do, they may die also. When the plants and animals die, people lose two sources of food, plant food and animal food. They may also lose their homes. As a result, they would also have to leave the area or die. This would be called a break in the food chain, or a chain reaction, one thing happening that leads to another and so on.

The oceans are affected by global warming in other ways, as well. Many things that are happening to the ocean are linked to global warming. One thing that is happening is warm water, caused from global warming, is harming and killing algae in the ocean.

Algae is a producer that you can see floating on the top of the water. (A producer is something that makes food for other animals through photosynthesis, like grass.) This floating green algae is food to many consumers in the ocean. (A consumer is something that eats the producers.) One kind of a consumer is small fish. There are many others like crabs, some whales, and many other animals. Fewer algae is a problem because there is less food for us and many animals in the sea.

Global warming is doing many things to people as well as animals and plants. It is killing algae, but it is also destroying many huge forests. The pollution that causes global warming is linked to acid rain. Acid rain gradually destroys almost everything it touches. Global warming is also causing many more fires that wipe out whole forests. This happens because global warming can make the earth very hot. In forests, some plants and trees leaves can be so dry that they catch on fire.

What causes global warming?
Many things cause global warming. One thing that causes global warming is electrical pollution. Electricity causes pollution in many ways, some worse than others. In most cases, fossil fuels are burned to create electricity. Fossil fuels are made of dead plants and animals. Some examples of fossil fuels are oil and petroleum. Many pollutants (chemicals that pollute the air, water, and land) are sent into the air when fossil fuels are burned. Some of these chemicals are called greenhouse gasses.

We use these sources of energy much more than the sources that give off less pollution. Petroleum, one of the sources of energy, is used a lot. It is used for transportation, making electricity, and making many other things. Although this source of energy gives off a lot of pollution, it is used for 38% of the United States’ energy.
Some other examples of using energy and polluting the air are:

Turning on a light
Watching T.V.
Listening to a stereo
Washing or drying clothes
Using a hair dryer
Riding in a car
Heating a meal in the microwave
Using an air conditioner
Playing a video game
Using a dish washer

When you do these things, you are causing more greenhouse gasses to be sent into the air. Greenhouse gasses are sent into the air because creating the electricity you use to do these things causes pollution. If you think of how many times a day you do these things, it’s a lot. You even have to add in how many other people do these things! That turns out to be a lot of pollutants going into the air a day because of people like us using electricity. The least amount of electricity you use, the better.

When we throw our garbage away, the garbage goes to landfills. Landfills are those big hills that you go by on an expressway that stink. They are full of garbage. The garbage is then sometimes burned. This sends an enormous amount of greenhouse gasses into the air and makes global warming worse.
Another thing that makes global warming worse is when people cut down trees. Trees and other plants collect carbon dioxide (CO2), which is a greenhouse gas.
Carbon dioxide is the air that our body lets out when we breathe. With fewer trees, it is harder for people to breathe because there is more CO2 in the air, and we don’t breathe CO2, we breathe oxygen. Plants collect the CO2 that we breathe out, and they give back oxygen that we breathe in. With less trees and other plants, such as algae, there is less air for us, and more greenhouse gases are sent into the air. This means that it is very important to protect our trees to stop the greenhouse effect, and also so we can breathe and live.
This gas, CO2, collects light and heat (radiant energy), produced by the sun, and this makes the earth warmer. The heat and light from the sun is produced in the center of the sun. (The sun has layers just like the earth.)
The dirty yellow color on outside is the surface. The light and dark yellow colored area is the convection zone. The orange colored area is the radiative zone, and the red colored area is the core. The squiggle lines represent radiant energy.

This layer is called the core. Just like a core of an apple, it is in the middle. Here there is a very high temperature, about 27,000,000°F. This heat escapes out of this layer to the next layer, the radiative zone. This layer is cooler, about 4,500,000°F. Gradually, the heat and light will pass through the convection zone at a temperature of around 2,000,000°F. When it gets to the surface, the temperature is about 10,000°F. Finally, the heat and light is sent into space. This is called radiant energy (heat and light). The radiant energy reaches the earth’s atmosphere. As a result of this process we get light and heat. When you pollute, you send chemicals into the air that destroy our atmosphere, so more heat and light cannot escape from the earth’s atmosphere.

What are people doing to stop global warming?
People are doing many things to try to stop global warming. One thing people are doing is carpooling. Carpooling is driving with someone to a place that you are both going to. This minimizes the amount of greenhouse gases put into the air by a car.
Another thing that people are doing is being more careful about leaving things turned on like the television, computer, and the lights. A lot of people are taking time away from the television, and instead, they are spending more time outdoors. This helps our planet out a lot. Now, more people are even riding busses, walking to school, and riding their bikes to lower the amount of greenhouse gases in the air. Planting trees and recycling also helps. If you recycle, less trash goes to the dump, and less trash gets burned. As a result, there are fewer greenhouse gasses in our atmosphere.

Watch what you buy. Many things, such as hairspray and deodorant, now are made to have less of an impact on the atmosphere. Less greenhouse gasses will rise into the air, and global warming will slow down.

What is the government doing to stop global warming?
The government is doing many things to help stop global warming. The government made a law called The Clean Air Act so there is less air pollution. Global warming is making people get very bad illnesses that could make them disabled, very sick, and sometimes even die. The Clean Air Act is making many companies change their products to decrease these problems. Part of the law says that you may not put a certain amount of pollutants in the air. Hairspray and some other products, like foam cups, had this problem. Making and using these products let out too much volatile organic compounds (VOC’s), ozone-destroying chemicals (chlorofluorocarbons (CFC’s), and related chemicals (such as CO2) into the air. Now, almost all of these products have a label on them telling people what this product can do to the environment and many people. By 2015 all products listed on the Clean Air Act will have this label on them:

WARNING:contains or manufactured with (thechemical would go here. For examplechlorofluorocarbons (CFC’s), a substance which harms public health and theenvironment by destroying ozone in the upper atmosphere.

Almost all of the other chemicals that could be harmful will have this label on them hopefully by this time (2015) as well.
The Clean Air Act has also made car companies change some of the things inside of the cars. Cars pollute a lot. While cars make more than half of the world’s smog (visible pollution in the air), many things that cars need to move and heat up make even more pollution. Some things that are inside of cars, buses, trucks, and motorcycles, like gasoline, pollute the air when the fuel is burned. It comes out as a chemical and when mixed in the air, forms smog. Smog is a kind of pollution that you see in the form of a cloud. If you have ever been to California you can see a lot of smog in some places. Sometimes the smog gets so bad that you cannot see at all! Smog forms when car exhaust, pollution from homes, and pollution from factories mixes in the air and has a chemical reaction. The sun’s heat and light add to the reaction.

Cars, buses, and trucks are also responsible for over 50% of dangerous chemicals let into the air. Some of these chemicals can cause cancer, birth defects, trouble breathing, brain and nerve damage, lung injures, and burning eyes. Some of the pollutants are so harmful that they can even cause death.

What are some of the other dangerous chemicals?
Some other chemicals that cause air pollution and are bad for the environment and people are:
Ozone- Ozone is produced when other pollution chemicals combine. It is the basic element of smog. It causes many different kinds of health issues dealing with the lungs. It can damage plants and limit sight. It can also cause a lot of property damage.
VOC’s (volatile organic compounds, smog formers)- VOC’s are let into the air when fuel is burned. This chemical can cause cancer. It can also harm plants.

NOx (nitrogen dioxide)- This chemical forms smog. It is also formed by burning sources of energy, like gas, coal, and oil, and by cars. This chemical causes problems in the respiratory system (including the lungs). It causes acid rain, and it can damage trees. This chemical can eat away buildings and statues.

CO (carbon monoxide)- The source of this chemical is burning sources of energy. It causes blood vessel problems and respiratory failures.

PM-10 (particulate matter)- The source of this chemical is plowing and burning down fields. It can cause death and lung damage. It can make it hard for people to breathe. The smoke, soot, ash, and dust formed by this chemical can make many cities dirty.

Sulfur Dioxide- This chemical is produced by making paper and metals. This chemical can cause permanent lung damage. It can cause acid rain which kills trees and damages building and statues.

Lead- This chemical is in paint, leaded gasoline, smelters, and in lead storage batteries. It can cause many brain and nerve damages and digestive problems.

Test yourself on global warming by figuring out a word search at the website below. When you enter this website, you will have to click on Global Warming Word Search to enter the page. Click on the website below to test yourself on global warming. http://globalwarming.enviroweb.org/games/

Kid can help stop global warming, too!!
Although adults do many things to help stop global warming, kids can do just as much. Kids can’t do hard things like making a law, but we can do easier things like not watching as much TV. You can listen to your parents when they say, turn off your lights or go play outside. Listening to them and actually trying to help can help you, your environment, and the world.

oklah.. thats all for now.. hehhe pjg giler... esok kita bukak citer lain k... nak sambung cerpen la,.... ok.. gudnite my teddy bear...

28 March, 2010

AKU KALAH...

Saat aku terima call dr abgku.. aku jadi hilang mood...agaknya pasal ni la my whole week so moody, mellow... senangnya org meluahkan tapi tak penah mau memahami... cuma pada adikku aku luahkan kesedihan dalam hati... apa mereka fikir bole senang2 dapat seperti beli ikan di pasar... aku memilih?? sakitnya hati dgr perkataan tu... Hanya Allah saja yg tahu apa yg aku lalui dalam hidup ini.. even my parents pon won't understand... so now, i pray to Allah give me strength utk hadapi ujianNYA... aku ni beban ke??? Ya Allah... siapalah aku utk mengeluh atas segala kesedihan ini... namun aku hambaMU yg lemah.. kalah pada perasaan... berilah aku kesabaran... aku yakin semua ini ada hikmahnya.... mendung di awan tidak selamanya... pasti sebentar lagi cerah akan menjelma...

27 March, 2010

TELUKI



TELUKI??? apa tu... tentu ramai tertanya-tanya... hehehe kalau sebut CARNATION??? tentu ramai tau kan... dulu aku ingat bunga ni mmg di panggil carnation... rupanya ada nama melayu hihihi.... unik kan nama TELUKI tu... i like... hehehehe... ramai wanita2 di luar sana suka pada ros tapi aku lebih tertarik pada teluki... MY FEVERET FLOWER hhmmm... sebab?? sebab suka la.... bunga yg cute... hehehe so aku search kat google pasal bunga ni... copy from wikipedia version melayu...



Pokok bunga teluki dikenali dalam bahasa Inggeris sebagai "Carnation", mempunyai nama sains Dianthus caryophyllus. Pokok bunga teluki adalah sejenis bunga iklim sederhana yang berasal dari kawasan Mediteranean.
Penanaman bunga teluki di
Malaysia adalah tertumpu di kawasan dataran tinggi seperti di Cameron Highland. Di Cameron Highland iklimnya menyerupai iklim hawa sederhana (suhu maksimum sekitar 21 °C) dan pokok bunga teluki boleh ditanam sepanjang tahun.
Oleh kerana pokok bunga teluki mempunyai bunga yang berwarna-warni dan terang, pokok bunga teluki menjadi kegemaran ramai. Pokok bunga teluki tergolong dalam famili Caryophllaceae. Terdapat dua jenis pokok bunga teluki iaitu jenis satu bunga bagi setiap tangkai dan jenis `spray', banyak bunga bagi setiap tangkai.
Pokok Bunga Teluki boleh hidup selama 18-20 bulan. Pokok bunga bunga teluki boleh mencapai ketinggian sehingga 2 meter. Pokok bunga teluki tumbuh menegak menjadikan pokok bunga teluki perlu diikat kepada penyokong. Garis pusat batang pokok bunga teluki boleh mencapai sehingga 1 cm. dan biasanya membengkak pada buku/ruas.


CARNATION - Wikipedia english version


Dianthus caryophyllus (Clove Pink) is a species of Dianthus. It is probably native to the Mediterranean region but its exact range is unknown due to extensive cultivation for the last 2,000 years. It is the wild ancestor of the garden Carnation.


It is a herbaceous perennial plant growing to 80 cm tall. The leaves are glaucous greyish green to blue-green, slender, up to 15 cm long. The flowers are produced singly or up to five together in a cyme; they are 3–5 cm diameter, and sweetly scented; the original natural flower colour is bright pinkish-purple, but cultivars of other colours, including red, white, yellow and green, have been developed.

CARNATIONS EXPRESS LOVE, FASCINATION, AND DISTINCTION

PASRAH BY ERRA FAZIRA

Ingin ku sendiri
Meniti hari
Kala sunyi
Yang melanda sepi
Alam bisu
Bagaikan mengerti
Berakhirnya sebuah memori

Ingin ku melangkah
Membawa diri
Kerna cinta
Yang dikhianati
Luka rasa untuk menghadapi
Pengorbanan tidak dihargai

Kini aku... Pasrah
Dengan segalanya
Kepedihan itu
Masih terasa

Apakah salahku
Apakah dosaku
Tuhan berilahku petunjukMu
Redha dengan kehendakmu
Cukup kali ini
Kau menyakiti
Berulangkali
Tak usahlah kembali
Dengan rela hati
Melepas kau pergi...

Ingin ku sendiri
Meniti hari
Kala sunyi
Yang melanda sepi
Alam bisu
Bagaikan mengerti
Berakhirnya sebuah memori

24 March, 2010

JAMBU AIR

hi...



sila lihat gambar kawan-kawanku... anda kenal buah apakah itu??? itu kita panggil jambu air... sebut betul2.... JAMBU AIR.... hehhee... baguss....


Jambu air atau nama saintifiknya Syzygium aqueum, merupakan tumbuhan dalam famili Myrtaceae dan tumbuhan asal di Malaysia, Indonesia dan Filipina. Pokoknya malar hijau dan tumbuh di kawasan tropika. Ia sering ditanam manusia bagi mendapatkan buahnya yang boleh dimakan begitu sahaja atau dengan dicicah.





Thanks to Kak Ros yg bagi buah ni.. hehehe.... siap ngan daun2 sekali... ~jgn marah ek...




Ok ini adalah sedikit info ttg buah yg byk terdapat di kg esp.nya..








Jambu Air (Eugenia aquea), The Water Apple is known in Malaysia as jambu air or jambu air mawar. It's white or pink flesh is mildly fragrant with a faint sweetish flavour.

Rose Apple - Water Apple (Syzygium, formerly Eugenia -- Family Myrtaceae)



Rose apple is a name applied to any group of fruits of this genus, but should only be known by the Indian/Malay name of "jambu". Jambu has a Sanskrit origin and is applied in Malaysia and Indonesia to several quite different fruits. In Malaysia, it generally means cultivated fruits as opposed to those in the wild; but it is most often used to refer to fruits from this particular genus. The same holds true in Indonesia, except that the word can refer to plants of other genera. For example, "jambu batu" (stone jambu) refers to the guava, while "jambu met" means the cashew fruit. Rose apples are indigenous to Southeast Asia or the Indian subcontinent. They do bear a superficial resemblance to apples, but are quite different to eat.



The four principal groups are as follows:








-- Syzygium jambos is the true rose apple or Malabar plum, which is cultivated in the West Indies and in Asia, but native to the Malay peninsula. The fruit may reach the size of a small yellow apple and often tinged with pink or a greenish colour. It has a waxy surface and a faint aroma of a rose. The flesh is also rose-scented, whitish, crisp, and juicy, but rather tasteless. It is best mixed with other fruits. Other names include: gulab jamun (Hindi), chom-phu nam (Thai), jambu mawar (Malay), jambu + other adjectives (Indonesian), futomomo (Japanese), pommerac or rac apples (West Indies). Malabar plum is a name that often refers to another related fruit called Jambolan.








-- S. malaccensis is the Malay rose apple, the fruit of a tall and striking tree which is cultivated from India to China and Hawaii, where it arrived before the Europeans. Native to the Malay archipelago, the fruits are roundish, but slightly oblong and narrowed at the stalk end and measuring between two and three inches. The skins are waxy and rosy when ripe with faint white markings. The flesh is scented, juicy and slightly sweet. Other names include: melaka jamrul (Bengali), chom-phu sa raek (Thai), jambu bol (Malay), darsana (Indonesian), ohia ai (Hawaii).





-- S. samarangense (javanica) is the Java rose apple or Semarang rose apple. The fruit is cultivated in its native region of Malaysia and Indonesia and sometimes in tropical America. The fruit is nearly round or bell-shaped, measuring about two inches and lacking in flavour. It is commonly pale green or whitish, but sometimes pink. Other names include: chom-phu khao (Thai), jambu merah or jambu hijau (Malay), jambu semarang (Indonesian), makpoa (Philippines).








-- S. aqueum is the watery rose apple or water apple. It originated in the south of India. It still grows wild in India and parts of Malaysia. The fruit has an uneven shape, being wider at the apex than the base. Colour varies from white to bright pink. The flesh is fragrant, crisp and watery making a good thirst quencher. Although they have a high water content, their skins are full of fruit sugars and vitamin A and make a good addition to salads. Other names include: jambu air (Malay/Indonesian), tambis (Philippines).








Baiklah.. cukupla pembelajaran kita pada hari ini... hehe... not much info i've got about this fruits...... so, if u guys wanna share anything... (yg aku sendiri pon tak tau apa kelebihan/khasiat buah ni).... share2 la ngan aku yee.... thanks...

23 March, 2010

MELLOW

Seperti mana apa yg aku tulis kat FB... "i have had enough of answering'"that"question, for those who's asking, just remember, answering the question is not easy as asking it.... btwn...i'm too tired keep answering the same question... apa korg dah tak der soklan lain...
wat aku tak derr mood je nak wat keje... ~walaupon aku mmg tak der mood pon :P

terus wat hariku diselubungi bab jiwa2 ni... ni yg maleh ni... kang tak pepasal ada mutiara jernih yg akan keluar... ~dah kuar pon...huhuhu...can't hold it anymore...dah cukup la aku bazirkan air mata suci ni dolu2.... nasib baik kat ofis ada cd zikr...kasi hati kuat balik... Allah sygkan aku... Allah sygkan aku....

kene plak skrang ni musim ptg je ujan... macam hati aku yg tgh hujan lebat la ni.. hehehe.... nasib baik tak nampak apa ada kat hati aku ni... kalo la transparent mau je org terkejut tgk byk sgt plaster kat hati aku ni... mau tak nya... sana plaster sini plaster... bila la agaknya plaster ni nak bole tanggal... kalo tanggal kang berdarah balik.. tamau.. tamau...hehehe

aiseh dah nak dekat kul 12.. it's time to go to bed... dah puas layan jiwa2 ni... tetiba teringat cite ADNAN SEMPIT.... aku mmg mat rempit tapi dalam hati ada TAMAN...!! hahaha.... tak bole tahan ayat dia...& pepatah melayu yg di-inggeriskan... i don't want banana to fruit two times.... mmg layan gelak ngan adik aku....menceriakan hari2 mendung -menurut ramalan kaji cuaca... hahaha... ok daaa...

majulah sukan utk negara.... hahaha

kembara hidupku

Berjalan di bumi yg tandus ini penuh duri
Tanpa sedar dan penuh lalai
Penuh kejahilan dan kemusnahan..dan kemusnahan
Mengambara mencari dunia hakiki
Tiada jumpa arah yg sejati
Tiada pembimbing penunjuk jalan yg suci
Hidup terumbang-ambing sendiri..sendiri
Tuhanku dengarlah bicara hati ini
Dariku insan yg sering tersisih
Di lautan penuh dosa dan noda
Demi mencari secebis kasih-Mu
Tuhanku tangan ini menadah sayu
Keampunan di perjalanan jauh
Semoga diterima di sisi-Mu
Sebagai bekalan negeri abadi
Menempuh sayu perjalanan pahit Dalam kembara mencari diri
Mengharap sinar terangi hati
Yg sekian lama menutup jiwa(2x)

BIDADARI

Bila yakin telah tiba,
Teguh didalam jiwa
Kesabaran menjadi bunga
Sementara waktu berlalu

Penantian tak berarti sia-sia

Saat perjalanan adalah pencarian diri
Laksana Zulaikha jalani hari

Sabar menanti Yusuf sang tambatan hati
Dipenantian mencari diri
Memohonkan ampunan dipertemukan

Segera kan kujemput engkau bidadari
Bila tiba waktu kutemukan aku
Ya Ilahi Robbi keras ku mencari diri sepenuh hati

Teguhkanlahku dilangkah ini
Dipencarian hakikat diri
Dan izinkan kujemput bidadari
Tuk bersama menuju Mu mengisi hari...
Kini yakin tlah tiba


Teguh didalam jiwa
Kesabaran adalah permata
Dan waktu terus berlalu

Penantian tak berarti sia-sia

Saat perjalanan adalah pencarian diri
Laksana Adam dan Hawa

Turun ke bumi terpisah jarak waktu

Dipenantian mencari diri
Memohonkan ampunan dipertemukan
Bidadari tlah menyentuh hati


Teguhkan nurani
Bidadari telah menyapa jiwa
Memberikan makna...


Didedikasikan khas:


Buat diri-diri yang masih sendiri, bersabarlah anda. Yakinlah di sebalik keseorangan itu punya hikmah yang hanya Allah saja mengetahuinya. Meski waktu terus berlalu, namun tak bermakna yang penantian itu adalah sia-sia. Saat perjalanan dalam kehidupan ini adalah pencarian hakikat diri. Justeru, gunakan waktu ini sebaik-baiknya untuk memuhasabah , mentarbiyyah, dan memperbaiki diri, moga ada sinar telus yang menanti di akhir pencarian itu. Bersabar dan berdoalah moga diperteguhkan iman sehingga saat itu tiba. Yakinlah dengan ganjaran Allah di SANA nanti. Kerana hanya Allah yang maha mengetahui segala yang terbaik buat diri kita.


Buat diri-diri yang telah berpunya dalam erti kata yang sebenar, telah menemui teman seperjalanan dan buat bakal-bakal pasangan yang akan mendirikan 'masjid', tahniah diucapkan. Moga bahgia hingga ke akhirnya. Bersyukurlah kiranya anda dipertemukan dengan sang pendamping untuk saling melengkapi diatas redhoNya. Syabas juga diucapkan kiranya hubungan yang halal itu telah menjadi benteng hawa nafsu, bakal melahirkan mujahid mujahidah sejati, meramaikan umat Muhammad penerus generasi rabbani, yang berpaksikan samara (sakinah, mawaddah wa rahmah). Biarkan syaitan-syaitan itu menangis di atas terbinanya sebuah hubungan cinta nan suci dalam rahmat Ilahi.


Buat diri-diri yang masih berstatus kabur (in relationship/ its complicated?), muhasabah kembali diri anda, adakah anda benar-benar telah yakin untuk meneruskan perhubungan itu? Adakah anda mampu untuk menunggu hingga tiba saatnya perhubungan itu diiktiraf halal dengan lafaz ijab dan kabul tanpa melanggar syariatNya? Ermm, fikir-fikirkan. Bagaimana untuk membina sebuah rumah yang teguh andai tapaknya saja sudah tidak kukuh? Wahai diri-diri, jangan dikau terpedaya dengan cinta palsu yang menipu itu. Cinta yang hanya membuatkan syaitan tertawa suka, kerana telah berjaya menyesatkan anak adam. Hingga terkabur mata, dinampakkan yang haram itu halal dan indah belaka . Justeru, sedarlah wahai diri-diri, kembalilah kepada pencarian hakikat diri, moga di situ kan kau ketemui cinta hakiki miliknya Al-Khaliq, kerana itulah sebenar-benar CINTA.


"If you want to build a faithful family,you can never build it on what Allah has stated as wrong and proven false by the way Rasulullah s.a.w has taught us. In every family that stands until their dying day,they have Allah on their side!"

22 March, 2010

TENTANG INSAN BERNAMA L.E.L.A.K.I

Aries (21 Mac – 20 April)
Orang Nya: Anak mak! Smart mamat. Intelligent (boleh la….)
Tips utk memikat: Bagus untuk minah-minah tudung (NO OFFENCE) but its true.. Jejaka Aries suka wanita yang sopan, tata-tertib.. sebab nak bawa tunjuk mak so kena lah bawa balik yang bagus punya.

WARNING: Jika anda betol anda rasa kes ini pilihan anda, pilih lah. Kalau tidak, jangan lah main-mainkan hatinya. Hati dah luka sukar nak dibaiki. Macam moto yang dah rosak, makan bulan diworkshop baru baik.

Leo (24 Julai – 23 Ogos)
Orang nya: Penyayang, warm hearted, tidak kedekut bila mahu berkongsi kesenangan dan kemewahan dengan orang yang disayangi nya. Jejaka Leo ini juga seorang yang ambitious, self-centered tapi tak ego.(kadang-kadang je ego). Pandai berkata-kata.

Tips utk memikat: Sebagai perempuan, harus lah menunjukkan kewanitaan yang selembut-lembutnya. Kena tahu bagaimana menilai dan menghargai setiap ciri dan kualiti ada pada jejaka leo.

WARNING: Jangan.. saya ulangi.. JANGAN bercakap atau memuji lelaki lain di hadapan LEO. Mereka tak suka dibanding-bandingkan dengan orang lain.. mereka tu sensitif! Sikit sikit tak boleh, nanti merajok, balik bilang mak.

Virgo (24 Ogos – 23 September)
Orang nya: Pemalu, tak pandai mengawal emosi, ceng’eng. Suka mencari perhatian dari perempuan.

Tips utk memikat: Lelaki Virgo suka yang pendiam, tak kecoh, sofisticated, simple, jangan banyak cakap..(cerewet pulak si virgo nie) So kenalah pandai menyerlahkan nilai-nilai kewanitaan, gaya yang manis, kelembutan dan tak lupa kesabaran..(virgo ceng’eng.. kuat merajuk)

WARNING: Bila pergi dating, jangan pakai yang ter “over welming”.. virgo ini gatal..(chicky duck) kalau dia over gatal, kasi jer flying kick sama dia.

Libra ( 24 September – 23 Oktober)
Orang nya: Cerewet, posessive, takes things lightly when comes to quarrel tapi jujur dlm segala hal. Suka buat keputusan `last minute`. Seringkala kontrol diri depan perempuan.

Tips utk memikat: Senang aje.. Libra suka perempuan yang ceria, happy go lucky.. SO be urself.
WARNING: So bila nak date.. makai lah make-up yg sederhana.. tapi jangan lupa cover-up pimple jika ada.. a big turn off for Libra pasal diorang ingat diorang nie semua hensem.

Scorpio ( 24 Oktober – 23 November)
Orang nya: Action serius, mudah cemburu, mood swing..
Tips utk memikat: Sentiasa menghargai nya.. nak bergayut di talifon berjam-jam pun takpe! janji dengan dia, kerana Scorpio ini macam Libra juga, posessive. Tak suka berkongsi perempuan nya dengan orang lain.

WARNING: Buat pilihan yg betol bila mahu memikat scorpio, kerana bila dah terjerat susah nak escape dari scorpio…(jangan kata tak kasi warning)

Cancer ( 22 Jun – 23 Julai)
Orang nya: Segak, Step kaya, bermurah hati, suka menunjuk-nunjuk dengan kemewahan.. tetapi mereka adalah sebalik nya..(berhati-hati ya)

Tips utk memikat: Jangan pulak anda pun nak step kaya… nanti habis duit dikebas.
WARNING: TOLONG Jangan terpedaya dengan kata manis nyer.. first first manis, kalau dah lama jadi masam.. kadang kadang jadi basi…

Sagitarius ( 23 November – 21 December)
Orang nya: Fu.. yoh.. siapa dapat memang untung… Sagitarius org nya happy aje.. suka (bergembira tepok tangan sama2.. la la la..) bawa partner jalan-jalan.. Sort of adventurous.
Tips utk memikat: Sentiasa ada kan plan bila nak keluar.. tengok wayang ke? kanoeing ke? Anything asal kan jangan membosan kan…

WARNING: Jangan “u plan.. i plan lah”..’confirm tak ada plan’.

Capricon ( 22 December – 20 Januari)
Orang Nya: Egoistic, ada batu duduk di atas itu kepala, pendek kata Capricon seorang yang sukar nak meluah kan perasaannya. Jarang sekali anda akan mendengar dia melafazkan ‘cinta’ pada anda.

Tips utk memikat: COOL aje sis.. nak tekel mereka bukan mudah.. jangan give in selalu.. ajar sikit.. mereka jual mahal.. kita jual lagi mahal

WARNING: Macam layang-layang putus tali.. jual mahal.. mahal jugak sis.. jangan mahal sampai terputus tali.. melepas lah kau nanti…

Aquarius ( 21 Januari – 19 Februari)
Orang Nya: Pijak semut tak mati… Suka yang cantik dan menarik perhatian.
Tips utk memikat: Kacang aje.. sentiasa berpakaian cantik, glamer.. comfirm dia sentiasa nak berkepit aje dengan you.

WARNING: Lelaki Aquarius nie cepat bosan dengan orang.. so sebelum dia tinggal kan kita.. kita blah dulu

Pisces (20 Februari – 20 Mac)
Orang Nya: Segak, bergaya, ngada-ngada, choosy.. Mudah perasan. walaupon tak hensem..
Tips utk memikat: Senyum sikit kat dia, mesti dia akan ingat sampai bila-bila.
WARNING: Mungkin bakal jadi playboya.

Taurus (21 April – 21 Mei)
Orang nya: Mencabar. garang seperti singa, takut seperti tikus. Mereka tidak tetap dengan pendirian sendiri. Suka Bantu orang lain.
Tips utk memikat: Low profile sikit, mereka suka sesuatu yg mencabar, let him find out the real you…

WARNING: Kadang-kadang diorang suka buat kelakar seorang seorang… kesian takde orang lain layan…

Gemini (22 Mei – 21 Jun)
Orang nya: Mudah Gemok! egoistic, tak suka kalah. Kalau ada debate, jangan harap anda nak menang.. dalam apa-apa persoalan jua mereka ada aje alasan nya
Tips utk memikat: Sabar aje lah.. be patient. Sebagai perempuan, mengalah lah sikit.. lambat laun hati nya akan lembut jugak.. Lelaki Gemini nie suka pada perempuan yang lembut, hatinya akan lembut jua.

WARNING: Jangan bersikap terlalu kasar dengan nya.. kalau dah tak tahan dengan mereka.. blah aje jangan banyak cakap.. mereka panas baran. Tak guna bertengkar anda tak akan menang punya pasal diorang nak menang jer…..

~Memori Cinta Semalam~

Harini aku mmg tgh monday blues... toink toink.. idea nak merapu pon datang.... so, apalagi aku pon meluahkan ke dalam blog kesayanganku.... ni tgh cuba2 je nak menulis... sebarang watak atau peristiwa dalam cerpen ini tiada kene mengena dgn sesiapa yg masih hidup ataupon yg sudah tiada.... ok.. SELAMAT MEMBACA KAWAN2 KU....


Prolog : Memori Cinta Semalam.

Aku tersedar dr tidur.. keadaan sunyi sepi… ku gapai hp yg disebelah… arrghh.. baru pukul 3.30 pagi… terlalu awal utk bersiap ke ofis… entah kenapa tetiba aku rasa sunyi… jiwa pon jadi mellow… ada air mata bermain di bibir mata… Ya Allah… berilah aku kekuatan utk menghadapi ujianMU…

Kugagahi bangun utk sujud padaMU dipertiga malam yg sunyi ini… walaupon begitu byk setan2, buncit kurus cuba utk menghasutku utk terus menyambung tidurku yg terganggu… aku basahi wajahku dgn air suci lagi menyucikan… ku sarung telekung kebadanku… sesudah salam… aku duduk bertafakur… hati ini terlalu sedey…. Kenapa kenangan yg sudah bertahun cukup sukar utk aku delete dr memori aku… dia sudah bahgia… kekadang terbit rasa cemburu melihat org yg aku pernah sayangi bahgia bersama insan lain…. Ya Allah… kenapa hati ni terlalu lemah… Aku percaya seandainya dia ada lah hadiah cinta dr Allah utk aku nikmati didunia.. maka Allah akan kembalikan dia utk aku… tapi mmg dia bukan utk aku… dia sudah pergi jauh.. jauh dr aku…
Mgkn jodohku masih merantau mencariku.. seperti mana aku juga merantau mencarinya…. Cepatkanlah jodohku Ya Allah…. Terlalu sakit hati ini…
Chapter 1
~ Cinta bukan mengajar kita lemah, tetapi membangkitkan kekuatan..
Cinta bukan mengajar kita menghinakan diri, tetapi menghembuskan semangat –Hamka
“Apa lagi yg awak nak"… tiada langsung senyuman diwajahnya.
"Saya cuma ingin pulangkan brg yg saya pinjam"...
Belum sempat Aleeya pulangkan sebuah kereta meluncur parking di sebelah kereta Rizal… “siapa gadis ini??” getus hati Aleeya..
“Awak tunggu apa lagi.. bg jelah brg saya tu..” tegas sekali kata2 yg keluar dari mulut Rizal… Rizal benar2 sudah berubah dan membenciku… kerana gadis inikah??? Aleeya sudah tidak mampu lagi menahan tangis…. Ditinggalkan brg milik Rizal di atas bonet kereta… Aleeya sudah tidak punya kekuatan.. lebih2 lagi melihat gadis di sebelah Rizal yg memandang dengan penung kejengkelan…

"Apa hak kau nak pandang aku begitu haa..!!!“ Aleeya hanya mampu menjerit didalam hati… itulah hari yg paling sedey dalam hidup aleeya…
Dihina oleh org yg disayanginya… hari2 diteruskan Aleeya dgn hati yg kosong…
Seminggu lagi Aleeya bakal menduduki peperiksaan akhir tahun yg bakal menentukan arah tuju hidupnya… pada saat itu hanya kenangan yg ada… tiada mood mengadap buku sedangkan teman2 lain begitu kusyuk menelaah… apa nak jadi aku ni…. Setiap kali aku cuba utk study setiap kali itu jugaklah wajah Rizal muncul…. Kenapa???? Apa lagi yg perlu aku buat??? Aku nk final exam.. !!!
Aleeya cuba memaksa diri utk study… tapi air mata masih mengalir macam air paip… nasib baik bukan macam paip bomba…
Tetiba mata Aleeya terpandang family photo di tepi meja study…
Mak Abah… Leeya akan cuba buat yg terbaik… Doakan Leeya…

“Leeya carry mark dah kuar la…” jerit Ila teman baik sekuliahku…
Aleeya Cuma mendang sepi wajah Ila…
“wei.. pahal ko ni…??? Tak nak tgk ke carry mark ko brapa???” Ila mula menampakkan muka tak puas hatinya…
“ aku tak kisahlah berapa pun..” Aleeya malas nak melayan kawan yg sememangnya semangat mengalahkan atlit sukan masuk komanwel hahha…
“apa lah ko ni… org lain sebok nak tgk carry mark.. ko boleh plak tak nak tgk…”
Ke ko confident carry mark ko tinggi beb???” Ila dgn muka acuh tak acuh..

“Leeya..!!! Leeya…!!!” entah dr mana la si minah ni dtg… Kuzie berlari anak itik ke arah aku dan Ila…
"Leeya.. giler la carry mark ko.." Kuzie dgn nada tersekat2.. tau pon semput… yg ko berlari macam tak cukup tanah aphal…!!
"Berapa wei carry mark aku???“ Ila dah tak sabar nak tau….
"Aiseh.. ko punya aku tak perasan la.. aku perasan si Leeya ni je…
Giler 48.5/50 tu… yg lain paling tinggi 41 je tau… si Zura yg pandai tu pon 41 je… ko jampi apa wei dapat tinggi cenggitu… exam nanti ko jawab ala kadar pon dah lepas…“ Minah ni kalo cakap makan bertih jagung… tak berenti…
"Apsal ko xtgk aku punya sekali Kuzie??? Ko ni teruk la..!!!“ Ila mula menunjukkan nada merajuk…
"Ala.. sorry la Ila.. aku tadi pon tak tau carry mark dah kuar.. kebetulan lalu kat depan bilik Prof… Nampak carry mark tu… jgn la majuk…”
“ Abis tu ko dpt berapa??” Ila cuba malas nak melayan rajuk hati.
“Aku dapat 35 je… teruk kat test 2 dulu la…“
"Wah.. ko ni Leeya.. putus cinta pon dapat carry mark tinggi… apa petua ko ni??? Macam tu aku pon nak putus cinta jugakla…”
Kuzie masih dengan bebelannya… dan aku dgn dunia aku yg sunyi sepi dan kosong….. KOSONG………………..
HAK MILIK KEKAL CERPEN INI IALAH ALIANA ISMA.

Tunggu sambungannya yaa...!!!!
~ baru belajar tulis cerpen ni... kalo suka komenla.. kalo tak suka pon komen jugakla.. mana tau leh improvekan di masa depan..

19 March, 2010

ADA APA DENGAN C.I.N.T.A

Jgn katakan "AKU CINTA PADAMU!" bila kau tdk benar2 peduli. Jgn bicarakan soal perasaan bila itu tdk benar2 ada. Jgn kau sentuh hidup seseorang bila kau hanya berniat main2 dgnnya. Jgn menatap ke dlm mata seseorang bila apa yg kau lakukan hanya pembohongan. Hal paling kejam yg dilakukan ialah membuat seseorang jatuh cinta, sedangkan kau tdk berniat langsung "UNTUK MENERIMANYA" saat ia terjatuh..

Falsafah Cinta.....

Mereka yang tidak menyukainya menyebutnya tanggung jawab,
Mereka yang hanya ingin bermain dengannya, menyebutnya sebuah permainan,
Mereka yang tidak memilikinya, menyebutnya sebuah impian,
Mereka yang mencintainya, menyebutnya takdir.
Allah mengetahui yang terbaik, akan memberi ujian untuk menguji kita,
Kadang cinta melukai hati, supaya hikmahnya bisa tertanam dalam.
Jika kita kehilangan cinta, maka pasti ada alasan dibaliknya,
Alasan yang kadang sulit untuk dimengerti, namun kita tetap harus percaya bahwa Ia mengambil sesuatu, Ia akan memberi yang lebih baik.
Mengapa menunggu?
Karena walaupun kita ingin mengambil keputusan, kita tidak ingin tergesa-gesa,
Karena walaupun kita ingin cepat-cepat, kita tidak ingin sembrono,
Karena walaupun kita ingin segera menemukan orang yang kita cintai, kita tidak ingin kehilangan jati diri kita dalam proses pencarian itu.
Jika ingin berlari, belajarlah berjalan dahulu,
Jika ingin berenang, belajarlah mengapung dahulu,
Jika ingin dicintai, belajarlah mencintai dahulu.
Pada akhirnya, lebih baik menunggu orang yang kita inginkan, ketimbang memilih apa yang ada.
Tetap lebih baik menunggu orang yang kita cintai, ketimbang memuaskan diri dengan apa yang ada.
Tetap lebih baik menunggu orang yang tepat, karena menunggu mempunyai tujuan yang mulia dan misterius


Perlu kau ketahui bahwa :
Bunga tidak mekar dalam waktu semalam,
Kota Roma tidak dibangun dalam waktu sehari,
Kehidupan dirajut dalam rahim selama sembilan bulan,
Cinta yang agung terus bertumbuh selama kehidupan.
Kebanyakan hal yang indah dalam kehidupan memerlukan waktu yang lama,
Dan penantian tidaklah sia-sia. Walaupun menunggu membutuhkan banyak hal?
Iman, keberanian, pengharapan.
Penantian menjanjikan satu hal yang tak dapat dibayangkan oleh seorang pun.
Pada akhirnya, Allah dengan segala hikmatnya..

My Lucky Draw Present

18 March 2010

a presentation from weidmuller. talk about junction box,relay bla bla.... hahah really cannot focus... sleepy as usuall.... just waiting for lucky draw eventho not so lucky b4... but not this time....

my 2nd lucky draw... i've got a cute little teddy bear with orange jacket.... so cute.... i called it ~ ooooopppsss..... secret... :) He like it....

ada gaya tak???? hehehe

15 March, 2010

TODAY IS MY BIRTHDAY

Ya Allah, Aku bersyukur atas segala pemberianMU....
Jadikanlah aku hmabaMU yg taat pd perintahMU
sentiasa dalam rahmatMU
sentiasa dalam perlindunganMU
Aku mohon yg terbaik utkku...
utk JODOHKU....
PEKERJAANKU....
KESIHATANKU.....
HIDUPKU....

Amin Ya Rabbal Álamin.....

14 March, 2010

MY GREAT DAY


15 MARCH - MY BIRTHDAY......!!!!

tik tok tik tok.... esok dah besday aku... suker??? entahla.... tapi yang paling penting aku cukup rasa bersyukur di panjangkan usia masih bernafas di bumi Allah ini.... Alhamdulillah....

yeyeye.. tepat malam ni aku leh guna x-pax aku utk free call for 7 days.. yahoo.... gayut sampai muntah.... adik aku pon suka la pasal hp dia guna nama aku.. ceh.... maxis kasi satu hari je free call... tak best tak best.... tapi nak call sapa ek??? nasibla sapa yg under my 8-pax... hahaha kene kaco ngan aku la...

esok dah tambah lagi umur aku... kan best kalo tak bertambah2 hahahha.... suke je aku sambut hari lahirku tiap2 tahun hiks...

aku doa semoga Allah kurniakan yg terbaik utkku....~amin...amin....

harini aku g jenjalan kat jusco... beli something utk diri sendiri.... ye lakan... dah biasa dr dulu camtu... at least beli coklat... tetiba rasa airmata bergenang.... tamau tamau... nak hepi hepi... :)

oklah.... tak sabar nak tunggu esok... jumpa lagi esok ya kawan2ku.... daaaa......

~~ñak adiah.. nak adiah.... hiks...