"Take nothing but memories. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time."





19 August, 2010

Dinar, dirham jadi rebutan rakyat Kelantan

Sekadar ingin berkongsi dengan kwn2 semua ttg info ini... mana tau ada yg berminat utk buat koleksi so, bolehlah dapatkan cepat yerr...


Ogos 19, 10 10:02am


Hari pertama dinar emas dan dirham dibuka untuk jualan, semalam menyaksikan rakyat Kelantan memenuhi Pusat Pajak Gadai Islam Ar-Rahn di Kota Bharu bagi mendapatkan mata wang yang diperkenalkan kerajaan negeri itu.Rata-rata pembeli yang ditemui berkata mereka berhasrat menjadikan dinar dan dirham itu sebagai hiasan diri seperti loket dan juga untuk disimpan sebagai koleksi peribadi.


Seorang pembeli, Zainun Che Aziz, 60, berkata pengeluaran dinar itu adalah trend terbaru emas di pasaran yang perlu dibeli dan harus dimiliki."Emas ni ikut musim, macam-macam bentuk dan saiz emas keluar di pasaran dan bila keluar emas dinar ni saya rasa mesti beli kerana ia unik dan saya mahu membuat loket untuk diberi kepada cucu saya. Kalau tidak beli rugilah mana tahu tiba-tiba ia tidak dijual lagi," katanya.

Sementara itu, Pengurus Operasi Ar-Rahn Kota Baharu 2, Siti Azian Ibrahim berkata sebanyak 344 keping dirham serta 50 keping dinar dibuka untuk jualan semalam."Melihat situasi sebelum ini pada mulanya kita tidak menjangkakan jualan dinar akan mendapat sambutan kerana ramai yang tidak bersetuju dengan penggunaannya dalam urusan seharian.

"Tetapi pembukaan jualan mata wang berkenaan di Ar-Rahn ini melihat sesuatu yang berbeza apabila rakyat tetap berminat membelinya dan kebanyakan pelanggan berkata mereka mahu menjadikan dinar itu sebagai perhiasan diri seperti loket dan gelang," katanya.

Siti Azian berkata bagi dinar, terdapat lima saiz yang dijual dengan harga berbeza setiap hari mengikut nilai emas semasa dan hari ini harga bagi setengah dinar ialah RM296, satu dinar (RM592), dua dinar (RM1,184), lima dinar (RM2,960) dan lapan dinar (RM4,736)."Manakala bagi nilai dirham pula ialah satu dirham bernilai RM13, dua dirham (RM26), lima dirham (RM65), 10 dirham (RM130) dan 20 dirham (RM260)," katanya.

Beliau berkata bagi dinar, ia dibuat menggunakan emas bernilai tinggi iaitu emas 916 yang diguna untuk membuat barang kemas."Memang diakui di Kelantan trend membeli emas sentiasa wujud sejak dulu sehingga kini kerana tarikan nilainya yang sentiasa bernilai dan tidak akan turun secara mendadak sehingga merugikan," katanya.Siti Azian berkata mereka yang berminat untuk membeli dinar itu dan ingin mengetahui harga dari semasa ke semasa boleh layari laman web http://islamicmint.com.my/ atau mengunjungi pusat Ar-Rahn berhampiran, yang dipertanggungjawab menjadi wakil sah jualan dinar dan dirham.

- Bernama

ok.. dah baca kan.... so leh la click kat link yang diberi... oh ya... utk kwnku intan yg nak tau lebih mendalam ttg pelaburan emas pulak boleh la bukak link kat bwh ni.... Saya nak cerita lebih2 ilmu pon cetek lagi... so, kwn2 kat luar yg lebih arif ttg hal ni bole la kongsi dekat blog ni.....
mengalu-alukan info/maklumat, komen etc ttg pelaburan emas.... :D

http://jutawanemas.com/v1/




13 August, 2010

MY FEVERET CAR







Aduhhh... gugur jantung gue memandang kereta ini.... bisakah aku memilikimu sayangku... ahaks.... entah napa tetiba terasa macam nak pakai kete.. hehehe... tapi apakan daya... ada yg perlu didahulukan... tak pe tak pe.. Insya Allah... akan kupastikan aku dapat memilikimu hehehe.... pandang je la dulu.... ke ada yg nak bg hadiah kete kat aku????

waaahhhh..... suka suka....tapi berangan je la... sapa la nak bg hadiah kereta kat aku.. lainlah... kalo artis ke... anak org kaya ke... lalala tapi tak best gak... baik beli ngan duit sendiri... barulah rasa KEPUASAN... tak gitu??? ~ayat penyedap hati :D

kenapa aku suka kereta ini???

1. aku suka DESIGN kereta ini.... sporty...
2. tak besar tak kecik.... sedang-sedang jerr....
3. ada 4 pintu.... kalo 2 pintu mak aku kata macam tak bagi org naik @ tumpang jer :D
4. i like..... ekekek.....

tapi sebelum nak beli kete byk faktor kene amik kesah... bg aku yg penting mampu nak bayar bulan2... jgn semata nak bergaya... tak sedar tak mampu nak bayar.. tak ke malu nanti.... kete kene tarik..... huhuhu pastu maintenance kete pon tak leh lupa... tiap2 bulan kene ada bajet utk ur lover tu.... dia pon ada bergaya jugak... bukan korang je... nak beli make-up la... perfume la... handbag la... kasut la..... itu peringatan utk aku la.. hehehe.....

apapun... pilih yg terbaik utk korang... yg jimat minyak paling bagus... hehe pasal harga minyak dah mahal.... lainlah kalo kete korg jenis yg tak guna minyak petrol.... lalala.....

10 August, 2010

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan

Salam sahabat semua... Alhamdulillah... kita semua bakal berjumpa lagi dengan Ramadhan yang mulia.... Alhamdulillah Ya Allah.. atas ke izinan Mu aku bertemu lagi dengan bulan yg penuh barokah ini.... Moga Ramadhan kali ni membawa penghijrahan dalam diriku ini.... Amiinn....



Oklah sempena nak berpuasa esok ni... aku upload kat semua yg baca blog ni doa berpuasa... jgn lupa baca n niat puasa malam ni tau.... jgn lupa berterawih juga.... aku biasalah mana penah cukup solat terawih ni... (masalah perempuan.. hehe) mana yg tak uzur tu... sama2 lah kita berterawih ye..... dtg setahun sekali je... tahun depan tak tau bertemu lagi atau tak....



“Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan Fardhu Ramadhan tahun ini kerana Allah
Taala.”


05 August, 2010

TIMEX WATCH FOR SALE!!!


Salam kengkawan.... amacam jam ni??? cun tak??? kalo korang tgh cari jam baru utk hari raya ni... hehehehe.... ni aku ada jam nak jual... baru lagi.. di jamin...

Di sini aku list down apa bestnye jam ni...



~ one of LATEST DESIGN of Timex watch!!!

~ ORIGINAL BEB...!!!

~ CHRONOGRAPH WITH INDIGLO night-light ~ malam pon korg leh nampak lagi waktu terkini... hikhikhik....

~ utk lelaki... tapi kalo girl2 kat luar sana berminat u all bole wat hadiah kat hasben ke, bf ke, adik ke... sapa2 la... :D



so, apa lagi.... kalau korang ushar kat luar... price RM319.. tak caya leh la gi survey harga kat mana2 kedai jam.... tapi aku jual RM260 je.... aku tolong kwn aku jual jam dia pasal dia dah salah beli.... korg BERMINAT???? drop me a msg k.... type kat comment kalo ada pape yg tak clear...


ok....

02 August, 2010

CERITA SERAM -2-

Kita sambung balik cerita seram yg tergendala tadi... hehe... ok.. ni part pengalaman sendiri plak... yg mana aku sampai sekrang tak leh lupa... aku mulakan dengan pengalaman aku masa kat matrix dulu... masa aku dok kat KC 423... bilik aku ni berdepan dengan toilet.... sapa yg penah dok kat KC tau la camana hostel tu... ala2 cam penjara... kerana ianya bekas hospital lama tak salah...

seperti biasa aku ni suka terjaga tgh pepagi buta nak buang air.... so, aku tak la sampai hati nak kejut member2 yg sedang layan tdo.... sian plak... aku bgn g sendiri.... lagipon toilet depan bilik je.... bukan jauh pon... ingat nak tunggu siang... tak bole tak bole... redah je la....

masuk toilet ada org rupanya pepagi ni pon.....ohhh.... budak medic yg rambutnya... makk aaihhhh punyalah panjang.... sampai lutut tu rambut dia.... aku tak la terkejut pasal rambut dia oleh kerana sebelum ni aku penah nampak dia dgn rambut yg pjg mengurai tu.... isskkk... seriusss panjang.... bayangkan sampai lutut.... sikit lagi sampai kaki.... hmm... tak susah ke nak jaga???? camana nak shampoo ek????hmmmm.... ek eh sibuk plak aku kat rambut dia... tuan punya badan pon tak kesah.. aku plak sebok... hehhehe...

cuba korg bayangkan la kalo aku tak tau rambut dia pjg macam tu... apa agaknya aku buat??? jadi tugu negara kat depan pintu toilet?? atau pengsan?? atau terbuang je kat depan tu... huhuhu.... gilerr punya keje....

masa aku masuk minah tu dok sebok basuh muka.. aku pon malas nak amik port... terus masuk toilet.... lepas "selesai" aku pon nak la basuh tgn... minah tu masih lagi dok basuh muka.... lamanya dia basuh muka.... gasakla... tgh aku dok basuh tgn dia toleh kat aku.... sinki aku selang satu sinki je ngan minah tu.... aku perasan la dia toleh... aku senyum la... tak tau la dia senyum ke tak... aku rasa macam dia tak de reaksi je... (ini kerana aku tak pakai spek) hehehe nasib baik laaa aku tak pakai spek..... kalo aku pakai entah camana la rupanya... nauzubillah.....lepas je basuh tgn aku pon nak blah la... dia sambung balik basuh muka.... nak kuar dari toilet tu aku kene melalui minah ni yg sedang asyik basuh muka ni... huhuhu....

entah kenapa lepas aku melewati minah ni.. terus rasa seram sejuk.....masa tu terus berdiri bulu roma aku ni.... pelik aku.... tetiba je meremang bulu roma....aku tak de terpikir benda2 lain... tapi lepas meremang bulu roma ni terus aku terpikir bukan2.... huhuhu..... aku tertoleh kat minah yg sebok dok basuh muka tu..... aku masa tu rasa dah lemah lutut tu beb.... korg tau aku nampak apa????hmm....betoi ke apa yg aku nampak ni??? mana kaki dia??? apsal aku tak nampak??? mmg la aku tak pakai spek... abaikan la... tapi mmg masa tu aku rasa macam nak lari pecut je... tapi kaki ni serius lemah semacam....paksa gak jalan laju... giler hapa nak lama2 kat situ.... tak dapat kubayangkan.... baik jgn bayangkan.... org kata time2 macam ni baca ayat2 apa yg teringat... tapi mmg time ni aku tak ingat pape pon.... huhuhu..... patutla ada yg kata ayat pon leh jadi tunggang langgang... serius masa tu meremang bulu roma aku beb.... masuk je bilik aku harapla dia tak ikut.... waaa.... terus lompat atas katill... tutup muka.... cuba nak tido tapi haram bole.... sampai subuh aku berjaga.... tunggu roommate aku bgn... nak ikut g toilet amik wuduk.... takut....

kebiasaannya aku org 1st yg bgn.... tapi kali ni aku tunggu sampai diorg bgn.. semua pelik.... lepas 2-3 hari barulah aku cerita kat diorg.... semua takut nak g toilet lepas aku citer apa yg jadi kat aku malam tu.... entahla... aku pon tak tau... mungkin jugak mata aku salah tgk.... Hanya Allah yg tahu....
kebetulan... sebelum kes ni bilik kitorg mmg selalu kene ketuk tepat pukul 12 tgh malam... yang peliknya... bila bukak tak der sapa... byk kali tu kene ketuk.... dan satu malam tu kwn kitorg decide nak usha ikut bwh lubang pintu yg jarang tu... nak tgk mmg ada org ke tak??? so malam tu kwn kitorg baring depan pintu.. (hahaha... sanggup tu) mmg tepat kul 12 pintu bilik kitorg kene ketuk.... dan yg menjadi misteri ialah... tak nampak pon kaki sesapa kat depan pintu bilik kitorg.... waa..... time tu kitorg semua gabra.... mula2 ingatkan ada org nak main2 kan kitorg.... dan lepas tu kitorg buat keputusan pakat baca Yaasin tiap2 malam... Alhamdulillah... gangguan tu tak de lagi.... misteri nusantara tul....

p/s: jgn la simpan rambut pjg sgt.... huhuhu

ok.. ni cerita berlaku masa kau kat main campus, gombak.... aku dok Maryam.. hostel baru yg jauh nun kat belakang.. hujung banat.... alam flora mmg mengasyikkan.... wakakakak..... mmg jadi kebiasaan aku bukak tingkap bilik sampai pepagi buta.... angin malam dan kene plak ala2 dok bukit gitu... so angin mmg sejuk..nyaman sekali....

satu malam, aku study sampai la 1pagi... lupa nak tutup tingkap... iskkk.... tak elok plak lambat tutup tingkap ni.... aku pon bgn la dr meja study nak tutup tingkap.... tapi aku terpandang kat langit macam ada benda putih... aku dok ingat lampu tapi tinggi nya lampu tu.. oleh kerana aku tak pakai spek aku pon terusla cari spek pakai.... kasi clear penglihatan ni....bila dah pakai spek aku tau tu bukan lampu macam aku sangka... tapi benda ni melayang2.. makin lama makin besar plak.... tetiba aku terus jadi cuak... benda apakah tu??? terus kelam kabut aku tutup tingkap.... tarik blinder...huhu.... takut nak citer kat roommate aku.. tapi entah camana... terkeluar gak cerita masa tgh makan2... rupanya dia pon nampak.... so, kami masing2 tak berani lagi bukak tingkap... paling lambat tutp pon kul 10 malam je.... serius.. mmg cuakkk.....

CERITA SERAM -1-

Tetiba harini teringat cerita seram waktu aku study dulu.. ini gara2 kat opis tadi kwn aku hantar email citer pasal pengalaman seram…. Huhuhu….
Aku ada 2 cerita.. satu pengalaman aku sendiri dan satu lagi dr cerita kakak senior aku… semua ni masa aku matrix dulu….

Ok aku mulakan dengan cerita yg kakak senior aku ceritakan balik kat kitorg…. Tak salah peristiwa ini terjadi pada kwn kakak senior aku…. Masih ingat lagi masa dok cerita ni kami dok ramai asyik dok cerita pasal ceerita… SEERRAAAMM…..

SCARY STORY 1….
Back to the story….. Peristiwa ni berlaku masa musim nak exam… biasalah… nak dekat xm ni mmg kami sebagai student akan pulun study maut punya.. Hahaha… budak pandai time ni just revise apa yg patut je…. Apa2 je la kan.. JanjI study.. Xm tak gelabah nak jawab…. Biasala study sampai 2-3 pagi ni mmg dah jadi rutin.. Bukan perkara luar biasa lagi…. Seperti malam2 sebelum ni… mmg study room akan penuh ngan student dok pulun study..(tak tau la betoi study ke tak.. Hahaha) aku gelarkan kakak ni sebagai Kak A (bukan nama sebenar.. Hehehe)… dia mmg kaki study sampai pagi… kakak bilik aku yg hobi study sampai pagi pon kalah ngan dia…. So malam tu sampai kul 12 tgh malam je… tak ramai student yg tinggal dalam study room…. Tapi Kak A masih pulun study…. Study room kitorg mmg besar…. So kalo ramai mmg meriah la… hahaha mcm2 ragam ada…

Sedar tak sedar jam dah nak pukul 2 pg…. Pulun study katakan…. Member Kak A yg dok study sama ni pon dah ngantuk dah… so, dia pon meminta diri utk balik turu… (tdo laaa….)…. Member dia tanya la.. Tak kesah ke tinggal sorg ni… Kak A kata tak pe.. Dia dah biasa…. So member dia pon blah balik bilik…. tinggal Kak A je dalam study room yg besaq tu… huhuhu serius berani.. Dah la pintu kat study room tu terbuka luas…. Kak A study cam biasa….

Tak lama lepas tu dtg roommate dia nak study sama… Kak A pon kata ok je… jom la… so, sama2 la study… ntah camana tetiba pen Kak A ni terjatuh kat lantai…… dia pon tunduk la bwh nak amik pen dia…. Masa nak bgn… dia terpandang kaki roommate dia yg dok bertentang dgn dia….. Nak tau nampak apa???? Agak2 nye korang rasa apa dia???? Waaa.. Time ni serius takut giler kitorg… semua nak tau apa yg Kak A ni nampak…. Rupanya Kak A ni nampak roommate dia ni tak de kaki…..huhuhu.. Tapi aku serius tabik spring beb…. Kak A ni bole lagi berlagak cool…..
Bila dia tau member depan dia ni tak de kaki dia still bole lepak lagi kat situ…. Mmg serius berani beb… lepas dia dah amik pen tu.. Dia tetap teruskan study.. Tapi mmg la kan.. Study ke hapa nya… dok cover takut sebenaqnya….. Tak lama pastu Kak A ni kata la dia dah ngantuk...Nak balik bilik tdo….(still bole cover takut tu beb)…. Takkan nak lepak lama2 kat situ.. Giler hapa!!!.... Tapi part paling best… roomate dia siap reply tu…. Nak tau apa roommate dia jawab??? "KENAPA??? DAH TAU KER???"

Kalau korang la… kene jwb camtu.. Apa respon korg…. Aku?? Serius…. Kalo bole pengsan tak pe… kalo tak leh nak pengsan…. Tak ke haru…. Waaa…..
Tamau2….. Ohya tentu korg nak tau apa jadi kat Kak A kan….. Lepas je dia menerima jawapan yg tak disangka2 tu.. Dia terus pengsan…. Tau dia pengsan bile esok paginya org jumpa dia terbaring kat study room….. Dan pas tu dia demam….pasal terkejut… cerita ni pon dicerita kan pada kwn2 dia lepas dia pulih semangat…… dan sebenarnya roommate dia malam tu elok je layan tdo….. so, moral of the story…. Kenal siapa teman study anda….
cerita kedua selepas ni k.. korang layan dulu cerita ni.....