"Take nothing but memories. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time."





26 April, 2011

Shooting Star at Jerangkang Waterfall



Tanggal 23-24 April yg lepas, aku bersama member kaki gunung (KHK) berehat di Jerangkang Waterfall yg bg aku antara waterfall yg tercantik dan masih tak tercemar.... pior org perak kata... Mmmg best sgt.... Seperti yg di jadualkan... kami berkumpul di manusalwa sebelum bergerak ke rumah pengantin... mesti korg blur kan... kata tadi nak g jerangkang ni apahal pulak g kenduri ... hehehe sebenornya... rumah kenduri kawen yg kitorg nak pergi ni mmg antara budak gunung jugak... dan kebetulan rumah org tuanya dekat area Jerangkang tu.. so sambil menyelam minum air....

setelah semua sampai... kami gerak ke rumah Mawi (rumah pengantin nyeee...)... aku, dila & zt tumpang kete bekem & wife (lyn). jauh jugak la.... kami gerak dr Manusalwa dalam pukul 11 pg.... dan sampai ke kuantan dalam pukul 1.30 ptg... so, sampai tu mmg perut dah lapar kan... sedap sunggu makan kat rumah pengantin ni... hehehe..... puas makan + posing bersama pengantin... kami pon gerak ke masjid utk solat dan tukar baju (takkan nak pakai baju kurung plak kan....)

utk masuk ke dalam Jerangkang tu kami sewa lori.. huhu.. bau getah sekerap je aku rasa... dan ada yg naik 4wd.... sewa per head=RM25 (pergi & balik). hahaha tak bole blah tul dok dalam lori tu.... rasa sakit satu badan... apataknye... kalo lalu ikut jalan tar tu oklah jugak... ni jalan ikut laluan balak... paham2 je la... dah la nak sampai sana dalam sejam la jugak... masak la punggung... hahaha.... kitorg gerak dalam pukul 3.30 ptg... sampai kat Jerangkang dalam pukul 4.20 ptg... so +/- 50 minit la.... ohya lupa nak citer... ada gak group kitorg yg cycling masuk Jerangkang.... ada 3 org.... mmg salute la kat diorg ni... leh kayuh beskal naik bukit... turun bukit tu tak la kesah sgt... bab naik bukit yg aku tabik spring tu... dasat2...



nak masuk ke waterfall tu kene la jalan masuk hutan dalam 10 minit... tak susah pon... lenggang kangkung pon bole je... aku siap bwk kuali lagi hahaha macam nak pegi mendulang je....

jeng jeng jeng.... dah sampai.... suka suka.... letak je dulang apalagi terus cari air terjun la....
cantik... wwoooo..... rugi korang tak dtg sini... hehehe (ayat dengki....) biasalah.... tangkap gambo la... pastu sebok pasang fly... n bab masak ada yg dah amik tender dah.... Cik Is the chef.... so kitorg suka la... dia mmg rajin dan pandai masak.... so, mak mak kat luar yg dok cari menantu bolela tanya available lagi ke idak... hehehe

dah siap pasang fly... agenda seterusnya...MANDIII.... jom mandi.... air dia tak yah cakap la... clear water.... mmg bersih sgt... mgkn lom lagi tercemar pasal tak ramai dtg sini lagi.... apapon mandi mmg best....air sejukkk....

malam menjelma.... selesaikan tuntutan agama..... dinner time... hikhikhik.... makan steambot tu.... jgn jeles haaa... aku biasalah... bukan leh makan byk kalo camping2 ni... lepas kenyang... layan view malam la... tu part paling best.... ni yg aku nak citer sesgt kat korg ni....

malam tu kitorg lepak kat batu tepi waterfall.... layan tu bebb... mmg best.... tapi yg paling best..... dapat tgk SHOOTING STAR!!!!!!... Subhanallahhh.... mmg tak terkata apa beb... macam tak percaya... selalunya dpt tgk dalam movie je... ni dapat lihat dgn mata sendiri.... Alhamdulillah.... sampai tertido2 kitorg kat situ... hehehe

Esoknya punya cerita.....

bgn subuh, solat, kemas2 brg sikit-sikit... tolong Abang Chef Is potongapa yg patut.... menu breeakfast kitorg....keutiaw goreng..... mmg sedap la chef Is ni masak... hehehe sebok nak masak goreng pisang.... fuhh layan tu... lepas mandi layan pisang goreng... apapon.... nak mandi dulu.... last mandi kat jerangkang ni... zt & dilla sebok dok tolong Chef Is lagi... aku dgn Lyn mau mandi... hehehe.... tapi mandi kali ni mmg lama siott.... sampai kecut2 jari jemariku ini....:D


ok all this pic taken from my waterproof camera... testing testing... not bad haaa..... can see clearly the small fishhiee...
*like* (cun tak pic ni????) amik dr dalam air... unik kan???

sekarang breakfast pulak...makan ketiaw goreng....

habis makan... semua packing brg2... turunkan fly.... masa utk balik... kitorg kuar dr Jerangkang dalam pukul 2 ptg.... tapi kali ni balik naik 4WD.... oklah sket... hehehe.... yg pasti ENJOYYYY.............!!!!!!tgk dok usha rama2 masa ni hehehe.... sekali ada org snap pic kita... lyn kat belakang pon sama gaya plak tu... hehehe.....

15 April, 2011

Men & Women Differences in a "Simple Hi" ... !


Cer tgk pic kat bawah ni??? hehehe.... Korang SETUJU ke IDAK??? Mmg lelaki straight je kan... DIRECT.... tapi cer tgk pic pompuan tu.. mak aiiihh... sket punya byk cabangnya hahaha.... mesti laki sangka pompuan ni complicated kan.... tapi sebenarnya pompuan ni concern je terlebih sket.... sampai kekadang tu dah tahap menyebok pon yer jugak...(aisehhh lupa plak aku ni pon pompuan hehehe...) tapi tu lah realitinya...



tapi kekadang ni lelaki ni macam blur pon ada.... ye la... apataknya... kalo awek dia merajuk silap2 dia wat dekkk je... sabar jela sapa yg dapat guys camni yee.... so, kalo yg ada bf tu, bf uols tanya nak makan apa??? nak pegi mana??? baikla korang specifik je... ckp je nak makan apa korg nak... takut nanti jawapan korang "TAK KESAHLA" tu akhirnya membuatkan korg gaduh... hahaha ye la... bg pompuan tak kesah tu kononnya nak jaga hati... tapi bg lelaki lain... hehehe so bf korg pon order la ikut suka dia.... silap2 yg dia order tu mmg korg tak suka makan.... kan ke haru tu.... baik ckp je pasal lelaki ni bukan paham pon apa yg dalam hati kita ni.... luahkan je....


dan bg pompuan lak... dia akan ckp terbalik dgn apa yg ada dalam hati dia.... contohnya la kan....kwn2 lelaki korg ajak makan kat kedai mamak.... tapi dia dah tanya dulu korg kesah ke tak?? dan for sure korg jwbnya "tak kesah"... padahal dalam hati korg dah menjerit tak suka... buah hati punya pasal korg SANGGUP je menahan keFOBIAan korg tu hahaha..... sendiri ckp so tanggung la kan....


apapepun.. tu lah keunikan WANITA & LELAKI... hehe kalo sama je sume tak best la kan... kene la pros n cons... oklah... thanks for reading this yeee..... sekadar selingan... :D



12 April, 2011

Bukit Kutu

I was HERE!!!!

Kali ni moh le kite-kite ni memartabatkan bahasa peghok..... Kann tgh demam usop wilcha dalam citer Hantu Kak Limah tu… hehehe…. “Kita bako je…"


Sebenornya teman nak cenghita la kat mike-mike semua waktu teman pegi mendaki bukit… isshhh bukan bukit la bg teman.... tapi udah macam naik gunung… nak tercabot rasa lutut2 teman ni dibuatnya......bukit yg teman naik ni namanye BUKIT KUTU…. ntah leerr... bila masenye kutu-kutu ni keje ngangkut tanah buat bukit ni.... idok le teman tahu..... kalo mike-mike nak tau kutu apa?? itu kutu Bxxx... hahahaha.....


Tarikh teman mendaki: 26.03.2011

Tempat teman nak mendaki: Bukit Kutu, KKB

Kepala kumpulan : Nina & Apip (OGKL)

Kaki kumpulan : OPUS SPORTS and RECREATIONAL CLUB (OSRC) + outsider(teman termasuk dlam golongan ni leee...)


Sebelum tu bior teman cenghita tentang bukit yang teman dan kwn2 teman nak daki ni…. "Bukit Kutu terletak di kawasan Kuala Kubu Baru. Ianya merupakan kawasan biasa latihan dibuat selain dari Gunung Nuang jika ingin mendapatkan fitness untuk melakukan pendakian yg lebih besar. Starting point pendakian adalah di Kg Pertak dan jarak perjalanan dr starting point ke puncak bukit kutu lebih kurang 3-4 jam. Ketinggian bukit ini adalah 1200m. Keistimewaan bukit ini, di kawasan puncaknya terdapat bangunan tinggal dipercayai tinggalan penjajah british yang masih lagi dapat dilihat. Jika anda bernasib baik, dari puncak bukit kutu boleh jelas kelihatan Empangan Selangor, Gunung Rajah di Bentong Pahang serta Genting Highland."

Haa… begitulah cenghitanyee. Ate sekarang ni part teman la pulok…. Cercerita… cerceritaa…..


Awai2 pagi udah suruh berkumpoi kat Faber Tower....jam 6.30 pagi.... kononnye lee.... tapi biasalah....paham2 sendiri udah le.....XPDC kali ni teman menyelit je… kalo mike semua nak tahu teman ni udah pencen 15 bulan dah bab2 mendaki ni… tulang2 teman udah reput…. Tapi idak le teman pakai wheelchair macam usop tu….


wokey...itenerary bermula jam....

8.00 pagi : bergerak ke Kuala Kubu Baru (car pool). Teman naik van compeni.... Drivernye lawok sungguh.... tak tahan teman....

9.00pagi : sampei di KKB + sarapan + bungkuih makan tengahari

9.30 pagi : bertolak ke kg

9.45 pagi : sampei di kg pertak dan bersiap2 untuk mendaki

10 pagi : barulah teman & kwn2 teman mula mendaki… matahari pun udah atas kepala hahha layan je la....


First metal suspension bridge … bergaye dulu....


mula2 treknye idokla susah manapon...macam makan koci....


Fallen bridge.... get ur balancing ok!!!


masuk kawasan kebun getah pulok......

Budak geng depan.... yg pakei baju merah tu la guide kami.... laju bedesuppppp.....



seberang sungai.... teman basah sampai pinggang pasei idok cukop tinggi... huhuhu


yang ni sungai kecik jee.... idak le mau lemas pon kalo kome tak tahu berenang pon....


habis sungai redah bamboo plant

masa ni muka dah KELAT dah... trek dah mencanak.....


tgk tu siap kene berpaut pasal tinggi sgt....(bukan aksi lakonan yeee...betul punya)

kene lalu bwh pokok besaq... gaya maintain... hahaa.

Tuuu ddiiiaaa... cer tgk batu tu... sket punya besor....teman sampei BATU TERGANTUNG ni dalam pukul 12.00 pm…bukan puncak lagi.. baru semi puncak jeee......


dok melepak/relax sambil tunggu kaum kerabat yg lain...

almost half an hour lepaking here... femes rest area...


dun u dare to pick and eat this mushroom ever....cendawan ni jgn le korang gatai2 nak kutip makan wat sup plak.....





yeeahhhh.. Welcome to peak of Bukit Kutu... we reached the top at 1.30 pm. speaking london jappp....(itulah pentingnya... ENGLISH EDUCATION... hahaha)


The old chimney. Landmark of Bukit Kutu


telaga @ well.... so, kalo tak cukup air leh la amik air kat telaga ni.... 100% fresh...


me & zt

gigantic rock


hahaha.... time ni teman udah rasa gayat ya aamaatt.... tinggi bangat... cukup la takat tu je...


From the peak


*like*


Flat ground around the old chimney.....

sesueii bebenor utk camping....


All of us.... semuanya mmg BEST la...


3.00 ptg : bertolak turun. Masa teman turun ramai group lain naik nak bermalam atas puncak.... Teman tunghun sensorg pasal... tak terkejar teman budak depan teman tu.... kaki teman udah le melecet habihhh.... tahan je la.... dalam dok turun tu ada la… bebudak kesihatan ni menegor teman….

Deme: mike… berapa lama lagi nak sampei puncok??? (sambil ngisap rokok..)


Teman: setengah jam lagi kome sampei la…

Deme: oooo…. Kalo gitu naik beskal 15 minit sampei la ye???

Teman: isk… kome ni…. Ate kalo naik beskal mana mau 15 minit nyee…. Ngundur belakang lagi ada le….

Deme: hahahaha…. Betoi jugak….. hahhaaa pandai mike buat lawak yeee…. Teman suka….


Penat2 teman ni idokla otak teman pon sama penat… terkene kome ye dengan teman…. Hehehe… mintok maap la… jawapan tu spontan keluor dr mulut teman ni….

tu la sketsa yg berlaku waktu teman turun dr puncak....

5.30 ptg : teman sampei di starting point. Sakit kaki teman ni tak tau nak kabo camane...

6.30 ptg : bertolak pulang ke Kuala Lumpur.

Malamnya teman idak bole tido pasei kaki teman sakit ya amat.... kesan minyak gamat....

The end